Jakim przedmiotom nie można robić zdjęć ? - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Ogólnotematycznie (https://stock-board.info/forum-ogolnotematycznie.html) +--- Dział: Ogólnie o stock photography (https://stock-board.info/forum-ogolnie-o-stock-photography.html) +--- Wątek: Jakim przedmiotom nie można robić zdjęć ? (/watek-jakim-przedmiotom-nie-mozna-robic-zdjec.html) |
Jakim przedmiotom nie można robić zdjęć ? - BLADE - 2008-02-07 czy można wystawiać na stockach fotografie zawierające: - przedmioty kupione w galerii sztuki - wazony ozdobne z wzorami, figurki, rzeźby, (kupowane w galerii, na giełdach, bazarach, supermarketach itp...). Czasem przedmioty są naprawdę wyjątkowe, stąd mam wątpliwości czy rzeczywiście mogę im zrobić zdjęcie i wystawić na stockach... RE: jakim przedmiotom nie można robić zdjęć - Adiasz - 2008-02-07 BLADE napisał(a):czy można wystawiać na stockach fotografie zawierające:zdecydowanie NIE BLADE napisał(a):- wazony ozdobne z wzorami, figurki, rzeźby, (kupowane w galerii, na giełdach, bazarach, supermarketach itp...).jezeli sa wyjatkowe to NIE, jezeli nie zawieraja znakow zastrzezonych i jezeli nie sa jakies wyjatkowe i specyficznie, sa powszechne i nie mozna ich powiazac z producentem/firma etc to TAK RE: jakim przedmiotom nie można robić zdjęć - BLADE - 2008-02-08 Adiasz napisał(a):jezeli sa wyjatkowe to NIE, jezeli nie zawieraja znakow zastrzezonych i jezeli nie sa jakies wyjatkowe i specyficznie, sa powszechne i nie mozna ich powiazac z producentem/firma etc to TAK Czy coś jest wyjątkowe to trudno czasem określić Czy coś jest powszechne też czasem trudno określić (np. coś jest sprzedawane w nieznanej mi ilości w supermarkecie a wygląda tak jakby to było z galerii sztuki; albo masowa sprzedaż wazonów z Indii na bazarach, z tym że każdy wazon inaczej wygląda... ) Czy coś nie wiąże się z jakaś firmą - to też do końca nie wiadomo, jeśli nie ma napisów, to skąd mogę wiedzieć czy jakiś element nie wiąże się z jakaś firmą... Czyli w rezultacie mam problem dalej z niektórymi zagadnieniami co mogę wystawić a co nie, ale mniej więcej już wiem o co chodzi. dzięki za odp. RE: jakim przedmiotom nie można robić zdjęć - tsz01 - 2008-02-08 jeśli coś jest "wyjątkowo" wyjątkowe - nie wysyłaj jeśli masz wątpliwości - wyślij. W końcu review'erzy są po po to szkoleni, żeby w razie czego odrzucić. Ja przynajmniej tak robię... i kilka niby "dzieł sztuki" mi przyjeli RE: jakim przedmiotom nie można robić zdjęć - monster666 - 2008-02-08 Tylko teraz kwestia taka; masz wątpliwości, wyślesz, koleś zaakceptuje a okaże się, że się pomylił i to coś jednak jest wyjątkowe. Wątpię żebyś mógł się później tłumaczyć, że to błąd review'era. Odpowiedzialność ponosi i tak fotograf moim zdaniem. RE: jakim przedmiotom nie można robić zdjęć - tsz01 - 2008-02-08 W dużej części masz rację, ale z drugiej strony nie można od fotografa wymagać by znał wszystkie działa sztuki na świecie. Wydaje mi się, że w prawie istnieje coś w rodzaju domniemania niewinności, więc jeśli ktoś nie udowodni że świadomie wykorzystałeś czyjeś prawa dla własnych korzyści majątkowych to prawo jest po Twojej stronie. (Tak przynajmniej jest w polskim prawie cywilnym) ale pewności nie mam.... RE: jakim przedmiotom nie można robić zdjęć - Adiasz - 2008-02-09 nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania RE: jakim przedmiotom nie można robić zdjęć - sergiej - 2008-02-10 Spróbuję podłączyć jedno pytanie do tego wątku do znawców tematu. Jak przedstawia się temat sprzedaży zdjęć zawierających widok różnych obiektów budowlanych np. zamku ? Przy wejściu na zamek kupuje się bilet z prawem do fotografowania. RE: jakim przedmiotom nie można robić zdjęć - Adiasz - 2008-02-11 sergiej napisał(a):Przy wejściu na zamek kupuje się bilet z prawem do fotografowania.To ze mozna w zamku fotografowac to jeszcze nie oznacza ze zdjecia te mozna wykorzystywac w celach komercyjnych. |