Liczba postów: 258
Liczba wątków: 7
Reputacja:
1
Miejscowość: Wrocław
Drodzy bracia i siostry stockowicze. Zwracam się z prośbą o poradę. Poszukuję bezpłatnego/taniego softu do edycji zdjęć na warstwach oraz retuszu. Do wywoływania rawów używam Lightroom'a jednak nie obsługuje on warstw, a i narzędzia do retuszu nie są zbyt rozbudowane. W PS'a nie chcę na razie inwestować bo to ~4k PLN. Jakieś inne propozycje (sprawdzone najlepiej)? Co do retuszu - czasem trzeba osunąć jakieś reklamy ze zdjęcia budynków, niedoskonałości na skórze modeliki, itp.
Liczba postów: 623
Liczba wątków: 17
Reputacja:
2
Miejscowość: Planet Earth
PS kosztuje w dobrym i zaufanym sklepie 3k-3.1k pln a nie 4 jak piszesz, chyba ze chcesz extended albo EN to wowczas drozej
jesli potrzebujesz tylko na miesiac lub 2-3 miesiace to warto sie zastanowic nad subskrypcja, koszta to okolo 300pln na miesiac i poporsut jak juz ci nie jest potrzebny to rezygnujesz [nie oplaca sie jak masz sie nim poslugiwac przez dluzszy okres czasu]
ewentualnie do podstawowych edycji to elements za grosze
albo gimp za free
Liczba postów: 1 372
Liczba wątków: 8
Reputacja:
7
Miejscowość: Gdańsk
Niestety Gimp i elements to 8 bitów na kanał, wersja dla studentów nie jest do zastosowania komercyjnego, zainteresuj się Photoline, wersja komercyjna teraz 269PLN, 16 bit na kanał.
Liczba postów: 732
Liczba wątków: 11
Reputacja:
6
Miejscowość: Warszawa
IMHO wersja dla studentów może być zastosowana w dowolny sposób - warunkiem jest żeby kupił ją student/uczeń a wersja pozostaje legalna nawet po zakończeniu okresu nauki.
Liczba postów: 258
Liczba wątków: 7
Reputacja:
1
Miejscowość: Wrocław
No niestety, w moim przypadku wersja studencka odpada. Dyplom już mam. Te 8-bitowe: interesuje mnie jak w nich z narzędziami do retuszu? Czy jest dużo trudniej niż w PS, np. CS4? Może jakoś bym te 8 bitów zniósł na razie... Przy odpowiednim workflow można by akcje polegające na retuszu i pracach na warstwach robić na końcu przed zapisaniem do i tak 8-bitowego jpg'a.