Czy pierścienie pośrednie mogą zastąpić obiektyw macro? - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Sprzęt (https://stock-board.info/forum-sprzet.html) +--- Dział: Obiektywy (https://stock-board.info/forum-obiektywy.html) +--- Wątek: Czy pierścienie pośrednie mogą zastąpić obiektyw macro? (/watek-czy-pierscienie-posrednie-moga-zastapic-obiektyw-macro.html) |
RE: Czy pierscienie posrednie moga zastapic obiektyw macro? - Jerzy - 2008-11-20 (2008-11-19, 22:49:31)pastazkota napisał(a): Ach odkopię! Wydaje mi się to dość ważne a może jako nowemu ujdzie mi to płazem Nie będę szukał za Ciebie przykładowych fotek a takich jest mnóstwo w sieci i w podręcznikach fotograficznych. Fotografowie to nie są głupcy,którzy kupują drogie makro obiektywy zamiast używać zwykłych obiektywów z pierścieniami. Oczywiście jest wielu "fotografów" którzy nie widzą różnicy. Pożycz-wypożycz taki prawdziwy obiektyw makro, zrób nim kilka zdjęć i porównaj je z tymi zrobionymi zwykłym obiektywem z pierścieniami a być może zobaczysz o co chodzi. Pozdrawiam RE: Czy pierscienie posrednie moga zastapic obiektyw macro? - pastazkota - 2008-11-20 Mój post odnosił się raczej do tego: Jerzy napisał(a):Na pewno do makrofotografii na poziomie stockowym nie nadają się zoomy montowane do aparatu z pierścieniami czy soczewkami macro. Widziałem zdjęcia robione za pomocą mieszka lub pierścieni i nie widziałem, żeby ich jakość była kiepska, nawet profesjonaliści je stosują, natomiast zdjęcia zrobione Heliosem, no cóż... Pokaż jakiekolwiek porównanie, w którym Helios odwrócony wypada lepiej niż L -ka z pierścieniami lub mieszkiem. A swoją drogą może ktoś robił makro za pomocą pierścieni pośrednich i mógłby się wypowiedzieć, czy rzeczywiście były odrzucane na wszystkich stockach? RE: Czy pierscienie posrednie moga zastapic obiektyw macro? - Tomek De - 2008-11-20 ja zrobiłem kilka zdjęć m.in. heliosem z pierścieniami pentacona które przeszły na IS, robiłem też z mieszkiem zarówno heliosem 50 jak i pentaconem 100 - jakość bardzo dobra - komfort pracy - bardzo niedobry; to tak w skrócie kupiłem 100mm macro canona i mam problem z głowy; jakość rewelacja, komfort pracy również - moim zdaniem (w systemie Canona bo Nikona nie znam) gra nie jest warta świeczki. Rewelacyjny 100mm macro USM nie kosztuje dużo, i na prawdę warto mieć ten obiektyw gdy myślisz o macro, dodatkowo jest świetną portretówką, zarówno na cropie jak i FF. RE: Czy pierscienie posrednie moga zastapic obiektyw macro? - Jerzy - 2008-11-20 (2008-11-20, 17:04:18)pastazkota napisał(a): Mój post odnosił się raczej do tego: Też wydaje mi się że się nie zrozumieliśmy ! Ja piszę o różnicy występującej między zwykłym obiektywem a specjalistycznym obiektywem makro. Nie jestem miłośnikiem Heliosów ! ale poszczególne egzemplarze tego obiektywu potrafią być nawet dobre w połączeniu z pierścieniami. Sam używam dwóch starych Makro-Takumarów na gwint, 100 mm oraz 50 mm i uważam że te obiektywy mają lepszą plastykę od tych współczesnych makro obiektywów z AF. Pozdrawiam Pozdrawiam RE: Czy pierscienie posrednie moga zastapic obiektyw macro? - Wuja - 2008-11-20 w/g mnie to chodzi glownie o komfort, pierscienie sciemniaja, odleglosc od obiektu jest mniejsza przy tym samym powiekszeniu. Od jakiegos czasu mam tamrona 90/2,8 i jest bomba. Koniec walki z pierscieniami, pierscieniami odwrotnego mocowania , winetami i ciemnym obrazem w celowniku... Superostry obraz. Polecam choc nie sprzedaje - obiektyw macro. RE: Czy pierscienie posrednie moga zastapic obiektyw macro? - robgr85 - 2008-11-21 (2008-11-20, 18:21:43)Wuja napisał(a): w/g mnie to chodzi glownie o komfort, pierscienie sciemniaja, odleglosc od obiektu jest mniejsza przy tym samym powiekszeniu. Od jakiegos czasu mam tamrona 90/2,8 i jest bomba. Koniec walki z pierscieniami, pierscieniami odwrotnego mocowania , winetami i ciemnym obrazem w celowniku... Superostry obraz. Polecam choc nie sprzedaje - obiektyw macro. wyższość obiektywów macro wynika między innymi z tego, że są specjalnie skonstruowane do takiego a nie innego celu. Gdzieś kiedyś czytałem (nie wiem na ile to prawda bo nie mam tablic testowych aby coś takiego zmierzyć), że kolejną wadą pierścieni/mieszka (po barku ostrzenia w nieskończoność) jest spadek rozdzielczości obrazu rzutowanego na matrycę wraz z odsuwaniem obiektywu... RE: Czy pierscienie posrednie moga zastapic obiektyw macro? - pastazkota - 2008-11-21 Ok, rozumiem że wygoda jest ważna przy pracy, ale chodziło mi głównie o to, czy jakość zdjęć robionych przez pierścienie jest tak niska, że nie przechodzą kontroli na stockach. To że obiektyw macro jest wygodniejszy jest chyba bezdyskusyjne. Pozdrawiam RE: Czy pierscienie posrednie moga zastapic obiektyw macro? - Tomek De - 2008-11-21 Cytat:czy jakość zdjęć robionych przez pierścienie jest tak niska, że nie przechodzą kontroli na stockach. no więc już Ci odpowiedziałem - przechodzą konkretny zestaw - Helios + pierścienie Pentacon - bez żadnego problemu na IS RE: Czy pierscienie posrednie moga zastapic obiektyw macro? - robgr85 - 2008-11-21 (2008-11-21, 09:08:03)pastazkota napisał(a): Ok, rozumiem że wygoda jest ważna przy pracy, ale chodziło mi głównie o to, czy jakość zdjęć robionych przez pierścienie jest tak niska, że nie przechodzą kontroli na stockach. nie martw się, u mnie przechodziła większość zdjęć zrobiona przy pomocy: http://the-art-of-light.blogspot.com/2008/02/diy-macro-lens-for-10-english-is-not-my.html Ciekawe, czy by zatiwerdzili widząc jakim obiektywem zrobione RE: Czy pierscienie posrednie moga zastapic obiektyw macro? - Kromkovitz - 2009-02-24 Zastanawiam się nad pierścieniami pośrednimi do Nikona. Czy orientujecie się może, czy istnieją pierścienie przekazujące całą automatykę - styki oraz śrubokręt? |