[mystical] Proszę, oceńcie :) - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Zdjęcia (https://stock-board.info/forum-zdjecia.html) +--- Dział: Krytyka (https://stock-board.info/forum-krytyka.html) +--- Wątek: [mystical] Proszę, oceńcie :) (/watek-mystical-prosze-ocencie.html) Strony:
1
2
|
[mystical] Proszę, oceńcie :) - mystical - 2016-03-17 Witajcie, Chciałbym zapytać o Wasze zdanie na temat zdjęć (w załączniku pomniejszone wersje z szacunku dla dysku forum) - wybrane oczywiście niektóre z sesji. SS w kwestii odrzucania jest na tyle dziwny, że ostatnio przyjął mi zaszumione zdjęcie meczetu, a odrzucił klimatyczne zdjęcie przytulających się piskląt za złe światło (choć nie było złe tylko celowo przytłumione - dla budowania nastroju ). W każdym razie, mam pytania: zdj.1: Czy uważacie, że celowa lekka nieostrość czarnego czikena zostanie zauważona, czy poleci za focus...? zdj.2: Nie chciałbym rozbielać, a znając Shutterstock to pewnie zobaczę Poor Lighting zdj.3: Podobnie jak w 1 - Focus? (ostrość ustawiona na płatki, a łodyga już się ostrzyć nie chciała ). Aczkolwiek nie ukrywam, że w tym konkretnym przypadku zależało mi raczej na wyeksponowaniu kwiatu a nie łodygi. zdj.4: Znowu Focus... Czy trudno się domyślić, że głównym bohaterem zdjęcia jest brązowy pisklak i rozmycie drugiego jest celowe? Przynajmniej taki miałem zamysł. Goniłem je obiektywem i miało wyjść jakoś naturalnie. Co w ogóle myślicie o potencjale takiej tematyki? Wiem, wiem... kwiatki się dawno przejadły Z góry dziękuję RE: Proszę, oceńcie :) - borzywoj - 2016-03-17 Cześć, po pierwsze proponuję zmienić tytuł wątku na zgodny z regulaminem działu. Zdjęcia oglądam na laptopie i może źle coś mi się wyświetlać, ale... zdj. 1. Moim zdaniem ona nie jest lekka poza ostrością tło też jakieś takie ponure... zdj. 2. Bardziej przeszkadza mi skorupa ślimaka zdj. 3. światło - zdjęcie zrobiłeś w ostrym świetle - kwiatek zbyt mocno oświetlony, tło zacienione... zdj. 4. nie do końca rozumiem co ma obrazować to zdjęcie ogólnie moim zdaniem kompozycja i zabawa światłem do poprawy, plus za fajne czikeny RE: Proszę, oceńcie :) - maccio - 2016-03-17 hej, tak na szybko, bo wiem, że na początku jest ciężko - ja nieźle błądziłem Więc, wg mnie do poprawy: 1 - balans bieli (WB) i generalnie światło - przepalenia + niedoświetlenia 2 - dobrze przewidujesz + jeszcze balans bieli też bym dodał do poprawki 3 - uwagi te co do 1 4 - super pomysł, ale kadr/ostrość/WB - czyli wykonanie słabe. Pozdrawiam, RE: Proszę, oceńcie :) - mystical - 2016-03-17 Dzięki za opinie, zdjęcia robione 2 godziny temu na szybko przed domem. Nie szukałem ani ciekawej lokalizacji, WB ustawiłem na auto, głównie ze względu na to, że chodziło mi o przedstawienie samej koncepcji. A w załączniku próbka z wczoraj, nawiasem mówiąc odrzucona za światło i focus. Próbka, bo na razie sonduję wymagania i obróbka ograniczyła się do muśnięcia kolorystyki. PS. Przepraszam za topic, zagapiłem sie. Już zmienone RE: [mystical] Proszę, oceńcie :) - yuma2 - 2016-03-17 pwitam, powiem tak : 1 - technicznie slabo ale pomysl i kadr dobry 2 i 3 do kosza, szkoda czasu ( blade, plaskie, nie wiadomo o co chodzi) 4 byloby fajne gdyby bylo bardziej ostre, np kurczaki w jednej lini moglyby pomoc w tym, popracuj nad kompozycja, w skrocie cwiczyc, probowac, czytac i tak w kolko bo narazie jest slabiutko jesli chodzi o technike RE: [mystical] Proszę, oceńcie :) - borzywoj - 2016-03-17 "A w załączniku próbka z wczoraj" - no jest lepiej ale daleka droga jeszcze. Znowu światło - zobacz jaki cień sobie rzuca to szare pisklę. Udeptałbym przed nimi trochę trawy, żeby przynajmniej w centrum źdźbła nie zasłaniały pisklaków, taki mały detal - ta sucha trawka do wywałki trochę balans bieli jeszcze do poprawki a tak to to zdjęcie najbardziej mi by się podobało z przedstawionych przez Ciebie RE: [mystical] Proszę, oceńcie :) - fotek - 2016-03-17 Szkoda czasu.... stocki się już kończą RE: [mystical] Proszę, oceńcie :) - mystical - 2016-03-17 (2016-03-17, 22:45:27)borzywoj napisał(a): to to zdjęcie najbardziej mi by się podobało z przedstawionych przez Ciebie Poza tym focusem oczywiście (2016-03-17, 23:19:09)fotek napisał(a): Szkoda czasu.... stocki się już kończą Eee... Myślę, że jeszcze ze dwa miesiące pociągną. Muszę się zdążyć napatrzyć RE: [mystical] Proszę, oceńcie :) - GregorK - 2016-03-17 (2016-03-17, 23:19:09)fotek napisał(a): Szkoda czasu.... stocki się już kończą święte słowa RE: [mystical] Proszę, oceńcie :) - Esdras - 2016-03-18 Jak chcesz się czegoś nauczyć to polecam galerie fotograficzne, gdzie dostaje się gwiazdeczki lajki , punkciki itp... itd |