(2012-04-09, 20:56:58)yanuz napisał(a): BLADE zmień księgową, My nie wykonujemy żadnych usług tym bardziej zagranicznych. Sądzę że precyzja wypowiedzi jest niezwykle ważna, szczególnie w sprawach finansowych. Ja uzyskuje dochody z praw autorskich sprzedając licencje do wykorzystania moich utworów wizualnych - fotografii.
Pozdrawiam.
yanuz
masz racje, usługa to to nie jest, księgowa tak to u mnie nazwała, a ja nie zwróciłem na to uwagi..
Gdyby to była usługa to bym mógł przejść na kartę podatkową i by było super...
przestudiowałem umowę - to nie Ty sprzedajesz licencje lecz robią to banki zdjęć
Swoją działalność opisał bym teraz tak:
Działalność gospodarcza, polegająca na wykonywaniu zdjęć autorskich (Utworów) i ich obróbce. Moje zasoby fotograficzne udostępniam zagranicznym bankom zdjęć, które udzielają Użytkownikom (Odbiorcom) licencji na korzystanie z zawartości moich zasobów fotograficznych.
Co w takim razie wpisywać do księgi przychodów i rozchodów oraz na rachunkach?
może poprostu:
"udostępnienie zasobów fotograficznych"
ale jak wpisywałem do tej pory "usługa fotograficzna" - to raczej nikt mnie za to ścigać nie będzie...
Bo w końcu podatek 19% i tak płacę, a co tam obok pisze w opisie to nikogo to za bardzo nie interesuje..., bo to trudno nawet nam zrozumieć, a co dopiero jakiemuś urzędnikowi w US...
Niedawno (pół roku temu) się dowiedziałem że trzeba rachunki (lub faktury) wystawiać, czego wcześniej nie robiłem. Dostałem upomnienie z US i teraz wystawiam rachunki.