Złodziejskie praktyki - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Ogólnotematycznie (https://stock-board.info/forum-ogolnotematycznie.html) +--- Dział: Ogólnie o stock photography (https://stock-board.info/forum-ogolnie-o-stock-photography.html) +--- Wątek: Złodziejskie praktyki (/watek-zlodziejskie-praktyki.html) |
RE: Złodziejskie praktyki - Taki Szlachcic - 2012-04-24 [Konto tego uzytkownika o szlacheckim nazwisku zostalo usuniete.] RE: Złodziejskie praktyki - Rumpelstiltskin - 2012-04-24 (2012-03-20, 10:17:42)edi napisał(a): [...] ... pomysł dosyć stary i skompromitowany - OZZty, czyli organizacje zbiorowego zarządzania prawami autorskimi, znane z tego, że pobierają opłaty np. od każdego sprzedanego w Polsce aparatu fotograficznego, płyty CD, kartki papieru, czy od fryzjera puszczającego radio w lokalu RE: Złodziejskie praktyki - Rumpelstiltskin - 2012-07-10 Wczoraj przeglądam "Przekrój" ... i co widzę Moje zdjęcie ... ... ani źródła, ani autora Sprawdzam wydanie internetowe: Podpisane "źródło: Przekrój", a dalej "Copyright by Presspublica Sp. z o.o." Pozostawiam chwilowo bez komentarza ... RE: Złodziejskie praktyki - blas - 2012-07-10 Może chociaż napisali gdzieś "źródło: Internet"? Napisz do nich i zapytaj, czy wycofają to zdjęcie z wydania papierowego... Jeśli nie to rozważasz kroki prawne Odpowiedzi na takie maile są bardzo pomocne, bo można ocenić podejście klientów do prawa autorskiego, a na tym opiera się ta branża. Wnioski są ważne dla robiących zdjęcia na cały etat. No i wraca temat zrzutki na prawnika. RE: Złodziejskie praktyki - Rumpelstiltskin - 2012-07-10 Podchodzę do sprawy bez zbędnych emocji, napisałem maila: Szanowni Państwo! W Przekroju z dnia 9 lipca 2012 r. na stronie 44 zostało opublikowane zdjęcie maski przeciwgazowej (zał. plik Przekroj_3.jpg), którego jestem autorem. Publikacja nie zawiera informacji, ani o źródle, ani o autorze. W wydaniu internetowym to samo zdjęcie opatrzone jest informacją „źródło: Przekrój” (zał. plik Przekroj_1.jpg), natomiast w innym miejscu można przeczytać „Copyright by Presspublica Sp. z o.o.” (zał. plik Przekroj_2.jpg). Uprzejmie informuję, że dystrybucję praw do publikacji tego zdjęcia powierzyłem między innymi agencjom: ShutterStock, Dreamstime i Fotolia (zał. pliki SS.jpg, DT.jpg i FT.jpg), jednak żadna z agencji nie odnotowała sprzedaży licencji na publikację w takiej formie i na tym polu eksploatacji. Chciałbym wierzyć, że dochowujecie Państwo wysokich standardów w zakresie ochrony praw autorskich i w ewentualnym naruszeniu moich praw nie było z Państwa strony działania w złej wierze. W związku z tym proszę o podanie źródła pozyskania mojego zdjęcia oraz warunków nabytej licencji. Z poważaniem, RE: Złodziejskie praktyki - piotr290 - 2012-07-10 no ciekaw jestem jak się do tego odniosą, daj znać jak dostaniesz odpowiedź RE: Złodziejskie praktyki - rachwal - 2012-07-10 Nakład Przekroju systematycznie spada. Średni nakład (10/2011) 73k. To zwykłe RF pokrywa, zmienią podpis i po sprawie. RE: Złodziejskie praktyki - Rumpelstiltskin - 2012-07-10 Pod "RF" kryją się różne znaczenia, w zależności od konkretnej licencji w konkretnej agencji. Niestety, to zdjęcie jest w kilku agencjach, sprawdziłem sprzedaż w trzech: Fotolia -0, Dreamstime -0, Shutterstock -2 po USD 0,25. Nie jestem w stanie przegryźć się przez licencje Shutterstock W szczególności, nie udało mi się znaleźć miejsca, gdzie korzystając z moich niezbywalnych osobistych praw autorskich zgadzam się na anonimowe publikowanie moich zdjęć Ale nie będę się czepiać wyspiarskiego prawa Jak mi odpowiedzą coś konkretnego, to będzie pole do dalszych dywagacji RE: Złodziejskie praktyki - Rumpelstiltskin - 2012-07-10 Tak jak podejrzewałem, skopiowali z Wikipedii, ale nie zastosowali się do jasno wyrażonej licencji CC, która stanowi, że ze zdjęciem można zrobić (prawie) wszystko, byle podać autora oryginału. Szanowny Panie, Chciałem pogratulować dobrego zdjęcia. Nie korzystamy z wymienionych przez Pana agencji stockowych, za to Pana zdjęcie jest udostępnione na zasadach wolnej licencji w wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Maska_przeciwgazowa Zdjęcie w metadanych nie miało też nazwiska autora nie było w opisie złamane przez żadną agencję ani nie posiadało znaków żadnych znaków identyfikacyjnych, z tych względów użyliśmy go w Przekroju. W tej chwili wielu autorów w pełni świadomie udostępnia swoje prace na stronie wikipedii. My używamy z tego typu źródła b.rzadko ale tym razem się zdarzyło. Jeżeli Pana zdjęcie zostało podpięte do wikipedii bez Pana zgody proszę po pierwsze tam zgłosić naruszenie praw, a jeśli chodzi o nasze wydawnictwo wycenimy publikację i rozliczymy się z Panem indywidualnie. Mam nadzieję, że takie rozwiązanie Pana usatysfakcjonuje. Prosiłbym zatem o przesłanie danych do rozliczenia. pozdrawiam --------- Mazur Franciszek Przekrój / Sukces Fotoedycja RE: Złodziejskie praktyki - niserin - 2012-07-10 Bardzo profesjonalne podejście, szacunek dla nich. |