Wyszlo mi - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Zdjęcia (https://stock-board.info/forum-zdjecia.html) +--- Dział: Krytyka (https://stock-board.info/forum-krytyka.html) +--- Wątek: Wyszlo mi (/watek-wyszlo-mi.html) |
Wyszlo mi - kalim - 2008-02-27 Proponuje taki nowy temat aby zamieszczać tutaj zdjęcia (nowości), które na wg nas fajnie wyszły i dają nam satysfakcje. No i oczywiście będziemy je sobie tutaj komentować oceniać krytykować chwalić. Jako ze jestem pierwszy to wypada wstawić jakieś zdjęcie z którego jestem bardzo zadowolony: Dużo prób aby wykonać to zdjęcie zakończyło sie poślizgnięciem i upadkiem na aparat. Sprzęt działa lecz sie porysował na asfalcie Mam nadzieje ze koszta poświęcenia zwrócą się kiedyś A z tego zdjęcia zadowolony jestem, bo zrobione z lampa na aparacie odbita od pomarańczowej ściany. Ciekawe kolory wyszły. RE: Wyszlo mi - rachwal - 2008-02-27 Tzn. ze to pierwsze robiles sam samowyzwalaczem ? Respekt ... RE: Wyszlo mi - tsz01 - 2008-02-27 zdjęcia fajne, ale jedna rada... uploadując na Shutterstock możesz ustalić gdzie ma się znajdować watermark... Możesz zmienić to również później - wchodząc w "status of submitted photos", zakładka "approved photos" i wybierając odpowiednią datę uploadu. Nastepnie klikasz na edycję danego zdjęcia i po prawej stronie na dole masz wybór "move watermark" - standardowo jest "central", ale możesz wybrać 50 lub 75 pixeli w górę lub w dół... tu centralny jest moim zdaniem najgorszy - ustaw to wyżej lub niżej - nieważne, byleby nie zasłaniał głównego motywu. RE: Wyszlo mi - kalim - 2008-02-27 nie samowyzwalaczem to bym chyba 100 prób miał, moja dziewczyna leżała i naciskała, a ja w parku jak ten sportowiec skakałem z ławki kilkanaście razy, na początku byl problem czasu, dopiero przy 1/500 wyszlo ostre, niestety lampa juz nie doświetlała i trzeba bylo ja rozjasnic, no i oczywiscie ciezko bylo zrobic zebym byl w centrum kadru. a co do watermarkow to chyba cala ich idea zeby zaslanialy co najwazniejsze bo potem ktos by mogl sobie robic print screen i wykorzystac do celow internetowych, no i mu nie udowonie czy kupil zdjecie czy nie, ale przyznam ze nie wiedziałem ze jest taka możliwość i dziekuje za instrukcje jak sie zmienia watermark. RE: Wyszlo mi - tsz01 - 2008-02-27 masz racje - watermark'i powinny zasłaniać to co najważniejsze, ale w tym przypdku zasłaniają (zasłaniały) praktycznie wszystko co było ciekawe - i jak potencjalny kupiec miał sprawdzić czy np. jest dobrze złapana ostrość? (pomijam zaufanie do reviewer'ów) teraz, moim zdaniem, jest duuużo lepiej ... ps. jaki masz sprzęt, że lampa niedoświetlała? RE: Wyszlo mi - kalim - 2008-02-27 canon 30D plus 580EX i 580Ex II , nie doświetlała bo źle miałem ustawienia na lampach RE: Wyszlo mi - rachwal - 2008-02-27 kalim napisał(a):nie samowyzwalaczem to bym chyba 100 prób miał, moja dziewczyna leżała i naciskała Tak czytalem o tym kopaniu w puszke i wydawalo mi sie ze musiala jakos lezec, w takim razie trzeba zapytac czy dziewczyna przezyla ? RE: Wyszlo mi - fotek - 2008-02-27 kalim napisał(a):canon 30D plus 580EX i 580Ex II , nie doświetlała bo źle miałem ustawienia na lampachMinimalny czas synchronizacji lamp w canonach to 1/250. Mozna pracowac z krótszymi przestawiając lampy na High Speed Synchro. Nie wiem tylko jak sie ma to do siły doswietlania (niezależnie od tego czy nastepuje regulacja mocy czy czasu błsyku) RE: Wyszlo mi - kalim - 2008-02-27 Dziewczyna przeżyła, chociaż spadłem tam gdzie normalnie trzymała rękę ale zdarzyła zabrać. Mam jeden filmik z udanego skoku zanim spadlem wiec jak bedziecie chcieli zobaczyc to jakos go umieszcze. Dokladnie, na poczatku proby na 1/250 to bylem za bardzo rozmazany a na high speed synchro nie doswietlalo, ale jak juz podkrecilem na maxa to wyszlo jak widac, czyli nie najgorzej. RE: Wyszlo mi - fotoaloja - 2008-02-27 kalim, tak obserwuję twoje poczynania stockowe i jestem pod wrażeniem, idziesz jak burza, tylko pozazdrościć i życzyć szybkich efektów finansowych ja mam kłopot ze zdjęciami w ruchu, nie mam jakoś "melodii" do nauki fotografowania ludzi, zwierząt lustrzanką, a co dopiero skakania wszystko mi wychodzi porozmazywane, chyba, że ustawię automat, to wtedy jest w miarę git to nie to, co posłuszne kartofle czy pomidory, jak ich nie szturchnę, to nie ruszą tyłków ani ciut ciut zapytam z ciekawości kalim: miałeś majtki jak skakałeś? ;PPP |