Pentax K10D na stocki - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Sprzęt (https://stock-board.info/forum-sprzet.html) +--- Dział: Aparaty (https://stock-board.info/forum-aparaty.html) +--- Wątek: Pentax K10D na stocki (/watek-pentax-k10d-na-stocki.html) |
Pentax K10D na stocki - delfin - 2008-08-17 czytałam opinie na dwóch różnych forach na temat canona 40D - większość dość negatywna. natomiast model Pentax K10D - ma właściwie same pozytywne oceny. http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/109599_komentarze/ i mam pytanie czy ktoś zna ten aparat? zależy mi na foceniu zwirząt w ruchu. myślałam o połączeniu z tym obiektywem. Pentax SMCP-DA 50-200 f/4-5.6 ED AutofocusProducent Pentax Rodzaj teleobiektyw zoom Konstrukcja 11/10 Przesłona 4.0-5.6 - 22-32 Ogniskowa 50-200 mm średnica filtra 52 mm Kąt 31.5 - 8.1° Min. odległość 1.2 m Wymiary 66.5x78.5 mm Waga 255g Mocowanie Pentax KAF jakie macie zdanie na ten temat? RE: Pentax K10D na stocki - Jerzy - 2008-08-17 Bardzo niedoceniany aparat i mało popularny co niestety powoli się zmienia, niestety dlatego że drożeją przez to manualne obiektywy z bagnetem pentaxa. Mam go od półtora roku i naklepał już 30 tys. zdjęć, żadnej awarii czy usterki. Fotografowałem nim w intensywnym deszczu, kurzu a nawet wpadł w pryzmę piachu i wymagał tylko wytarcia w chusteczką i nic, dalej normalnie fotografuje. Do zdjęć stockowych nadaje tak samo jak inne lustrzanki. Z długich zoomów polecałbym bardziej 50-135, f 2,8, który jest droższy ale optycznie znacznie lepszy od 50-200. RE: Pentax K10D na stocki - delfin - 2008-08-18 ale canon 40D jest lepiej oceniany w testach - co o tym myślisz porównując te dwa aparaty? pentax bardziej szumi? masz swoje portfolio wykonane tym aparatem? dał byś linka? RE: Pentax K10D na stocki - Jerzy - 2008-08-18 Ja nie fotografuję testem tylko aparatem fotograficznym. Tak naprawdę można zrobić tak samo dobre zdjęcia jednym i drugim aparatem. Wybrałem pentaxa dla starych obiektywów manualnych, których kilka zostało mi z dawnych czasów. Jest to chyba jedyna lustrzanka cyfrowa, która pozwala na stosowanie starych manualnych obiektywów, z którymi jest pomiar światła oraz potwierdzenie ostrości. Bawię się starymi obiektywami różnych marek i odkrywam ich dawno zapomniane zalety. W codziennej pracy używam oczywiści obiektywów współczesnych z AF. Kilka fotek robionych pentaxem z rożnymi obiektywami, najczęściej manualnymi. http://picasaweb.google.com/Hab195 RE: Pentax K10D na stocki - delfin - 2008-08-18 dzięki. sory że zadaję głupie pytania ale tak mają osoby zielone w temacie. jakakolwiek to będzie lustrzanka będzie to moja pierwsza. teraz mam canona 720 is (kompakt z trybem manualnym). ale chciałam robić zdjęcia lepsze jakościowo by mieć większe szanse na stockach. canon 40D - jest podobno aparatem bardzo wadliwym i się go bardzo obawiam. ten pentax którego wymieniałam - w testach ma gorsze oceny(jeśli chodzi o szumu itd), za to jest trwalszy i dłużej służy. ale jest trudniej dostępny. wiem że to nie aparat robi zdjęcie za człowieka. no ale w zależności od modelu może ułatwić to zadanie. RE: Pentax K10D na stocki - Jerzy - 2008-08-18 Jest już następca modelu K10D czyli K20 i ten jest łatwo dostępny. Kilka lat temu, kiedy jeszcze robiłem dużo zdjęć na stocki robiłem je kompaktami cyfrowymi, Nikon 5700 a następnie Sony R1 i do dzisiaj sprzedają się. Do takich zdjęć wcale nie jest koniecznie potrzebny aparat wysokiej klasy, bardziej liczy się pomysł na zdjęcie. RE: Pentax K10D na stocki - delfin - 2008-08-19 no ale z canonem 720is to nie wiele zdziałam. mam fajne zdjęcia ale co z tego jak są nie ostre i do tego strasznie zaszumione. z tym aparatem jest pod górkę. aparat jest ważny RE: Pentax K10D na stocki - majszter - 2008-08-19 (2008-08-19, 11:42:00)delfin napisał(a): no ale z canonem 720is to nie wiele zdziałam. mam fajne zdjęcia ale co z tego jak są nie ostre i do tego strasznie zaszumione. Ja zaczynałem na stokach w tym roku z aparatem ultrakompaktowym Panasonic, który szumi dużo bardziej od Twojego Canona. Nie udało mi się ze zdjęciami zrobionymi nim dostać na IS, a na Shutterstock nawet nie próbowałem, ale na Fotolia i Dreamstime przyjmowali mi około 40% zdjęć, więc nie było tak źle. Wystarczy selektywnie odszumić takie zdjęcia. I oczywiście tylko ISO100 wchodzi w grę. Część z tych zdjęć nawet się sprzedała A więc Ty też możesz zacząć bez lustrzanki. Dodam tylko, że teraz mam Canona 40d i jestem zadowolony z puszki, ale niezadowolony ze szkła. No i mój się nie psuje (odpukać). RE: Pentax K10D na stocki - delfin - 2008-08-19 aha dzięki za pocieszenie ja dopiero teraz przeczytałam list od fotolii żebym uzupełniła profil. już wiem czemu czekałam tydzień na akeptacje zdjęć zobaczymy co mój canonek zdziałał skoro dawałeś radę z kompaktem to ja też muszę. lustrzankę i tak będę miała dopiero za 2 miesiące. a jak długo masz canona 40d? podobno on jest lepszy do robienia zdjęć sportowych - bo pentax ma wolniejszy AF? a mnie najbardziej zależy na takiego rodzaju zdjęciach. moim obecnym canonem ciężko się robi zdjęcia ruchliwym koniom. i jedno na 200 zdjęć jest ciekawe - > to trochę męczące na Dreamstime też chce wysłać ale chce się trochę bardziej postarać. dobrze wiedzieć że mogę moim kompaktem coś zdziałać nawet gdyby to było tylko 40%. RE: Pentax K10D na stocki - majszter - 2008-08-19 (2008-08-19, 21:46:44)delfin napisał(a): skoro dawałeś radę z kompaktem to ja też muszę. lustrzankę i tak będę miała dopiero za 2 miesiące.To nie był nawet kompakt, tylko ultrakompakt - zero ustawień manualnych. I nie tylko ja zaczynałem na stokach od kompakta, wiele osób ta zaczynało. Canona 40d mam od 3 miesięcy, a więc nadal się go jeszcze uczę. Cytat:podobno on jest lepszy do robienia zdjęć sportowych - bo pentax ma wolniejszy AF?Do zdjęć sprotowych to przydaje się szybki autofokus i szybkostrzelność i to 40d ma, o Pentaxie mało wiem. Ale ważniejsze są jeszcze dobrej jakości szkłą i tego na początek pewnie mieć nie będziesz. Ale różnica między kompaktem i tak będzie kolosalna. Cytat:na Dreamstime też chce wysłać ale chce się trochę bardziej postarać.Przy obecnej sytuacji na Fotolia (odrzucanie większej ilości zdjęć niż na IS), to ja bym na Twoim miejscu zaczął od DT. Mniej zgrzyatania zębami na poczatek. |