Wrzucacie klisze na stocki? - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Oprogramowanie (https://stock-board.info/forum-oprogramowanie.html) +--- Dział: Cyfrowa obróbka obrazu (https://stock-board.info/forum-cyfrowa-obrobka-obrazu.html) +--- Wątek: Wrzucacie klisze na stocki? (/watek-wrzucacie-klisze-na-stocki.html) |
Wrzucacie klisze na stocki? - remik44992 - 2013-03-09 Zapewne wiele z Was posiada w swoich zbiorach rolki, paski negatywów lub ramki ze slajdami z lat, wówczas gdy o fotografii cyfrowej jeszcze nikt nie słyszał. Zastanawiam się czy znalazły się w Waszych PF jakieś skany z klisz (negatywy, slajdy) ? Jeśli tak, zapraszam do pokazania. Niestety, przy obecnych kryteriach akceptacji zdjęć, nie wiem czy udałoby się przepuścić jakikolwiek skan. Z drugiej strony cyfrówką możemy większość tematów odtworzyć. No właśnie - większość. A co z tymi ujęciami, których nigdy już nie uda się powtórzyć? Czy one z racji swojej ułomności jakościowej mają szansę przejść przez gęste sito reviewerów i czy będą miały powodzenie w sprzedaży? Ja w swoich PF mam tylko zdjęcia wykonane aparatem cyfrowym, jednak zastanawiam się czy jest sens bawić się w skanowanie i obróbkę nietuzinkowych ujęć z klisz lub slajdów... RE: Wrzucacie klisze na stocki? - maccio - 2014-03-10 Witajcie, odświeżam wątek, bo zastanawiam się, czy warto skanować negatywy jeśli chodzi o jakość, wymagania techniczne i akceptowanie ich przez stocki. Pozdrawiam RE: Wrzucacie klisze na stocki? - malk - 2014-03-13 Szczerze, maccio, nie skanowałabym dla stoków. Bo to zbyt upierdliwy/kosztowny proces. Ale do własnego archiwum i stoków przy okazji, czemu nie? Myślałam o przejrzeniu swoich zbiorów pod kontem zgłoszenia do stocksy, to taki hipsterski stok, może by mnie wzięli Vintage nadal względnie modne, więc niektóre kadry mogą się nadawać też do popularnych stoków. Dam znać jak spróbuję. RE: Wrzucacie klisze na stocki? - maccio - 2014-03-18 Dzięki za opinię Malk ja mam duuuuużo klisz i skanów we własnym archiwum (takie w małym formacie robione przez laby wywołujące klisze), ale ich jakość jest "niestockowa". A taki sensowny skaner, to ponad 1000zł - więc trzeba by sprzedać duuuuuużo zdjęć by inwestycja się zwróciła... Pozdrawiam RE: Wrzucacie klisze na stocki? - malk - 2014-03-19 Pal sześć koszt skanera. Ale skanowałeś kiedyś własnoręcznie klisze? Co za okropieństwo. Poznałam w życiu 1 osobę, której się to podobało. RE: Wrzucacie klisze na stocki? - stoker - 2014-03-19 Skanowałem kilka filmów na skanerze Noritsu, niestety z negatywami problem polega na tym, że jeśli skaner jest zbyt dobry to skanuje tak, że przy powiększeniu na ekarnie 1:1 widać wyraźną strukturę ziarna. I to właściwie dyskwalifikuje takie zdjęcie do zastosowań komercyjnych. Co innego slajdy, jeśli technicznie są dobre to nie ma przeszkód. RE: Wrzucacie klisze na stocki? - MattZ90 - 2014-03-20 Ja na którymś ze stocków mam skany, ale małych czarnobiałych odbitek. Zdjęcia wykonane bodajże starą Prakticą. Swoją drogą mam też skany ze zdjęć wykonanych kamerą otworkową, tzn. pudełkiem po butach Spróbuję jakieś wrzucić RE: Wrzucacie klisze na stocki? - malk - 2014-03-20 (2014-03-19, 14:21:49)stoker napisał(a): jeśli skaner jest zbyt dobry to skanuje tak, że przy powiększeniu na ekarnie 1:1 widać wyraźną strukturę ziarna.Że co? |