Bezlusterkowce w fotografii stockowej? - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Sprzęt (https://stock-board.info/forum-sprzet.html) +--- Dział: Ogólnie o sprzęcie (https://stock-board.info/forum-ogolnie-o-sprzecie.html) +--- Wątek: Bezlusterkowce w fotografii stockowej? (/watek-bezlusterkowce-w-fotografii-stockowej.html) |
Bezlusterkowce w fotografii stockowej? - oxygenka - 2016-01-24 Czy bezlusterkowiec ma rację bytu na stockach ?? Czy ktoś używa takiego sprzętu do fot .studyjnej bądź do landscape??? Jesli tak to jakie macie typy na dobry sprzęt w przyzwoitej cenie (do 4 Tyś)? RE: Bezlusterkowce w fotografii stockowej??? - maccio - 2016-01-24 Hej Oxy Skoro mi się sprzedają zdjęcia gór zrobione aparatem Samsung EX1, to bezlusterkowiec z sensownym szkłem tym bardziej się nada. Kiedyś na Alamy było coś takiego jak "alamy approved camera list", ale teraz jest tylko informacja "Photos from a camera that has a minimum of 6 megapixels". RE: Bezlusterkowce w fotografii stockowej??? - oxygenka - 2016-01-24 (2016-01-24, 17:59:46)maccio napisał(a): Hej Oxy Skoro mi się sprzedają zdjęcia gór zrobione aparatem Samsung EX1, to bezlusterkowiec z sensownym szkłem tym bardziej się nada. Kiedyś na Alamy było coś takiego jak "alamy approved camera list", ale teraz jest tylko informacja "Photos from a camera that has a minimum of 6 megapixels". To znaczy ze jak kupię nap któregoś z wymienna optyką to mozna śmiało powiedzieć ze kasa nie pójdzie w błoto?? RE: Bezlusterkowce w fotografii stockowej??? - maccio - 2016-01-24 "Aparat jest najmniej ważnym elementem. Liczy się to, co wkładacie w zdjęcie z waszego ducha, jakkolwiek to nazwać - mawiał Julius Shulman, nieżyjący już jeden z najsłynniejszych fotografów architektury". A co do aspektów technicznych, to może się wypowie ktoś, komu odrzucono zdjęcia ze względu na aparat/dane z exif? RE: Bezlusterkowce w fotografii stockowej??? - fotek - 2016-01-24 (2016-01-24, 18:04:48)oxygenka napisał(a): To znaczy ze jak kupię nap któregoś z wymienna optyką to mozna śmiało powiedzieć ze kasa nie pójdzie w błoto?? W cenie do 4k PLN może być trudno coś sensownego kupić. Pogooglaj takie modele jak Panasonic GH-4 czy Sony A7s lub A7r... ale to przynajmniej 10k z sensownym obiektywem RE: Bezlusterkowce w fotografii stockowej??? - oxygenka - 2016-01-24 A7r to pełna klatka,, smiało mozna obstawiać że zdjęcia rewelka ..ale cena 8-10k z obiektywem troche mnie stopuje.. jednak waga ergonomia matryca itd,itp.. no nie powiem że nie chciałabym miec to cacko w swoich łapkach RE: Bezlusterkowce w fotografii stockowej??? - yuma2 - 2016-01-24 Pelna klatka to jest bajka, z niej juz nie ma powrotu Polecam goraco, cena moze i nie jest mala no ale od czego sa stocki? RE: Bezlusterkowce w fotografii stockowej??? - fotorince - 2016-01-24 (2016-01-24, 21:59:06)yuma2 napisał(a): Pelna klatka to jest bajka, z niej juz nie ma powrotu Polecam goraco, cena moze i nie jest mala no ale od czego sa stocki? Tia jasne, też tak myślałem parę lat temu ....a teraz mi się marzy DUŻA GO co na FF bywa czasem bardzo trudne RE: Bezlusterkowce w fotografii stockowej? - Tomek De - 2016-01-25 Mam dokładnie tak samo. Nawet myślałem nad zakupem tego nowego Dsr, zapięcia mu 50'tki i cropowania z tego do jakiś 20Mpx tak żeby uzyskać większą GO w studio. Bo inaczej zostaje już chyba tylko zakup obiektywów z serii cinema bo one podobno mają zerowy focus breathing i można ławo kleić przeostrzane kadry. Bo innych pomysłów niestety nie mam RE: Bezlusterkowce w fotografii stockowej? - hmc - 2016-01-25 (2016-01-24, 21:59:06)yuma2 napisał(a): Pelna klatka to jest bajka, z niej juz nie ma powrotu Polecam goraco, cena moze i nie jest mala no ale od czego sa stocki? Ale jak już się ma FF, to się czasem tęskni do czegoś małego i lekkiego I fajnym uzupełnieniem są tu bezlusterkowce. |