![]() |
Początki - zawsze trudne? - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Banki zdjęć - Microstock (https://stock-board.info/forum-banki-zdjec-microstock.html) +--- Dział: iStockPhoto (https://stock-board.info/forum-istockphoto.html) +--- Wątek: Początki - zawsze trudne? (/watek-poczatki-zawsze-trudne.html) Strony:
1
2
|
Początki - zawsze trudne? - BLADE - 2008-01-01 Udało mis się dostać na iStockphoto za pierwszym razem Przesłałem na razie 12 zdjęć z czego 6 odpadło ze względu lekkiego zaszumienia w pełnym powiększeniu. Miną tydzień albo i dłużej... Dziś powrzucałem 10zdjęć i oczywiście będę tam przesyłał jak najwięcej... Kilka osób oceniło moje prace na 5/5 Tak czy owak tłumów nie ma i nikt na razie nic nie kupił :/ Wy tez tak na początku mieliście? Po jakim czasie zarobiliście pierwszego dolara :D ? RE: początki - zawsze trudne? - zegarmistrz - 2008-01-01 nie pamiętam po jakim czasie przyszły pierwsze $, ale na istocku to normalne na początku, duże, dobre i urozmaicone folio to podstawa. RE: początki - zawsze trudne? - fotek - 2008-01-01 Ja nie umiem odpowiedziec. Zarejetrowałem sie na stocku aby kupic zdjecia. Po jakims czasie wrzuciłem kilka swoich i w zasadzie zapomniałem o tym. Jakis spory czas później stwierdziłem, ze kilka sie sprzedało. Nie umiem powiedziec ile miałem zdjec, ale w 2004 roku od czerwca do grudnia 2004 roku miałem 27 DL-li i zarobiłem ponad $4 ![]() Prawdopodobnie w sierpniu 2005 zorientowałem sie ze coś sie sprzedaje, bo zalozyłem jakąs statystyke: miałem wtedy 59 zdjęć i 127 DL-li. W tym czasie stock oferował okolo 400 tys zdjec (dzisiaj ponad 2.5 miliona) RE: początki - zawsze trudne? - fotoaloja - 2008-01-01 u mnie początki są ciężkie, mało fotek mi akceptują ze względu na różne ich wady techniczne, mało też DL na razie tylko 10 a jestem tam jakoś od sierpnia czy września wszyscy pocieszają, że potem będzie lepiej, więc tej myśli się trzymam i cierpliwie wysyłam zdjęcia, choć nie bez bółu się obchodzi, kiedy odrzucają te nawet już poprawiane, a na koniec w ogóle nie przyjmują mimo to nie zrażam się jeszcze, wierząc, że za jakiś czas może będzi lepiej RE: początki - zawsze trudne? - rachwal - 2008-01-01 U mnie dlugo sie rozkrecalo ... wcale nie mowie, ze sie rozkrecilo ![]() Jak dla mnie maja troche uciazliwy proces uploadowania nowych zdjec co powoduje, ze mam dlugie okresy przestoju miedzy wgrywanymi partiami 15 fotek - przez co folio buduje mi sie bardzo powoli ... Szkoda, ze nie ma jakiegos maila powiadamiajacego, ze moge juz wgrywac nowe foty ... RE: początki - zawsze trudne? - kalim - 2008-01-27 u mnie 3 razy nie dostalem sie na istock, a od momentu przyjecia zdjecia pierwszy DL byl w ciagu 24 godzin, nastepny nastepnego dnia, potem przerwa z tydzien RE: początki - zawsze trudne? - fotoaloja - 2008-01-27 no u mnie jest lepiej. przyłozyłam się i postawiłam na jakość, jestem dokładniejsza, więcej umiem i fotki są lepsze, tego jestem pewna, pomimo, że zdarzyły się ich odrzuty nawet na Dreamstime i na fotolii;D jest lepiej, oby tak dalej ![]() RE: początki - zawsze trudne? - robootb - 2008-01-27 to tylko pogratulowac ![]() Ja niestety na Is nie mam takiego szczescia. Ostatnio Fotolia zawsze akcept, bynajmiej z tegos sie ciesze. RE: początki - zawsze trudne? - tsz01 - 2008-01-27 W pierwszym miesiącu zarobiłem jakies 7,5$, po pół roku zarabiałem jakies 30$ miesięcznie (60-70DL), po roku już jakieś 60$, dokładnie po 16 miesiącach w misiąc zarabiłem więcej niż minimum do wypłaty... teraz jest juz tylko lepiej ![]() RE: początki - zawsze trudne? - pixelman - 2008-01-27 U mnie było podobnie jak u kolegi tsz01 po miesiącu 21$ po pól roku 30$ ale po roku już ponad minimum miesięcznie.Zauważyłem że tutaj również trzeba być na bieżąco z nowymi fotografiami,choć w mniejszym stopniu niż na Shutterstock. W okresie w którym miałem kilkumiesięczną przerwę w uploadowaniu moje dochody poleciały w dół o połowę. |