![]() |
Uniwersalny obiektyw do Canona - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Sprzęt (https://stock-board.info/forum-sprzet.html) +--- Dział: Obiektywy (https://stock-board.info/forum-obiektywy.html) +--- Wątek: Uniwersalny obiektyw do Canona (/watek-uniwersalny-obiektyw-do-canona.html) Strony:
1
2
|
Uniwersalny obiektyw do Canona - Leszczu - 2008-09-14 Mam pytanie jaki obiektyw polecacie canona do 450D max 1200zl widoki ,zdjecia sportowe jakies wycieczki ,typowy amator. A co np do macro jakies robaczki kwiatki itp. RE: Obiektyw do 450D - robootb - 2008-09-15 Ja bym ci proponowal Tamrona 28-75 f/2.8. Sam korzystam i rewelacyjne szklo. Co prawda brak tu szerokiego kata, ale nie wiem czy on Ci potrzebny. Co do macro to nie doradze nic ale jest temat na forum ![]() Moze napisz jakie ogniskowe by Cie interesowaly ![]() Pozdrawiam Robootb RE: Obiektyw do 450D - Leszczu - 2008-09-15 Kiedys jak jeszcze mialem EOSA 5 na klisze to miałem obiektyw ktory kupilem na gieldzie w Warszawie W Stodole był to 28-135/3,5-5,6 USM teraz nawet tez sie zastanawiam nad tym szkłem chodz juz sam niewiem czy nie lepiej kupic jakies 2 szkła np do zdjec makro i na wycieczki?? mam pytanie bo jestem laikiem czy szkło do makro bedzie tez robiło zdjecia w pomieszczeniu np jakas impreza?? itp czy ono jest strichte do robaczkow kwiatkow itp?? Aha no i czy ten Tamron jest lepszy od canona?? czy musi miec jaki9e s specialny pierścien??czy ma stabilizacje a moze ona nie ejst potrzebna ?? przy takiej ogniskowej?? A jaki obiektyw do zdjec np z daleka czesto jestem w gorach na rowerze i do tego np co bys mogl polecic . Dzieki z gory za odpowiedz. RE: Obiektyw do 450D - Michał - 2008-09-15 Z tego co piszesz to wydaje mi się, że przydałby Ci się jakiś mocno uniwersalny zoom. Może w takim razie Canon EF 28-200 mm f/3.5-5.6 USM by Cię zadowolił? Całkiem zacny zakres ogniskowych, nie najgorsze światło i (najprawdopodobniej) szybki AF. Nie wiem jak z jakością optyczną, ale myślę, że przy swojej cenie mógłby się nadać na stock'i. Cena - od 1199 pln. No i na pełną klatkę też wejdzie ![]() RE: Obiektyw do 450D - Leszczu - 2008-09-15 Szukałem tego obiektywu 28-200 canona ale nie znalazlem na allegro za to znalazlem taki TAMRON 28-300 VC MACRO ZE STABILIZACJĄ koszt 1800zl fakt jest drozszy niz 1200 ale chyba by byl dobry albo jeszcze to znalazlem SIGMA 18-200 F/3.5-6.3DC CANON za jedyne 900zl nowka tylko ze ona chyba nie ma stabilizacji co?? i prosze o podpowiedz jakim obiektywem mozna zrobic dobre macro czy trzeba miec 2 obiektywy jkeden do krajobrazow ,sportu? a drugi np taki?? Obiektyw CANON EFS 60mm f/2.8 Macro USM RE: Obiektyw do 450D - Michał - 2008-09-15 Sprawdź np tutaj - http://www.ceneo.pl/4747. Ekhmm... ![]() Upraszczając sprowadzę to do wzoru UNIWERSALNOŚC = CENA / JAKOŚĆ bądź JAKOŚĆ = CENA / UNIWERSALNOŚĆ. Jak widać cena ma bezpośrednie przełożenie na jakość ![]() Stabilizacja chyba nie jest aż tak ważna. Ważniejsza pewny uchwyt w dłoni ![]() Podsumowując - musisz zdecydować co jest dla Ciebie najważniejsze a potem dokonać wyboru. RE: Obiektyw do 450D - robgr85 - 2008-09-15 Ciężko znaleźć wysokiej jakości obiektyw do wszystkiego, a tym bardziej w takich granicach cenowych. Jeśli chcesz fotografować głównie sport to przyda się szybki obiektyw z dłuższymi ogniskowymi (bo najczęściej nie możesz znaleźć się w centrum akcji) np jakieś szkła z zakresem 70-200 /f2.8 i szybkim mechanizmem ostrzenia (USM/HSM/itd). IS nie jest tu tak bardzo potrzebny, przy fotografii sportu najczęściej nie będzie problemu z wykorzystaniem monopodu (a kosztuje dużo mniej niż wbudowana stabilizacja). Pejzaże? Najlepszy będzie obiektyw typowo szerokokątny, niestety one sporo kosztują. jakieś zdjęcia wycieczkowe, typowy amator - przyda się się obiektyw z zakresem 'kitowym' (ogniskowych 18-55 albo coś podobnego), 18mm nie jest to typowy szeroki kąt, ale pejzaże można nim już robić, masz 50mm (na cropie 85) które pozoli Ci zrobić jakieś tam przybliżenia. Jeśli chodzi o macro to najlepiej spisują się obiektywy dedykowane do tego. Zoomy z 'macro' się najczęściej nie sprawdzają najlepiej. Jeśli chodzi o szeroki zakres np 18-200 to ciężko uzyskać dobre parametry optyczne, a jak cena jest niska to najprawdopodobniej jakość będzie słaba. RE: Uniwersalny obiektyw do Canona - Leszczu - 2008-09-15 Dzieki za pomoc ogladam caly cza ste obiektywy i mysle ze musze kupic jakis z duzym zoomem bo W zestawie jest ten Kit wiec narazie chyba wystarczy a jak dozbieram cos kasy to kupie cos do makro moze tego canona EF s 60 kosztuje 1100zl chyba ze ktos moze polecic jakiegos Tamrona do makro lub sigme ?? mzoe ktos nawet ma cos na sell?? ![]() RE: Uniwersalny obiektyw do Canona - Michał - 2008-09-15 Do makro to oczywiście Tamron 90 ![]() RE: Uniwersalny obiektyw do Canona - Leszczu - 2008-09-16 Ten Tamron nie jest wcale taki tani ![]() ogladalem zdjecia na allagro z niego ale nie zrobily na mnie jakiegos wrazenia to zdjecia zrobione Kitem + pierscien odwracany i Helios czy co tam bylo sa rewelacyjne tu podam link do strony tego Gośćia . http://www.arczi79.netarteria.info/index.php?option=com_expose&Itemid=37 i mam znowu pytanie czy jakis obietywy bez tych bajerowe ktore Arczi zrobil bedzie robil tak doskonale zdjecia?? |