![]() |
usuwanie dominanty barwnej - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Oprogramowanie (https://stock-board.info/forum-oprogramowanie.html) +--- Dział: Cyfrowa obróbka obrazu (https://stock-board.info/forum-cyfrowa-obrobka-obrazu.html) +--- Wątek: usuwanie dominanty barwnej (/watek-usuwanie-dominanty-barwnej.html) Strony:
1
2
|
usuwanie dominanty barwnej - Michał - 2008-05-13 Witam, Czy ktoś z was wie w jaki sposób można usunąć dominantę barwną cienia? Jaki skuteczny sposób możecie polecić? Przykałdowo tutaj -> http://dopamine.nazwa.pl/stock/vanilla.jpg cień ma barwę z pogranicza czerwieni i koloru pomarańczowego. Będę wdzięczny za wszystkie dobre rady ![]() RE: usuwanie dominanty barwnej - pershing - 2008-05-13 Mnie najszybciej i z najlepszymi efektami usuwanie wszelkich dominat wychodzi w captureNX. jest tam taka fajna funkcja hotpoint. Zaznaczasz kilka punkcików, saturacja na zero i po herbacie. RE: usuwanie dominanty barwnej - monster666 - 2008-05-13 Ja mam często problemy z cieniem. Wychodzi niebieski zamiast czarny. Może też zna ktoś na to jakiś sposób? RE: usuwanie dominanty barwnej - max - 2008-05-14 Jesli uzywacie PS, oto superszybka i prosta metoda: 1) Z menu "Image/ Adjustments" (obrazek/dopasuj) wybierz "Match Color" (dopasuj kolor). 2) Zaznacz opcje "Neutralize" - usuwa zbedne przebarwienia (dominanty barwne). 3) Jesli kolory troche nadmiernie sie zneutralizuja i zdjecie zrobi sie np. troche za chlodne: a) suwakiem "Fade" (zanik) w prawo stopniowo efekt wycofywac b) suwakiem "Color Intensity" w prawo wzbogacic lekko barwy c) jesli potrzeba, to kombinacja obydwu suwakow doswiadczalnie dojsc do idealu. Metoda sluzy do czegos troche innego, ale do kasowania dominant tez sie dobrze nadaje. Pozdrawiam ![]() RE: usuwanie dominanty barwnej - fotoaloja - 2008-05-18 jest mnóstwo sposobów w PS, wiele narzędzi zajmuje się tym samym tylko od innej srony, w nieco inny sposób można np. skorzystać (u mnie wersja7) z palety barwa/nasycenie ->[klikasz po kolei: warstwa(layer)/nowa warstwa dopasowania(new adjustment layer)/barwa/nasycenie(hue/saturation)] ->u góry okna jest menu rozwijane: edycja(edit), w którym wybierasz gamę barwy dominującej, której chcesz się pozbyć (red, blue albo inna) i suwaczkami zmniejszasz nasycenie, odcień, jasność itp.) RE: usuwanie dominanty barwnej - Michał - 2008-05-18 dzięki fotoaloja, ale chodzi mi głównie o usuwanie dominanty samego cienia, nie zaś całej fotki. przy niektórych zdjęciach szparuję cień i go desaturuję, jednak nie zawsze efekt jest zadowalający. jakieś jeszcze propozycje? RE: usuwanie dominanty barwnej - fotoaloja - 2008-05-18 cień raczej sam z siebie chyba nie ma innej dominanty niż reszta fotki. raczej ... no chyba żeby. zawsze można zaznaczyć obszar do usunięcia barwy, no ale to może być trudne i niekoniecznie wyglądać będzie naturalnie. ja pomysłów więcej nie mam RE: usuwanie dominanty barwnej - Michał - 2008-05-19 fotoaloja napisał(a):cień raczej sam z siebie chyba nie ma innej dominanty niż reszta fotki. raczej ... no chyba żeby. oczywiście. nikt tu w końcu nie stwierdził, że ma ![]() RE: usuwanie dominanty barwnej - sax - 2008-05-19 MichalGmerek nowa warstwa (jak fotoaloja) a na background desaturacją zjeżdżasz do prawidłowego wyglądu cienia (i tylko cienia), potem z tej bardziej nasyconej warstwy :layer 1 , GUMKĄ USUWASZ RĘCZNIE przesycony cień, by był widoczny tylko ten z backround. Pendzel usuwania ustaw na ok 50% krycia , w opcji mode: Brush. Wbrew pozorom idzie szybko ![]() ... robię tak od zawsze , bez masek i innych dupereli, bo potem trzeba masę czasu poświęcić, by brzegi maski poprawiać. oczywiście są inne metody, ale akurat ja zostałem przy tej - dla mnie najwygodniejszej ![]() spróbuj raz i podziel się wrażeniami . pozdrawiam ![]() RE: usuwanie dominanty barwnej - lukaszfus - 2008-06-09 sax, nie widzę większej różnicy w używaniu gumki i maski - poza tą że z maską możesz więcej kombinować i łatwiej wrócić jak cos pójdzie nie tak, zamiast gumka malujesz na masce pędzlem czarnym/białym itp... a wracając do pytania to czy poprawnie ustawiony balans bieli nie jest najlepsza metodą na produkowanie czystych cieni ? a jeśli intensywny kolor obiektu generuje zafarb cienia na białym tle to czy to coś niedopuszczalnego ? może lepiej w tym czasie zrobić serie zdjęć na inny temat zamiast bawić się z mało znaczącym dla sprzedaży problemem ? |