2022-02-17, 09:49:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-02-17, 09:51:09 {2} przez szakalikus.)
Ja tak naprawdę od IS zacząłem przygodę ze stockami, bo po założeniu konta na Shutterstock i wrzuceniu 100 zdjęć, jak nic nie kapało albo kapało bardzo mało, doszedłem do wniosku, że zdjęcia się nie opłacają, że lepiej nagrywać filmy. Nagrywałem straszne dno canonem 550d (zraszacz na działce, kula dyskotekowa na suficie na weselu, mycie rąk....) co tylko mi przyszło do głowy I z miesiąca na miesiąc przychody rosły i to zauważalnie i dość liniowo, PF 30 zdjęć 50$/msc, PF 70 zdjęć 100$/msc i tak dalej, myślałem, że zostanę milionerem jak tak dalej pójdzie ! ale któregoś miesiąca IS zmieniło algorytmy wyszukiwań i z jakiegoś tam wypracowanego poziomu miesięcznych przychodów spadłem praktycznie do zera i wtedy zacząłem szukać rozwiązania w postaci kolejnej próby ze zdjęciami i tak zdjęcia zostały do dziś, a filmy wiszą i od czasu do czasu coś dadzą...
Tak smutno tu rozmawiamy o RPD poniżej ludzkiej godności, a może z drugiej strony bardziej optymistycznie? Kiedyś pojechałem na wesele jako fotograf podwykonawca od kamerzysty, stawki były w okolicach 400-500zł za noc "cykania" bez obróbki, a w między czasie nagrana ta kula dyskotekowa wyżej wspomniana i jaki banan na buzi, jak później sprzedała się za 50$ czyli połowę tego co zarobiłem biegając 12h z językiem na brodzie Ptraktowałem to jako taki mały napiewk od Pary Młodej za dobre zdjęcia a tutaj prezentuję rekordzistę i przy okazji moje niezrozumienie tego biznesu 500$ za filmik kręcącego się wentylatorka? Jeszcze rozumiem, żeby to był piękny timelaps wschodu słońca w dzikiej niedostępnej dzungli, które ma posłużyć jako intro do programu telewizyjnego, ale to .....
Tak smutno tu rozmawiamy o RPD poniżej ludzkiej godności, a może z drugiej strony bardziej optymistycznie? Kiedyś pojechałem na wesele jako fotograf podwykonawca od kamerzysty, stawki były w okolicach 400-500zł za noc "cykania" bez obróbki, a w między czasie nagrana ta kula dyskotekowa wyżej wspomniana i jaki banan na buzi, jak później sprzedała się za 50$ czyli połowę tego co zarobiłem biegając 12h z językiem na brodzie Ptraktowałem to jako taki mały napiewk od Pary Młodej za dobre zdjęcia a tutaj prezentuję rekordzistę i przy okazji moje niezrozumienie tego biznesu 500$ za filmik kręcącego się wentylatorka? Jeszcze rozumiem, żeby to był piękny timelaps wschodu słońca w dzikiej niedostępnej dzungli, które ma posłużyć jako intro do programu telewizyjnego, ale to .....