![]() |
Wrzucacie klisze na stocki? - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Oprogramowanie (https://stock-board.info/forum-oprogramowanie.html) +--- Dział: Cyfrowa obróbka obrazu (https://stock-board.info/forum-cyfrowa-obrobka-obrazu.html) +--- Wątek: Wrzucacie klisze na stocki? (/watek-wrzucacie-klisze-na-stocki.html) |
Wrzucacie klisze na stocki? - remik44992 - 2013-03-09 Zapewne wiele z Was posiada w swoich zbiorach rolki, paski negatywów lub ramki ze slajdami z lat, wówczas gdy o fotografii cyfrowej jeszcze nikt nie słyszał. Zastanawiam się czy znalazły się w Waszych PF jakieś skany z klisz (negatywy, slajdy) ? Jeśli tak, zapraszam do pokazania. Niestety, przy obecnych kryteriach akceptacji zdjęć, nie wiem czy udałoby się przepuścić jakikolwiek skan. Z drugiej strony cyfrówką możemy większość tematów odtworzyć. No właśnie - większość. A co z tymi ujęciami, których nigdy już nie uda się powtórzyć? Czy one z racji swojej ułomności jakościowej mają szansę przejść przez gęste sito reviewerów i czy będą miały powodzenie w sprzedaży? Ja w swoich PF mam tylko zdjęcia wykonane aparatem cyfrowym, jednak zastanawiam się czy jest sens bawić się w skanowanie i obróbkę nietuzinkowych ujęć z klisz lub slajdów... RE: Wrzucacie klisze na stocki? - maccio - 2014-03-10 Witajcie, odświeżam wątek, bo zastanawiam się, czy warto skanować negatywy jeśli chodzi o jakość, wymagania techniczne i akceptowanie ich przez stocki. Pozdrawiam RE: Wrzucacie klisze na stocki? - malk - 2014-03-13 Szczerze, maccio, nie skanowałabym dla stoków. Bo to zbyt upierdliwy/kosztowny proces. Ale do własnego archiwum i stoków przy okazji, czemu nie? Myślałam o przejrzeniu swoich zbiorów pod kontem zgłoszenia do stocksy, to taki hipsterski stok, może by mnie wzięli ![]() RE: Wrzucacie klisze na stocki? - maccio - 2014-03-18 Dzięki za opinię Malk ![]() ja mam duuuuużo klisz i skanów we własnym archiwum (takie w małym formacie robione przez laby wywołujące klisze), ale ich jakość jest "niestockowa". A taki sensowny skaner, to ponad 1000zł - więc trzeba by sprzedać duuuuuużo zdjęć by inwestycja się zwróciła... Pozdrawiam ![]() RE: Wrzucacie klisze na stocki? - malk - 2014-03-19 Pal sześć koszt skanera. Ale skanowałeś kiedyś własnoręcznie klisze? Co za okropieństwo. Poznałam w życiu 1 osobę, której się to podobało. RE: Wrzucacie klisze na stocki? - stoker - 2014-03-19 Skanowałem kilka filmów na skanerze Noritsu, niestety z negatywami problem polega na tym, że jeśli skaner jest zbyt dobry to skanuje tak, że przy powiększeniu na ekarnie 1:1 widać wyraźną strukturę ziarna. I to właściwie dyskwalifikuje takie zdjęcie do zastosowań komercyjnych. Co innego slajdy, jeśli technicznie są dobre to nie ma przeszkód. RE: Wrzucacie klisze na stocki? - MattZ90 - 2014-03-20 Ja na którymś ze stocków mam skany, ale małych czarnobiałych odbitek. Zdjęcia wykonane bodajże starą Prakticą. Swoją drogą mam też skany ze zdjęć wykonanych kamerą otworkową, tzn. pudełkiem po butach ![]() ![]() RE: Wrzucacie klisze na stocki? - malk - 2014-03-20 (2014-03-19, 14:21:49)stoker napisał(a): jeśli skaner jest zbyt dobry to skanuje tak, że przy powiększeniu na ekarnie 1:1 widać wyraźną strukturę ziarna.Że co? ![]() |