2022-01-10, 15:42:00
|
2022-01-10, 15:42:00
2022-01-16, 22:44:49
2022-01-17, 12:37:22
Hej Wszystkim,
jestem tutaj nowy, więc ładnie chciałbym się przywitać:) Fotografia stock-owa, to dla mnie totalna nowość, ogólnie, nie żyję z fotografii, jest to dla mnie tylko hobby, ale niedawno wpadłem na pomysł, bo gdzieś tam o stock usłyszałem, że skoro i tak robię zdjęcia, to dlaczego nie spróbować swoich sił publicznie i tak właśnie trafiłem do Was. na chwilę obecną, moje zdjęcia wiszą już na Shutterstock i Adobe stock, Na AS na 27 zdjęć, 23 zaakceptowane, więc myślę że to dobry znak. tak to mniej więcej wygląda: https://stock.adobe.com/pl/contributor/210791151/Janusz Więc jeszcze raz wszystkich gorąco witam i wierzę, że będę mógł dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy pozdrawiam Janusz
2022-01-18, 16:06:07
Witaj
Chyba trochę się spóźniłeś (jakieś 10 lat), teraz to nie jest fajne miejsce dla ludzi podchodzących do tematu całkiem amatorsko.
2022-01-19, 19:49:40
(2022-01-18, 16:06:07)fret napisał(a): Witaj Może i tak "Jak nie zaryzykujesz, to nic nie masz"- mówią Zdjęcia i tak robię, a skoro można gdzieś to upublicznić, to dlaczego nie? a może akurat się coś uda, zakładając z góry zarobek, można się nieźle rozczarować i zniechęcić, więc przynajmniej to mnie nie grozi
2022-04-06, 23:50:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-04-06, 23:50:39 {2} przez AZ-Foto.)
Witam Wszystkich
i życzę zawsze pełnej karty udanych zdjęć! Pytanie kieruję do osób, które być może miały podobny problem albo się z nim spotkały. Jako osoba fizyczna w 2020 roku zarejestrowałem się w AdobeStock, wypełniłem W-8BEN, który został zaakceptowany. W ramach rozliczenia podatkowego zwróciłem się do działu „TAX” o przysłanie informacji podatkowych za ubiegły rok. Co otrzymałem: Zaświadczenie, (dokument firmowy "Fotolia by Adobe) że przesyłają dokumentację zarobków, jako współpracownika Fotolia LLC (?) Kwotę zdobytych kredytów (niewiele, niecałe 30$) Kwota potrącenia 0$ … oraz, że potwierdzają autentyczność na podstawie dokumentacji Fotolia LLC. Czy Ktoś się orientuje jak do tego podejść? Dlaczego Fotolia a nie Adobe Stock (wprawdzie miałem kiedyś konto na Fotolii, ale nic tam nie wstawiałem). Otrzymałem umowę jako dostawca Adobe Stock. W umowie piszą, że jeśli wystąpi należny podatek potrącany u źródła (lub inny podatek tego rodzaju) to Adobe go potrąci (od kwoty wypłaty należnej dostawcy). Nie wypłaciłem jeszcze przyznanej kwoty, która na koncie niezmiennie od kursu widnieje w PLN. Jak to rozliczyć w PIT za ubiegły rok? Czy Ktoś miał taką sytuację? Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Piotr
2022-04-07, 08:06:10
(2022-04-06, 23:50:06)AZ-Foto napisał(a): Witam Wszystkich Jesli nie wyplaciles pieniedzy z FotoliaA/dobe na swoje konto , to nie masz czego rozliczac, POdatku naleznego tez CI nie potracili. Nie za bardzo wiem o jakiej "sytuacji" piszesz, wiec nie wiem jak Ci pomoc
2022-04-07, 23:36:33
(2022-04-07, 08:06:10)yuma2 napisał(a): Jesli nie wyplaciles pieniedzy z FotoliaA/dobe na swoje konto , to nie masz czego rozliczac, POdatku naleznego tez CI nie potracili. Dziękuję za zainteresowanie. Sugerowałem się informacją, ze strony Adobe: „Z chwilą osiągnięcia przychodu z honorariów należne podatki są automatycznie pobierane i przekazywane urzędowi skarbowemu Stanów Zjednoczonych (IRS). Zajmuje się tym nasz zespół ds. podatków.” Rozumem zatem, że podatek powinien zostać pobrany. U mnie nie został pobrany.
2022-04-08, 09:22:40
(2022-04-07, 23:36:33)AZ-Foto napisał(a): Dziękuję za zainteresowanie. Podatki są pobierane wyłącznie od sprzedaży w US (zakładając że masz złożony formularz podatkowy) w wys. 10% zaraz po sprzedaży. Ty widzisz już kwotę po opodatkowaniu, o ile taka sprzedaż zaistniała. Pozostałe sprzedaże nie są opodatkowane. W zakładce ze statystykami masz "podatek u źródła" jak to wybierzesz w okresie w którym wystąpiła sprzedaż (nie więcej niż 12 m-cy. na raz) możesz sprawdzić ile podatku i czy zostało pobrane.
2022-06-10, 19:30:38
Cześć wszystkim,
podobnie jak kolega @bajcy podchodzę do tematu, aby fotki nie leżały bez sensu na kompie. Może ktoś tutaj z obecnych ma podobną sytuację i będzie mógł odpisać. Z tego co do tej pory obejrzałem i wyczytałem w blogach to znajdywałem osoby, które rozliczały się jako osoba fizyczna. Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą nie związaną z fotografią i jestem płatnikiem VAT. Chciałem na stockach (najpierw Adobe Stock pewnie) zarejestrować się jako osoba fizyczna, liczyć, że sporadycznie coś może zarobię i rozliczać się PIT-36 lub PIT-37, wykazać w zeznaniu rocznym jako przychód z praw autorskich i innych praw. Czy ktoś ma podobnie i wie czy trzeba w takim przypadku rozliczyć VAT? W jaki sposób go rozliczyć? |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|