Rusza sprzedaż zdjęć w serwisie 500px - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Ogólnotematycznie (https://stock-board.info/forum-ogolnotematycznie.html) +--- Dział: Ogólnie o stock photography (https://stock-board.info/forum-ogolnie-o-stock-photography.html) +--- Wątek: Rusza sprzedaż zdjęć w serwisie 500px (/watek-rusza-sprzedaz-zdjec-w-serwisie-500px.html) |
Rusza sprzedaż zdjęć w serwisie 500px - hmc - 2014-02-11 Za najtańsze zdjęcie kupujący zapłaci 250$, z tego dla fotografa 30%. Obawiam się tylko, że teraz poziom zdjęć na tym serwisie mocno spadnie. http://digitalcamerapolska.pl/wydarzenia/876-rusza-sprzedaz-zdjec-w-serwisie-500px-kto-na-kim-zarobi RE: Rusza sprzedaż zdjęć w serwisie 500px - Ariene - 2014-02-11 Komentarze są dość podsumowujące http://500px.com/blog/998/introducing-500px-prime RE: Rusza sprzedaż zdjęć w serwisie 500px - hmc - 2014-02-11 No tak, szkoda że nie wiedzą jaką prowizję dają stoki. Z drugiej strony 500px funkcjonuje od lat i to nie jako bank zdjęć. Nie mają ciśnienia, mogli by zaproponować te 50%, zwłaszcza że nie muszą się bawić w mikro płatności. Zabieranie 175$ to już przegięcie, zwłaszcza że foty już są na tym serwisie. RE: Rusza sprzedaż zdjęć w serwisie 500px - hmc - 2014-02-11 Ten koleś fajnie napisał. żeby inni klienci tak robili, to by się zrobiła mała rewolucja w wypłatach. "Bruce Couch 4 days ago I am actually a content creator AND a buyer (I own a design firm). we've told our people not to buy from agencies that give less than 50% to content creators. That pretty much rules out 500px. We will continue to work with agencies that pay photographers a fair rate." RE: Rusza sprzedaż zdjęć w serwisie 500px - alzajac - 2014-02-11 Wiadomo, że każdy by chciał więcej, najlepiej to w ogóle 100%... Niech tamci utrzymują serwis i serwery, reklamują i nic za to nie biorą. Pięknie by było jakby dawali 60% jak to czasem na Alamy... ale ja nie rozumiem całego tego gadania.. Na wszystkich stockach godzimy się na bardzo podobną albo i niższą procentowo prowizję (tyle że ciułamy sobie po 0.25$ za DLa, skaczemy po różnych stockach i stoczkach, które czasem przynoszą jedną wypłatę na rok, a z uploadem schodzi bo trzeba na wiele stocków wysłać) tym czasem tu ceny mają być nieporównywalnie większe, a ludzie już się żalą, że skasują konta (ogólnie to nie rozumiem jakie konta chcą kasować, bo przecież to jeszcze nawet nie ruszyło, a wg mnie to nie będzie połączone bezpośrednio z obecnym portfolio)... Przecież jak wiadomo nikt po nich płakać nie będzie, a zrobią miejsce dla tych którzy i tak skorzystają z okazji i wejdą na ten "rynek". Prosty wybór: zarabiam minimum 75$ od pobrania albo nic. Podejrzewam, że jak stocki się "zaczynały" wielu mówiło dokładnie tak samo, że jak to 20-30% prowizji, a potem żałowali, że nie zaczęli na samym początku i dołączają dopiero teraz. Poza tym kto wie jak często sprzedaże będą się tu zdarzać i ilu kupujących to przyciągnie. Na Alamy niby można dostać to szalone 60% ale jak mi tam coś wpadnie raz na pół roku to jest szaleństwo. Szczerze wolałbym 30%, ale dużo częściej (choć to oczywiście nie musi oznaczać, że tu będzie szalona ilość pobrań) Nie wiem jak wy, ale ja wybrzydzał nie będę i chętnie sprawdzę ile można z tego wyciągnąć tym bardziej, że my mamy wgląd w to ile się dostaje na stockach i jednak takie kwoty jak minimum 75$ mi się jak najbardziej podobają. BTW, ostatnio był poruszany temat ładowania plików przez chmurę żeby nie musieć ładować na każdy serwis osobno. Na 500px można w ten sposób ładować pliki, że są właśnie pobierane z naszego konta na dropboxie (w sumie wczoraj to odkryłem) RE: Rusza sprzedaż zdjęć w serwisie 500px - hmc - 2014-02-11 Dla stokowych wyjadaczy, takie stawki to nie nowość. Ale oni nie powstali jako stock. Działają jako internetowa galeria i myślę że ludzi którzy wrzucają tam foty (a pewnie większość z nich nawet nie wie, za jakie stawki na stokach się sprzedaje) wkurzają takie proporcje. Ps. Jak zaczną przyjmować teksturki daj znać RE: Rusza sprzedaż zdjęć w serwisie 500px - alzajac - 2014-02-12 Zapewne tak jak mówisz, większość tych zdań pochodzi z niewiedzy, ale cóż ktoś zarobi, a ktoś nie Co do teksturek to szczerze wątpię żeby tam zagościły (choć nie miałbym nic przeciwko temu ), ale ze względu na to, że mam się zamiar otworzyć (i wreszcie wynurzyć z lenistwa ) na bardziej kreatywną fotografię to z nadzieją patrzę na tej projekt RE: Rusza sprzedaż zdjęć w serwisie 500px - Esdras - 2014-02-12 Tam nie ma inspektorów tam wstawia się co chce i czeka na oklaski mam tam pare zdjeć nie stokowych. Często tam zaglądam jak chcę oko pięknem obrazu nacieszyć. RE: Rusza sprzedaż zdjęć w serwisie 500px - alzajac - 2014-02-12 Teraz nie ma Zobaczymy co będzie w przypadku Prime RE: Rusza sprzedaż zdjęć w serwisie 500px - craft08 - 2014-02-12 A nie lepiej wrzucać tam fotki te same ze stocków i podlinkować do stocka z tym samym zdjęciem? Wyjdzie o wiele taniej niż 250$ tylko nie wiem jak z EXami z Istocka. |