![]() |
|
Arkusz do wyszukania zarchiwizowanych zdjęć na CD/DVD - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Oprogramowanie (https://stock-board.info/forum-oprogramowanie.html) +--- Dział: Ogólnie o oprogramowaniu (https://stock-board.info/forum-ogolnie-o-oprogramowaniu.html) +--- Wątek: Arkusz do wyszukania zarchiwizowanych zdjęć na CD/DVD (/watek-arkusz-do-wyszukania-zarchiwizowanych-zdjec-na-cd-dvd.html) |
Arkusz do wyszukania zarchiwizowanych zdjęć na CD/DVD - arturm - 2013-03-03 Chyba czegoś takiego nie było na forum, przynajmniej nie kojarzę, więc się podzielę Otóż ja dopiero teraz zacznę archiwizować RAWy i chciałem udostępnić arkusz, który może niektórym się przyda. Zasada jest taka: na CD/DVD nagrywam folder z RAWami z określonego przedziału czasowego, np. 2013-01-01 do 2013-03-12 i to jest CD1, następna CD2 to inny okres itd. Ponieważ płyt się trochę z czasem nazbiera dla mnie pomocny będzie arkusz, gdzie wpiszę datę zdjęcia/sesji, a ten powie mi na której płycie (nr CD) znajduje się dane zdjęcie. Oczywiście każdy może to sobie zmodyfikować itp. Sesje zdjęciowe - Arkusz Excel XLSX RE: Arkusz do wyszukania zarchiwizowanych zdjęć na CD/DVD - Wuja - 2013-03-04 Czy nie miałeś nigdy kłopotu z odczytem płyt po latach? Druga sprawa - Dzisiejsza sesja. Tylko RAW - 8Gb. To dwie płyty DVD? Czy może zapis na jakiś BR? Jak to załatwiacie? RE: Arkusz do wyszukania zarchiwizowanych zdjęć na CD/DVD - arturm - 2013-03-04 Powiem szczerze, że nie miałem możliwości tego sprawdzić. Jak rzeczywiście są to dobrze wiedzieć. Druga sprawa to nie miałem nigdy 8gb RAWów Jak widać nie wszystkim się przyda takie coś. RE: Arkusz do wyszukania zarchiwizowanych zdjęć na CD/DVD - StudioKN - 2013-03-05 Ja nigdy nie używałem płyt. Poza tym zawsze zostawiam tez TIFFa (16bit) i jpg prócz raw. Calosc potrafi ważyć nawet 400mb - 1gb / 1 zdjecie. Wiec płyta odpada. Używam dysków zewnętrznych, minimum na 2ch to samo. Myślę ze obecnie i cenowo wyjdzie dużo taniej no i szybciej... Nagraj 10płyt... Teraz testuje backup plus od segate. Pojemne, ciche i nie pierdzą po wyłączeniu kompa jak WD live book. RE: Arkusz do wyszukania zarchiwizowanych zdjęć na CD/DVD - Dash - 2013-03-05 CD? DVD? BR? Strata czasu, pieniedzy i pewnie zapisanych zdjec. Jesli robic archiwizacje to tylko i wylacznie na HDD x2. RE: Arkusz do wyszukania zarchiwizowanych zdjęć na CD/DVD - remik44992 - 2013-03-09 Przerabiałem wiele lat płyty CD oraz DVD wielu producentów i niestety nie znalazł się taki, który by zachował wszystkie sektory przez okres 3 lat. Wszystkie płyty miałem opisane datą wypalenia, w kopertach w szafie bez kurzu i światła. Wszystko miałem podwójnie więc materiał nie stracony, jednak aby podtrzymać archiwum trzeba było co 3 lata kopiować na nowo oczywiście 2x. Ogromna strata czasu i pieniędzy (~3TB danych). Do tego totalna niewygoda w przeszukiwaniu archiwum. Dziś stosuję tylko zewnętrzne HDD x 2 na razie backup manualnie, być może w przyszłości jako automatyczny mirror. WD My Passport 1TB dają radę. Tylko szkoda, że USB 3.0 jest jeszcze niezbyt popularne i transfer muli. remik44992 |