Złodziejskie praktyki - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Ogólnotematycznie (https://stock-board.info/forum-ogolnotematycznie.html) +--- Dział: Ogólnie o stock photography (https://stock-board.info/forum-ogolnie-o-stock-photography.html) +--- Wątek: Złodziejskie praktyki (/watek-zlodziejskie-praktyki.html) |
RE: Złodziejskie praktyki - photomim - 2012-03-19 ja jestem za "nie wygrasz nie płacisz" czyli procent od wygranej uczciwe i motywujące, oczywiście wpisowe do sądu to nasz problem .A gdyby prawnik przegrał nikt nie będzie miał wyrzutów do Blasa ,że polecił leniwego prawnika Wówczas nic nie trzeba organizować wystarczy ,że prawnik zaloguje się na forum i zacznie zbierać zamówienia.Kilka osób w potrzebie już jest więc szanse na pierwsze pare tysięcy zł są. RE: Złodziejskie praktyki - Rumpelstiltskin - 2012-03-19 (2012-03-19, 19:34:13)blas napisał(a): [...] Sorry Ja tyle miesięcznie na stokach nie zarabiam )))))))))))))) RE: Złodziejskie praktyki - piotr290 - 2012-03-19 nie żebym reklamował, ale z tego co znalazłem w necie to już ich druga sprawa o zdjęcia, więc może zrobią specjalizację i będę z tego czerpać dochód, tak jak napisał photomim, procent od wygranego odszkodowania "W związku z tym, że sprawca nie odpowiedział na nasze pismo, zostanie wysłane zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. Chcieliśmy dochodzić odszkodowania bez pociągania do odpowiedzialności karnej, ale teraz takiej możliwości właściwie nie ma – komentuje sprawę pełnomocnik Jakub Szczotka z Kancelarii Adwokackiej Lang&Wspólnicy." RE: Złodziejskie praktyki - blas - 2012-03-19 Chyba nie wiecie o czym mówicie Żaden prawnik nie pójdzie na takie coś że "zobaczysz zł jak wygrasz sprawę" Sami widzicie, że 99% winowajców idzie na ugodę, czyli usuwa fotki - żadnej sprawy nie ma, a praca została wykonana. Tak to działa na rynku audio-wideo(filmy/muzyka). Nielegalne materiały znikają z netu. Oczywiście w przypadku potencjalnej sprawy, to już inna bajka w kwestii prowizji. Żeby doszło do sprawy winowajca musiał by iść w zaparte "to moje zdjęcie" "mam prawo tak używać jak mi się podoba" itd. Mało która firma będzie na tyle głupia... Zatem potencjalni zainteresowani niech sobie wybiją z głowy sądowe walki o miliony z powodu fotki RF, którą można używać wiecznie za $1, czy nawet za $28. Nie taki byłby cel. Ale o tym jak już ktoś pociągnie temat dalej. RE: Złodziejskie praktyki - canion - 2012-03-20 To nie jest tak że wystarczy skasować ukradzione zdjęcie i winowajca jest czysty. Jeśłi masz sceeeny potwierdzone Notarialnie to trzymasz taką strone www za jaja. suma zadoścuczynienia pewnie niewielka ale 1-2 K też na ulicy nie leżą. z tym że to trzeba robić na powążnie od A do Z. wszelkie PW rozmowy typu "ukradliście zdjęcie - usuńcie albo podam do sądu" złodzieje mają tam gdzie lampa nie doświetla. Usuną NAsze zdjęcie a na to miejsce wstawią inne kradzione kolegi stockera .ich nie zaboli a stockerzy nadal dostają po dupie. Jak nie jeden to drugi. Powtórze. Nic tak dobrze edukacyjnie nie działa jak przedsądowe Pismo z Kancelarii Prawnej. Z tym że pismo jest tylko jednym z klocków całej układanki . blas - piszesz że filmy/muzyka znikają z netu po zgłoszeniu. to prawda. ale skąd wiesz jaki jest dalszy ciąg sprawy. Bo ja np znam sprawę grafika który swój blog "udzwiękowił" jednym z hitów disco polo / pomińmy sprawę bezguścia /. jakiś miesiąc potem otrzymał profesjonalne pismo z Kancelarii o naruszenia praw autorskich i majątkowych z wariantami załatwienia sprawy. Poszedł na ugodę, wypłacił 5 K zespołowi. Można? Całość od momentu gdy stronę"udzwiękowił zajumaną ścieżką" do momentu jak przyszło zrobić mu przelew kasy trwała 1,5 miesiąca. Szybko i sprawnie. To nie działa tak że jak ukradniesz auto i cię złapią to mówisz że oczywiście własnie miałeś oddać i jesteś czysty