Liczba postów: 110
Liczba wątków: 5
Reputacja:
2
Miejscowość: Szczecin
2009-04-22, 18:05:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-04-22, 18:14:13 {2} przez disarrays.)
mika_xx.. to raczej nie ten dział.. ale ja osobiście nie polecam, szczególnie tych żarówek xD
--------------------------------------------------------------------------------------
A Ty Kaczorku, co tak zamilkłeś? Pochwal się czymś w końcu.. ja wiem że święta były, ale już powinieneś się powoli rozkręcać po jajkowej wyżerce xD
Pozdrawiam
---------------------------------------------------------------
Edit: O ja roztrzepana - wybacz.. cofam wszystko xD Coś mi się uwidziło ze to post Kaczora hihi
Liczba postów: 23
Reputacja:
0
Miejscowość: katowice
2009-04-22, 18:11:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-04-22, 18:19:25 {2} przez mika_xx.)
no przecież temat brzmi 'fotografioa bezcieniowa więc czemu to ma być nie ten dział?
co z tymi żarówkami jest nie tak?
Liczba postów: 23
Reputacja:
0
Miejscowość: katowice
poczytalam trochę i już wiem że świetlówki nie są najlepszym rozwiązaniem.. więc nie wiem już co kupić. wiem ze polecacie tu żarówki WS.. ale sama nie wiem, przeciez jak robię foto lampą blyskową z aparatu (bo mam tyu na mysli fotocele) to wtedy światło które wychodzi z mojego aparatu odbija sie w fotografowanym przedmiocie a chodzi o to zeby unikać też takich odbić...
Liczba postów: 569
Liczba wątków: 48
Reputacja:
13
Miejscowość: Felixstowe
Z mojego puntu widzenia najlepiej mieć obie. Mleczna rozprasza światło więc jest ono równomierne, natomiast np. do focenia napojów drinków przeźroczysta - bo świecimy tylko od dołu a cały namiot (lub jak w moim przypadku włożony w środek karton) powinien być wyłożony czarnym materiałem/tłem.
Ale jeśli musisz wybrać jedną - bierz mleczną, wykorzystasz ją o wiele częściej.
Liczba postów: 247
Liczba wątków: 13
Reputacja:
5
Miejscowość: małopolska
Jeżeli nie masz stołu bezcieniowego, a sam namiot , i nie będziesz świecił z kontry ,to po co Ci przezroczystość materiału.W sprzedaży są różnego rodzaju tworzywa elastyczne , łatwe do formowania ,zmywalne, do wielokrotnego użytku w białym kolorze. /Z tłami materiałowymi , podobno ciągle robota , pranie ,prasowanie, naciąganie/.
Liczba postów: 1 628
Liczba wątków: 16
Reputacja:
15
Miejscowość: Gdańsk
Tomas24 - dzięki za wyjaśnienia, na początek kupię mleczną a z czasem dokupię przeźroczystą.
Leslaw - pomyślałem sobie, że pod przeźroczystą zawsze można podłożyć jakieś kolorowe tło, karton i będzie bardziej uniwersalna. Ale decyzja już podjęta na początek kupuję mleczną.
A z tymi tłami materiałowymi się nie upieram, były w komplecie z namiotem więc jak są warto spróbować. Poza tym będą to moje pierwsze próby ze zdjęciami izolowanymi i lampami w takim wymiarze. Panowie a co z pogiętym płótnem namiotu, prasować a może tylko zwilżyć wodą i samo dojdzie gdy namiot naciągnięty??