![]() |
[asiacziku] Ocena moich zdjęć - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Zdjęcia (https://stock-board.info/forum-zdjecia.html) +--- Dział: Krytyka (https://stock-board.info/forum-krytyka.html) +--- Wątek: [asiacziku] Ocena moich zdjęć (/watek-asiacziku-ocena-moich-zdjec.html) |
[asiacziku] Ocena moich zdjęć - asiacziku - 2013-04-17 Cześć, fotografią interesuję się jakoś od dwóch lat, niestety z marnymi skutkami, głównie przez lenistwo i brak czasu. Postanowiłam się wziąć teraz za to porządnie, uczyć się i rozwijać w tej dziedzinie. No i przy okazji trochę na tym zarobić. Wybrałam kilka fotografii z moich dotychczasowych prób, głównie wyjazdowych i byłabym wdzięczna za ocenę czy nadają się do czegokolwiek. 1. ![]() 2. ![]() 3. ![]() 4. ![]() 5. ![]() 6. ![]() 7. ![]() 8. ![]() 9. ![]() 10. ![]() RE: [asiacziku] Ocena moich zdjęć - Ariene - 2013-04-17 Cześć, z takimi zdjęciami chyba tylko Alamy będzie odpowiednie. Microstocki wymagają raczej zdjęć kontrastowych, dobrze naświetlonych, ostrych... gotowych do użytku, pięknych, wycyckanych na błysk. W przypadku tych zdjęć jest raczej za słabo, by w ogóle były przyjęte, a jeśli przypadkiem inspektor je przyjmie, to klient raczej nie zechce kupić... Pobaw się obróbką, dodaj kontrastu, wyrównaj światła i cienie i spróbuj. Shutterstock również lubi krajobrazy, więc może tam... RE: [asiacziku] Ocena moich zdjęć - Jachac - 2013-04-17 sam jestem w tym samym punkcie co ty, ja juz dostałem mase krytyki, co oczywiście nie zmniejszyło mojego zapału, przed nami wiele nauki ![]() ![]() PS. No i chyba widać brak statywu co do zdjęć architektury ![]() RE: [asiacziku] Ocena moich zdjęć - Claudia - 2013-04-17 No, dawno nie widziałam tak słabo jakościowych zdjęć. Raczej to się nie nadaje do niczego - chyba tylko mały (MAŁY!) wydruk do albumu rodzinnego. Moim zdaniem nie masz jeszcze pojęcia o fotografowaniu i dopiero co kupiłaś sobie aparat - małpkę. Nie wiem co tu napisać więcej, gdyż wszystko jest do poprawy. Kadry krzywe - to przede wszystkim nie wiem jak można pokazać takie krzywe kadry?! Ale to dział krytyki - więc masz. Tak to źle skomponowane, źle naświetlone - nie no, po prostu źle sfotografowane, nieostre, niekontrastowe. A szkoda gadać - kup podręcznik - podstawy fotografii - jak poprawić swoje zdjęcia, czyli absolutne podstawy i rób chociaż na tych drogich wyjazdach lepsze foty, aby cieszyły na lata. ps. a co do zarabiania to chyba żart. Powodzenia RE: [asiacziku] Ocena moich zdjęć - alga38 - 2013-04-17 Claudia pojechala "po bandzie", ale niestety ma rację..... RE: [asiacziku] Ocena moich zdjęć - rachwal - 2013-04-17 Nie przesadzałbym z krytyką, nie takie gnioty koledzy w dziale Alamy pokazują i "zarabiajo" ![]() RE: [asiacziku] Ocena moich zdjęć - asiacziku - 2013-04-17 (2013-04-17, 14:19:05)Claudia napisał(a): No, dawno nie widziałam tak słabo jakościowych zdjęć. Raczej to się nie nadaje do niczego - chyba tylko mały (MAŁY!) wydruk do albumu rodzinnego. Moim zdaniem nie masz jeszcze pojęcia o fotografowaniu i dopiero co kupiłaś sobie aparat - małpkę. Nie wiem co tu napisać więcej, gdyż wszystko jest do poprawy. Kadry krzywe - to przede wszystkim nie wiem jak można pokazać takie krzywe kadry?! Ale to dział krytyki - więc masz. Tak to źle skomponowane, źle naświetlone - nie no, po prostu źle sfotografowane, nieostre, niekontrastowe. A szkoda gadać - kup podręcznik - podstawy fotografii - jak poprawić swoje zdjęcia, czyli absolutne podstawy i rób chociaż na tych drogich wyjazdach lepsze foty, aby cieszyły na lata. Tak, zdjęcia sa z momentu kiedy dopiero co kupiłam sobie aparat. Trochę je poprawiłam, delikatnie, żeby nie pogorszyć i tak chciałam się dowiedzieć co by dalej poprawiać. Wiem, że są do kitu i że nie dają się do sprzedaży. Może trochę źle się wyraziłam, chciałam bardziej opinię pod kątem co można w nich ewentualnie poprawić, i na co zwracać większa uwagę przy robieniu kolejnych. Cały czas się uczę, pierwsze zdjęcia zabijałam na iso 3200 i sie cieszyłam, że mam którki czas otwarcia migawki, teraz mogę się z tego śmiać. :) Krzywe kadry poprawiałam, widać trochę za słabo. Tak właśnie myślałam, że sa problemy z kontrastem i ostrością. Ostatnio na spacerze udało mi sie zrobić coś takiego: ![]() RE: [asiacziku] Ocena moich zdjęć - fotek - 2013-04-17 (2013-04-17, 14:38:39)rachwal napisał(a): Nie przesadzałbym z krytyką, nie takie gnioty koledzy w dziale Alamy pokazują i "zarabiajo" Nie jestem specem od widoczków, ale tez mi sie wydaje, że za mocno zdjęcia skrytykowano. Mi sie niektóre podobają. Popracowąłbym nad nimi za wyjątkiem banknotów RE: [asiacziku] Ocena moich zdjęć - ambrozinio - 2013-04-17 Zdjęcia mało "wyraziste". "Kościółek" zasłonięty drzewami a pieniądze jak z archiwum Policji o złapaniu fałszerzy banknotów. Przede wszystkim poprzeglądaj forum, poeksperymentuj z obsługą ustawień w aparacie i rób "odważniejsze" ujęcia ![]() RE: [asiacziku] Ocena moich zdjęć - rachwal - 2013-04-17 (2013-04-17, 14:43:16)fotek napisał(a): Nie jestem specem od widoczków, ale tez mi sie wydaje, że za mocno zdjęcia skrytykowano. Mi sie niektóre podobają. Popracowąłbym nad nimi za wyjątkiem banknotów Słusznie. Wenecja z PS'em (bo widać, że go tutaj jeszcze nie ma, ale to kwestia treningu z softem) jest do przepchnięcia, na Alamy na pewno, tam wszystko biorą ![]() |