Liczba postów: 67
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Miejscowość: Szczytno
Jakiej wielkości optymalny softbox można założyć na lampach Quantuum R+300 i S400 do fotografowania przedmiotów i ludzi? Chodzi mi o jeden taki uniwersalny i do przedmiotów i do ludzi (nie całe postacie a jedynie powiedzmy portrety). Wiem że ma mieć mocowanie Bowens.
Liczba postów: 569
Liczba wątków: 48
Reputacja:
13
Miejscowość: Felixstowe
Do tych lamp możesz założyć każdy soft z odpowiednim mocowaniem. Jeżeli chodzi o rozmiar to nie ma sensu ładowania np. octy 180 cm bo to za słaba moc.
Jednym z popularnych jest soft o wymiarach 60x60 cm (i pochodne 50x50 lub 70x70 choć rzadziej spotykane). Możesz też uzyć tzw. strapa czyli softa w kształcie prostokąta np. 40 x 80 lub też okty (ośmiokąta) o wymiarach 80 cm (to chyba najmniejszy). IMHO poleciłbym jednak kwadrat 60x60.
Reputacja:
13
To co napisałem to była tylko propozycja.Oczywiście, że możesz zastosowac ten z funsportu.
O to chodzi, żebyś nie pakował na lampe gigantycznch softów, bo nie ma sensu. Ale octe 120cm, czy strap 80x120, 30x120, 90x90 możesz spoko zakładać. Jak masz lampy quantuuma poleciłbym także zastosować ich softy są przyzwoitej jakości.
Reputacja:
13
Ja również stoję przed zakupem (który planuję na styczeń). Ja już się na nie zdecydowałem, tyle że na te S 750WS. Osobiście nie miałem z nimi kontaktu, dlatego nie wypowiedziałem się. ale dwaj moi bliscy znajomi - fotografowie mają lampy z serii R 600 i R 1000 i każdy z nich dobrze się o nich wypowiada. Nie są to super - ekstra kosmiczne lampy, ale przyzwoite światełka. Na moje potrzeby na bank wystarczą, nie wiem jakie Ty masz potrzeby. Ze średniej i niskiej półki to chyba najlepszy wybór. Podobno Powerluxy to też ciekawy temat, ale i tu nie moge nic powiedzieć.
Liczba postów: 2 626
Liczba wątków: 39
Reputacja:
11
Miejscowość: Polska
Mam softy okty95 uniwersalne mocowanie takie na 4 sruby. Czy da sie je zalozyc na Quantuumy?
Liczba postów: 44
Liczba wątków: 1
Reputacja:
1
Miejscowość: Zielona Góra
Wielkości softboxu nie należy uzależniać od mocy lampy, to ma niewiele wspólnego,
duży softbox umożliwia świecenie miękkim i równo rozłożonym światłem z niedużej odległości. Do portretu odpowiednie są prostokątne boxy, np 70x50 + 100x70 + klosz z plastrem miodu.
Sposób oświetlanie przedmiotów zależy od ich wielkości, faktury powierzchni, materiału itp, nie ma uniwersalnego sposóbu postępowania.