Jak robić zdjęcia w ruchu ? - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Ogólnotematycznie (https://stock-board.info/forum-ogolnotematycznie.html) +--- Dział: Jak fotografować (https://stock-board.info/forum-jak-fotografowac.html) +--- Wątek: Jak robić zdjęcia w ruchu ? (/watek-jak-robic-zdjecia-w-ruchu.html) Strony:
1
2
|
Jak robić zdjęcia w ruchu ? - Monia - 2008-09-27 hej , mam pytanie na temat zdjec w ruchu, dzis troche robilam wlasnie takie zdjecia, stosowalam rozne metody, pytanie jak ustawic kamere, mam nikon d200 jezeli chce zrobic dziecku ktore biegnie i ma skakac? chce ostre zdjecie, probowalam tak: ustawialm fokus na C(continuos czy jak tam) ale wraz niektore zdjecia niewyrazne , czy mam miec ustawiony na M? jak robicie? moze jak mi sie uda wkleic tu przyklad z tych co robilam dzis to pokaze te nieudane, ale jak dodac zdjecie co mam na HD zeby nie zajelo duzo miejsca? dzieki za pomoc RE: Foto w ruchu - hadrian - 2008-09-27 http://www.banki-zdjec.pl/porady,jak-powiekszac-zdjecia-dla-alamy.html <-- odwrotnie? Moniu ten link który ci wysłałem na pw i o który potem pytałaś to książka do PS - fajna i po polsku (co prawda do wersji 7 ale da się połapać) w niej bez trudu znajdziesz odpowiedzi na proste i czysto techniczne pytania a i sporo wiecej... RE: Foto w ruchu - Monia - 2008-09-27 no wiem dziekuje mam 1 jego ksiazke ale nie ma to co chce wiedziec RE: Jak robić zdjęcia w ruchu ? - robgr85 - 2008-09-27 (2008-09-27, 00:33:50)Monia napisał(a): hej , mam pytanie na temat zdjec w ruchu, dzis troche robilam wlasnie takie zdjecia, stosowalam rozne metody, pytanie jak ustawic kamere, mam nikon d200 jezeli chce zrobic dziecku ktore biegnie i ma skakac? chce ostre zdjecie, probowalam tak: ustawialm fokus na C(continuos czy jak tam) ale wraz niektore zdjecia niewyrazne , czy mam miec ustawiony na M? jak robicie? wszystko zależy od szybkości Twojego AF, szybkości z jaką biegnie dziecko, oraz dystansie między Tobą a brzdącem. Najlepiej wybrać ręcznie punkt ostrzenia (np centralny) i z wciśniętym do połowy spustem śledzić biegnące dziecko (z punktem ostrzenia wycelowanym w dziecko). Nie zapomnij dobrać odpowiednio szybkiego ustawienia migawki (znacznie szybciej niż zalecana zwykle 1/ogniskowa) - czasem będzie to wymagało dość mocnego podbicia czułości ISO. Jeśli będziesz blisko a AF obiektywu nie należy do najszybszych to niestety ciężko będzie uzyskać taki efekt. Wtedy pozostaje Ci opcja 'pozowana', tzn aparat na statyw, ustawiasz ostrość na dziecko (przy okazji zaznaczasz w jakim miejscu ustawiłaś ostrość, czyli gdzie ma podskoczyć - np kreska na piachu itp), przełączasz obiektyw w tryb "manual focus" i zmuszasz dziecko do przebiegania, podskoku w odpowiednim miejscu, za którymś razem wyjdzie tak jak powinno. myślę że może Ciebie zainteresować film (nie pamiętam który z nich kiedyś obejrzałem, na jednym z nich chyba była recepta na Twoje pytanie... ): http://video.google.com/videoplay?docid=-8638382561966089032&ei=8O7dSJqzNpKw2QKPhclQ&q=nikon lub ten: http://video.google.com/videoplay?docid=7496130452053779254&ei=8O7dSJqzNpKw2QKPhclQ&q=nikon Cytat: moze jak mi sie uda wkleic tu przyklad z tych co robilam dzis to pokaze te nieudane, ale jak dodac zdjecie co mam na HD zeby nie zajelo duzo miejsca? w programie graficznym zmień rozmiar tak, aby w dłuższym boku było 800 pikseli, potem wyślij na imageshack.us Pozdrawiam, RE: Jak robić zdjęcia w ruchu ? - Monia - 2008-09-27 (2008-09-27, 10:30:56)robgr85 napisał(a): Najlepiej wybrać ręcznie punkt ostrzenia (np centralny) i z wciśniętym do połowy spustem śledzić biegnące dziecko (z punktem ostrzenia