Porządkowanie zdjęć - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Ogólnotematycznie (https://stock-board.info/forum-ogolnotematycznie.html) +--- Dział: Ogólnie o stock photography (https://stock-board.info/forum-ogolnie-o-stock-photography.html) +--- Wątek: Porządkowanie zdjęć (/watek-porzadkowanie-zdjec.html) |
Porządkowanie zdjęć - Wuja - 2008-02-12 Czy mozecie sie podzielic jak porzadkujecie sobie fotki? Robi sie tego coraz wiecej, rozsylane na rozne stocki mozna sie pogubic gdzie co sie wyslalo co bylo gdzie odrzucone i co sie sprzedaje gdzies na wylacznosc. Macie na to jakis sposob? RE: Porządkowanie zdjęć. - tsz01 - 2008-02-12 żadnego sposobu - mam taki burdel w katalogach, że sam nie mogę się połapac z tym badziewiem RE: Porządkowanie zdjęć. - rachwal - 2008-02-12 Ja mam zaawansowana strukture folderow z kilkunastoma poziomami zaglebien, a kazdy z nich opisany doklanie w XML'u. Serio RE: Porządkowanie zdjęć. - Wuja - 2008-02-12 rachwal napisał(a):Ja mam zaawansowana strukture folderow z kilkunastoma poziomami zaglebien, a kazdy z nich opisany doklanie w XML'u. No wlasnie cos takiego mi powstaje: masa katalogow. To chyba nie do unikniecia. A co to za opisywanie w XML? Wuja napisał(a):A co to za opisywanie w XML? Taki zart sytuacyjny RE: Porządkowanie zdjęć. - Wuja - 2008-02-12 RE: Porządkowanie zdjęć. - Wuja - 2008-05-08 A jak inni sobie inni z tym radza? RE: Porządkowanie zdjęć. - pershing - 2008-05-09 Ja też nie bardzo sobie radzę. Od jakiegoś czasu tworzę katalogi o nazwie daty z danej sesji, a w moim podręcznym sztokowym kapowniczku odhaczam po wysłaniu do agencji. Staram się wysyłać w jedym dniu do wszystkich, a z odrzuconymi się nie bawię i do nich nie wracam. Kopiuję na DVD i na drugim HDD. RE: Porządkowanie zdjęć. - robgr85 - 2008-05-09 Wuja napisał(a):A jak inni sobie inni z tym radza? z żartem sytuacyjnym? ? ja mam też masę katalogów, wygląda to mniej więcej tak: jeden z RAW'ami (na zewnętrznym dysku podpinanym tylko podczas zgrywania danych z karty), w nim katalogi miesiąc_rok, drugi z oborobionymi tifami [też na zewnętrznym dysku z rawami] (ITPC itd) od niedawna trzeci z powiększonymi tifami [też na zewnętrznym dysku z rawami](dla alamy) czwarty z jpegami z nazwami setów. Jak mam już jakiś set to wysyłam do wszystkich za jednym razem, bez wyłączności (z wyjątkiem fotek wysłanych do photoshelter na licencji RM). Pozdrawiam, RE: Porządkowanie zdjęć. - grzym - 2008-05-09 CO jak co, ale bałagan w tym robi się migiem - ja dopiero niedawno zacząłem, a już zaczyna robić się niebezpiecznie. Tak na serio - ja mam katalogi z sesji z miesiącami i tygodniami danej sesji, narazie wystarcza. RE: Porządkowanie zdjęć. - Wuja - 2008-05-09 Ja mialem wedlug dat ale ostatnio zmienilem na tematyczne. Zapominam juz kiedy cos robilem. Tematy jak na stockach. W kazdym katalogu tematycznym mam katalog z tiffami( to sa te co przeszly selekcje do dalszej obrobki) a w katalogy z tiffami mam katalog finalne i to juz jpegi gotowe do wysylki. I tu juz ostatni katalog z wyslanymi. Taki uklad na razie testuje. |