Prawa do zdjęć - sesja u fotografa - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Ogólnotematycznie (https://stock-board.info/forum-ogolnotematycznie.html) +--- Dział: Ogólnie o stock photography (https://stock-board.info/forum-ogolnie-o-stock-photography.html) +--- Wątek: Prawa do zdjęć - sesja u fotografa (/watek-prawa-do-zdjec-sesja-u-fotografa.html) |
Prawa do zdjęć - sesja u fotografa - Adiasz - 2008-01-18 Hej Tak sie zastanawiam do kogo naleza prawa do zdjec gdy byly robione w studio fotograficznym przez oplaconego fotografa. (np. zdjecia do dokumentow, slubne etc...) 1. do mnie jako modela 2. do sponsora tej sesji 3. do fotografa 4. zaden z powyzszych Pyt dodatkowe: czy byla by jakas roznica jakby 1 i 2 to byla ta sama osoba? RE: Prawa do zdjęć - fotek - 2008-01-18 Adiasz napisał(a):Tak sie zastanawiam do kogo naleza prawa do zdjec gdy byly robione w studio fotograficznym przez oplaconego fotografa. (np. zdjecia do dokumentow, slubne etc...)Tu nie ma sie co zastanawiac - prawa autorskie należą do fotografa. Osobiste prawa autorskie sa niezbywalne, natomaist majatkowe prawa autorskie mogą byc przekazane i fakt ten wymaga formy pisemnej. Jezeli wiec opłaciłes fotografa i masz dokument stwierdzający przekazanie majatkowych praw autorskich dla Ciebie, to Ty masz prawa majątkowe do tych zdjęć. Jezeli nie masz papieru, to... czytaj wyzej. Te sprawy normuje Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych. RE: Prawa do zdjęć - sesja u fotografa - Adiasz - 2008-01-18 Dzieki za wyjasnienie. Rozumiem ze jakbym chcial od fotografa nabyc prawa autorskie do zdjec to pewnie musialbym za to dodatkowo zaplacic... Kurcze co za zycie - gdy czlowiek chce sprzedac foty modeli to jak sam bedzie robil zdjecia to musi za sesje zaplacic modelowi, natomiast gdy sam jest modelem i chce sprzedac swoje zdjecia to musi zaplacic fotografowi...najlepiej bylo by sie rozdwoic i byc jednym i drugim RE: Prawa do zdjęć - sesja u fotografa - mrowek - 2008-01-18 a od czego samowyzwalacz? RE: Prawa do zdjęć - sesja u fotografa - Adiasz - 2008-01-18 hehe no fakt, ale to jednak nie ten komfort focenia RE: Prawa do zdjęć - sesja u fotografa - fotek - 2008-01-18 Adiasz napisał(a):Kurcze co za zycie - gdy czlowiek chce sprzedac foty modeli to jak sam bedzie robil zdjecia to musi za sesje zaplacic modelowi, natomiast gdy sam jest modelem i chce sprzedac swoje zdjecia to musi zaplacic fotografowiZasada jest prosta - ten który czerpie korzyści ze zdjecia musi zapłacic temu drugiemu - w sumie uczciwie RE: Prawa do zdjęć - sesja u fotografa - Adiasz - 2008-01-19 fotek napisał(a):Zasada jest prosta - ten który czerpie korzyści ze zdjecia musi zapłacic temu drugiemu - w sumie uczciwieTu akurat sie nie zgodze gdyz ja jako model przeciez place fotografowi za te zdjecia. Tylko domyslnie place za 'uzytek dokumentowy' a nie za 'mozliwosc odsprzedawania. RE: Prawa do zdjęć - sesja u fotografa - fotek - 2008-01-19 Adiasz napisał(a):Tu akurat sie nie zgodze gdyz ja jako model przeciez place fotografowi za te zdjecia. Tylko domyslnie place za 'uzytek dokumentowy' a nie za 'mozliwosc odsprzedawania.No własnie wiec dlaczego sie nie zgadzasz? Jakbys zapłacił za wieksze prawa to by sie zgadzało. Swoja droga, problem tkwi w tym, ze czesto zdjecia sa robione a ich uzytkowanie i wzajemne relacje z pstrykaczem maja charakter umowny. Ciekawe jakby sie zachował pan Jasiu z zakaldu foto za rogiem, gdybyś podsunał mu do podpisu umowę u przekazanie autorskich praw majatkowych. Moze trzeba spróbować? W tym miejscu jeszcze dodam, ze np. niektóre dziewczyny zamawiaja u fotografów zdjecia do portfolio i płacą troche wiecej niż w zakaldzie foto. Słyszałem o kwotach 250 do 1000 zł. prawdopodobnie przekazywane sa tez prawa majatkowe. RE: Prawa do zdjęć - sesja u fotografa - Adiasz - 2008-01-19 fotek napisał(a):we wczsniejszym poscie nie poruszyles kwesti 'dodatkowej oplaty' tylko napisales o 'korzysciach i zaplacie' - przy standardowej sesji foto ja mam korzysci (zdjecia) a fotograf (zaplate)Adiasz napisał(a):Tu akurat sie nie zgodze gdyz ja jako model przeciez place fotografowi za te zdjecia. Tylko domyslnie place za 'uzytek dokumentowy' a nie za 'mozliwosc odsprzedawania.No własnie wiec dlaczego sie nie zgadzasz? Jakbys zapłacił za wieksze prawa to by sie zgadzało. Jednak domyslnie jest to zaplaca za 'licencje' nie pozwalajaca na odsprzedaz/wykorzystuwanie komercyjne zdjec - za to trzeba dodatkowo doplacic. wszystko jasne fotek napisał(a):Ciekawe jakby sie zachował pan Jasiu z zakaldu foto za rogiem, gdybyś podsunał mu do podpisu umowę u przekazanie autorskich praw majatkowych. Moze trzeba spróbować?Musze przy okazji nastepnej wizyty popytac |