jak łza. Jeśłi macie jakiśkontakt z Kancelarią Prawną to może niech ta osoba wybierze sie na krótką rozmowę i przedstawienie sytuacji. Zobaczymy jak widzą to prawnicy i co zaproponują. w zasadzie to ja sam w głowę zahodzę czemu Stocki które mają i środki i możliwości nie wynajmą Dobrej Międzynarodowej Kancelarii żeby zadusić wszelkiego rodu bezpłatne rozdawacze zdjęć. Bo mnie krew zalewa jak przeglądając kilkanaście takich rozdawaczy widzę swoje i zdjecia kolegów pobrane bezpłatnie po 100-1000razy. Nawet jeśłi zareaguje szybko to i tak do czasu usunięcia mijają 2-3 dni. przez ten czas często upload dobija do 1000+. myśle, ze w skali całego netu i powiedzmy 20-30 pirackich stron to mamy doczynienia z rozdaniem zdjęcia na poziomie kilku tys. a potem płacz że nowe zdjęcia sie nie sprzedają. a jak sie mają sprzedawać jak kompy grafików zawalone już pobranymy za free tysiącami zdjęć. W/g mnie legalny wolumen obrotu jaki jest na stockach to tylko niewielki % zapotrzebowania. wiekszość popytu rprzypada na przez pirackie strony www z czego my nie mamy ani centa . mało tego rynek jest zapełniany darmowo rozdanymi zdjęciami wiec i motywacja wśród grafików do zakupu kolejnych legalnych pakietów maleje. Tym bardziej że o ile EL jeszcze można jakoś skontrolować to sprzedązy hurtowej nie jesteśmy w stanie kontrolowąć nijak. RE: Złodziejskie praktyki - edi - 2012-03-20 Jeden podstawowy problem jaki widze to: po kilku takich akcjach tego samego stockera, myslisz ze graficy lub ci ktorzy kradna zdjecia i pozniej udostepniaja za free nie zorganizuja sobie czarnej listy stockerow od ktorych poprostu nie kupuja ? Tak swietnie zdaje sobie sprawe ze rynek polski to jest smieszny promil w calej mojej sprzedazy, ale zeby to sie nie roznioslo dalej :/ Ewentualnie atakow odwetowych i kradziezy calego portfolio a nastepnie udostepniania go na serwerach na calym swiecie. Dlatego sensowniejsze wydaje mi sie powolanie jakiegos stowarzyszenia/fundacji ktora bedzie glownym oskarzycielem w przypadkach kradziezy lub nielegalnego wykorzystania fotek, powiedzmy ze oplata czlonkowska tak jak ktos gdzies napisal nawet 50zl/miesiac i juz te 500-1000 na abonament sie nazbiera dla kancelarii. Pomysl bardzo sluszny i dobry tylko trzeba sie zastanowic nad szczegolami oragnizacyjnymi, bo jak wspomniano wyzej zbieranie spraw przez prawnika tutaj na forum i wymiana PW to jest smieszne i do niczego dobrego nie doprowadzi, jak walic to z grubej rury ! A kolejnosc taka jak napisal canion, grzeczne pisemko z rzadaniem wplaty powiedzmy 500-1000 na rzecz fundacji, nie dziala to przedsadowe wezwanie do zaplaty na stawke 2x lub 3x taka jak w pierwszym pismie (za olewke), jak dalej nie dziala to sprawa w sadzie. RE: Złodziejskie praktyki - **luk** - 2012-03-21 co do odszkodowań i innych praktyk na darmowe cudze fotki klik RE: Złodziejskie praktyki - Ariene - 2012-03-21 @**luk** Trochę pojechało reklamami z newsa, niemniej dobrze, że coraz więcej się o tym mówi. Ludzie pożyczający sobie foty często zwyczajnie nie mają pojęcia co robią, jakie to ma konsekwencje i że w ogóle jest na to prawo. RE: Złodziejskie praktyki - Ariene - 2012-04-24 Krótko w temacie Obraz w PG, iS http://multimed.bytom.pl/ RE: Złodziejskie praktyki - Rumpelstiltskin - 2012-04-24 (2012-03-21, 07:17:13)**luk** napisał(a): co do odszkodowań i innych praktyk na darmowe cudze fotki klik Niestety, to tylko publicystyka oderwana o prawnej rzeczywistości Nie chce mi się z tym tekstem polemizować, ale o jego nieprofesjonalizmie świadczy choćby fakt używania określenia "kradzież" w stosunku do kopiowania fotek z netu. Otóż, zgodnie z KK, kradzież to zabór cudzej rzeczy ruchomej w celu przywłaszczenia, więc w tym wypadku nie ma najmniejszego zastosowania. Mają natomiast zastosowanie przepisy karne Prawa autorskiego ... ale to inna bajka ... |