Wiesz MaxyM, jeśli chodzi o dochód z fotolii to tragedii nie ma wielkiej, coprawda też zaliczyła u mnie spadek, ale tam jakoś tak falami sprzedaż idzie. Dobry miesiąc przeplata się z kichą.
Fotolia wkurza mnie właśnie ze wzgledu na akceptacje zdjęć bardzo himeryczną. Zupełnie jakby im nie zależało na nowych zdjęciach. Do tego oczywiście coroczna obniżka prowizji. Dlatego przestałem im poświęcać swój cenny czas, nie motywują mnie do pracy już wogóle, odnoszę wrażenie, że otwierając swoje biura w Europie mocno rozbudowali administrację, którą trzeba opłacać i jadą na tym co sobie wypracowali do 2009 roku. Fotografów mają głęboko w d..., wychodzą z założenia, że na miejsce jednego zniechęconego przyjdzie 10 innych, pytanie tylko czy przyniesie ze sobą równie wartościowe zdjęcia, bo czasy sprzedaży zielonego jabłka na białym tle minęły bezpowrotnie.
Moim marzeniem było kiedyś żyć ze stocków, nie musząc bawić się w wesela i inne komercyjne sesje, ale niestety obecnie chcąc zarabiać na stockach przyzwoicie trzeba być bardziej grafikiem niż fotografem, a ja juz za stary jestem na przebranżawianie się
Na chwilę obecną tylko
Shutterstock potrafi mnie przekonać i zmotywować, reszta agencji to zapchaj dziury rynku. Mimo wszystko po 6 latach w tym biznesie postanowiłem w tym roku się jeszcze raz zmobilizować i systematycznie powiększać folio na SS. Jeśli to przyniesie efekty to jeszcze powalcze o spełnienie marzeń, jeślii nie, oddam się całkiem fotografii okolicznościowej.