[Gubcio] Prośba o krytykę - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Zdjęcia (https://stock-board.info/forum-zdjecia.html) +--- Dział: Krytyka (https://stock-board.info/forum-krytyka.html) +--- Wątek: [Gubcio] Prośba o krytykę (/watek-gubcio-prosba-o-krytyke.html) |
[Gubcio] Prośba o krytykę - Gubcio - 2008-07-14 Drodzy koledzy i kolezanki .. Mam prośbe o konstruktywną krytykę ... Nie ukrywam, iż należę do tych mniej doświadczonych w fotografii studyjnej ... dlatego będę wdzięczny za uwagi .... Pozdrawiam i dziękuje [attachment=92] [attachment=93] [attachment=94] [attachment=95] RE: Prośba o krytykę ...... - pershing - 2008-07-14 1 zdjęcie kiepskie, jeżeli chłopiec miał białą koszulkę to sam masz odpowiedź co jest nie tak. 2. zdjęcie lepiej, ale widać niestaranną obróbkę wycinania zwłaszcza przy włosach małej modelki. Trzecie i czwarte chyba najlepsze, tyle, że rogi tła nie przejdą. Musisz je bardziej dopracować. No i wogóle wszystkie mają niebieską dominatę. Popracuj nad tym. Sądzę, że poprostu brakuje Ci światełka i trzeba nadrabiać obróbką, a na tym polu czeka Cię trochę nauki. RE: Prośba o krytykę ...... - Gubcio - 2008-07-14 pershing napisał(a):1 zdjęcie kiepskie, jeżeli chłopiec miał białą koszulkę to sam masz odpowiedź co jest nie tak. Dziękuje za pierwsze słowa krytkiki ... Może tylko nadminie ..... zdjęcia nie były jeszcze wogóle obrabiane .... są w stanie dziewiczym ... czyli zaraz po zgraniu z aparatu ... na zdjęciu drugim to coś przy włosach to fragment kokardy. Faktycznie może to wyglądać jak kiepska obrobka. Przepraszam że zadam może głupie pytanie .. ale mówisz o dominacie ... chodzi o zabarwienie ? .. bo rozumiem że to moge nadrobic zmieniająć balans bieli w pliku RAW ... z tego co zdążyłem się zorientować Acha może jeszcze jedno pytanie .. czy poza delikatnem liftingiem kolorów i balansu bieli coś wg. Ciebie musze zrobić przy obróbce ?? RE: Prośba o krytykę - pershing - 2008-07-14 Tak dominata znaczy zabarwienie i jeżeli robiłeś w rawach to spokojnie to skorygujesz. jeśli chodzi o obróbkę to jeżeli zrobiłeś sesję na białym tle to niech ono będzie białe, w każdym miejscu. Co do tej kokardy to nie wiem, ale wygląda jak nieudolnie szparowane, ale skoro mówisz że to dziewice z puszki to chyba z moimi oczami coś nie teges. Ja osobiście popracowałbym nad doświetleniem postaci (wyciągnął trochę krzywymi) i ciut więcej kontrastu. Co do ostrości to trudno powiedzieć patrząc na ten format ale jeżeli w oryginalnym rozmiarze są takie same to bym je trochę wyostrzył. RE: Prośba o krytykę - rachwal - 2008-07-14 Mysle, ze po retuszu moze byc grejt Szczegolonie drugie foto jest niezle. Pierwsze zdecydowanie za ciemno, na czwartym dziewczynka poza kadrem - to sie chyba rzuca najbardziej w oczy. RE: Prośba o krytykę - Gubcio - 2008-07-14 pershing napisał(a):Tak dominata znaczy zabarwienie i jeżeli robiłeś w rawach to spokojnie to skorygujesz. jeśli chodzi o obróbkę to jeżeli zrobiłeś sesję na białym tle to niech ono będzie białe, w każdym miejscu. Co do tej kokardy to nie wiem, ale wygląda jak nieudolnie szparowane, ale skoro mówisz że to dziewice z puszki to chyba z moimi oczami coś nie teges. Ja osobiście popracowałbym nad doświetleniem postaci (wyciągnął trochę krzywymi) i ciut więcej kontrastu. Co do ostrości to trudno powiedzieć patrząc na ten format ale jeżeli w oryginalnym rozmiarze są takie same to bym je trochę wyostrzył. Jeszcze raz dziękuję za opinie ... Zdjęcia robiłem jednocześnie jako RAW i JPG .. więc ze zmianą balansu bieli nie bedzie problemu . Narazie zdjęć nie obrabiałem ... bo jestem na etapie poznawania możliwości oprogramowania do obróbki zdjęć .... Mam nadzieję że w sobotę wezmę sie za obróbkę .. lub znajdę kogoś kto za mnie to zrobi ... Załączam wieksze zdjęcie z tą nieszczęsną kokarda .... była ona troche przezroczysta i faktycznie troche dziwnie wygląda .. po resize stracił troche na ostrości. no ale ... Pozdrawiam [attachment=96] RE: Prośba o krytykę - Bramka - 2008-07-15 Przychylam sie do przedmowcow. Z moich uwag to : - pierwsze zdjecie zle ustawione oswietlenie, w fotografii ludzi zwykle wazne jest spojrzenie i blik w oczach, u ciebie oczy sa matowe - uwazaj na blyszczace czesci twarzy (zwykle czubek nosa) - latwo wyretuszowac - drugie zdjecie jest oki, spontaniczne - na ostatnim mz nieudane ciecie prawej, zostawilabym ramie i ucho w kadrze - jakosc calkiem niezla jak na poczatki Pozdrawiam |