wycelowanym w dziecko). Nie zapomnij dobrać odpowiednio szybkiego ustawienia migawki (znacznie szybciej niż zalecana zwykle 1/ogniskowa) - czasem będzie to wymagało dość mocnego podbicia czułości ISO. dzieki, zaraz zobacze, co to ten punkt centralny? znam tylko nazwy po ang i szwedzkuczy to C-continuos masz na mysli?) juz zdjecie mam w tym programie zaraz zobacze czy mi sie uda szkoda bo corcia sie naskakala a tu bu...a takto fajne by bylo zdjecie RE: Jak robić zdjęcia w ruchu ? - tomek.g - 2008-09-27 punkt centralny w tym wypadku jest w... środku AF-S i AF-C to tryby autofocusa. Spot i Continuous. Na stronie Nikon-PL są instrukcję - m.in. D200 w języku PL. Można sobie ściągnąć i poczytać - wbrew pozorom wiele mogą wyjaśnić. RE: Jak robić zdjęcia w ruchu ? - Monia - 2008-09-27 (2008-09-27, 12:06:47)tomek.g napisał(a): Można sobie ściągnąć i poczytać - wbrew pozorom wiele mogą wyjaśnić. dziekuje poczytam RE: Jak robić zdjęcia w ruchu ? - robgr85 - 2008-09-27 trochę wyjaśnień na pytanie od osób nie do końca rozumiejących o co mi chodziło i pytających o to przez PW. Cytat:Nie zapomnij dobrać odpowiednio szybkiego ustawienia migawki (znacznie szybciej niż zalecana zwykle 1/ogniskowa) - czasem będzie to wymagało dość mocnego podbicia czułości ISO na obiektywie masz podziałkę/skalę z wypisanymi ogniskowymi (w mm). Dość stara, poprawna teoria mówi że aby z ręki zrobić nieporuszone zdjęcie musisz mieć czas naświetlania szybszy 1/ogniskowa. Nie wiem czy masz tzw pełną klatkę, czy DSLR'a z matrycą APS-* w której jeszcze ogniskową mnożysz przez ~1.5; ale żeby było wszystko w 100% jasne weźmy jakiś prosty przykład. Masz np obiektyw 80-200mm f2.8 Jeśli zrobisz maksymalny zoom to masz 200mm. teoretycznie czas aby wykonać z ręki nieporuszone zdjęcie powinien być krótszy niż: - dla DSLRa typu 'full frame' 1/200s - dla DSLRa z APS-* 1/300s Tu pojawia się kolejny problem. Jeśli obiekt porusza się, to może i tak wyjść poruszone zdjęcie. Zależy to od dystansu oraz prędkości fotografowanej osoby/obiektu. Można spróbować jeszcze krótsze czasy, np 1/500 albo nawet 1/800, zależnie od potrzeb. Większość popularnych lustrzanek może robić zdjęcia nawet z czasem naświetlania 1/4000s więc zapas i tak będzie spory. Tyle teorii odnośnie poruszających się obiektów i czasu naświetlania. Dochodzą jeszcze warunki oświetleniowe. Może się okazać iż mimo pełnego otwarcia przysłony obiektywu (tutaj do f2.8) przy wybranym czasie naświetlania (np 1/500s) na matrycę pada zbyt mało światła aby poprawnie naświetlić zdjęcie. W tym momencie zwiększamy wartość ISO, np z ISO200/400/800/1600, zależnie od potrzeb i możliwości sprzętowych. Mam nadzieję że teraz więcej osób zrozumie o co mi chodziło. Pozdrawiam, Robert RE: Jak robić zdjęcia w ruchu ? - Monia - 2008-09-27 (2008-09-27, 14:56:08)robgr85 napisał(a): Mam nadzieję że teraz więcej osób zrozumie o co mi chodziło. Ja np juz zrozumialam, jeszcze co wyczytalam w ksiazeczce nikona zeby robic 5 zdjec/s to wiecej sie wylapie duze dzieki (2008-09-27, 12:06:47)tomek.g napisał(a): Na stronie Nikon-PL są instrukcję - m.in. D200 w języku PL. Można sobie ściągnąć i poczytać - wbrew pozorom wiele mogą wyjaśnić. czytalam tam ale instrukcji obslugi nie moge znalesc wszystko inne jest ale nie to, jak mam tu byc na forum to musze sie nauczyc polskich okreslen jesli chodzi o aparat itd (nawet nie wiedzialam co tzn puszka jak piszecie, ale juz wiem RE: Jak robić zdjęcia w ruchu ? - tomek.g - 2008-09-27 http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_alp.php?p_sid=qjH4kXej&p_prods=19%2C256&p_pv=2.256&p_cats=650&p_cv=1.650 - tylko musisz się zarejestrować. |