![]() |
Jak fotografować bombki choinkowe? - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Ogólnotematycznie (https://stock-board.info/forum-ogolnotematycznie.html) +--- Dział: Jak fotografować (https://stock-board.info/forum-jak-fotografowac.html) +--- Wątek: Jak fotografować bombki choinkowe? (/watek-jak-fotografowac-bombki-choinkowe.html) Strony:
1
2
|
Jak fotografować bombki choinkowe? - klawod - 2009-10-10 Witajcie. Jako, że zbliżają się święta to chciałem naprodukować trochę świątecznego stuffu póki mam trochę czasu, jednak bombki lustrzane mnie przerosły. Pomijam odbicie aparatu bo to jest nieuniknione i trzeba to komputerowo usunąć, jednak strasznie marnie wychodzi cała reszta. Próbowałem zastawiać z boku białym materiałem żeby na zdjęciu nie było całego pomieszczenia ale efekt był niezadowalający. Jutro popróbuję dalej w trochę precyzyjniejszy sposób, lecz najpierw chciałbym poznać Wasze sposoby radzenia sobie z tym trudnym tematem. Bombki matowe wychodzą mi całkiem dobrze jednak nie zaszkodzi jak ktoś opisze tok postępowania przy ich foceniu jeśli jest inny niż przy bombkach lustrzanych. Przejrzałem stocki i fotografii bombek lustrzanych jest bardzo mało Z góry dzięki ![]() RE: Jak fotografować bombki choinkowe? - kaczor58 - 2009-10-10 (2009-10-10, 00:56:33)klawod napisał(a): Witajcie... Jeśli Masz namiot to jest szansa że do zamaskowania na fotce pozostanie Ci tylko odbicie obiektywu wsuniętego w otwór ścianki namiotu. (Mogą być też widoczne szwy namiotu. ) W książce Światło w fotografii - magia i nauka znajdziesz cały rozdział poświęcony radzeniu sobie z kulistymi i błyszczącymi przedmiotami. (Dzięki Rafałowi przeczytałem ją - godna plecenia) Powodzenia i sukcesów w bombkowaniu w RE: Jak fotografować bombki choinkowe? - rachwal - 2009-10-10 (2009-10-10, 17:30:59)kaczor58 napisał(a): W książce Światło w fotografii - magia i naukaTo jest w tej książce? Muszę ją w końcu przeczytać ![]() RE: Jak fotografować bombki choinkowe? - klawod - 2009-10-10 Też mam tę świetną książkę ale problem polega na tym, że w bombce odbijają się rogi namiotu i kiepsko to wygląda, późnym wieczorem jak coś lepiej się uda zrobić to wrzucę efekt. RE: Jak fotografować bombki choinkowe? - kaczor58 - 2009-10-10 (2009-10-10, 19:22:33)klawod napisał(a): w bombce odbijają się rogi namiotu i kiepsko to wygląda, późnym wieczorem jak coś lepiej się uda zrobić to wrzucę efekt. Najlepszy byłby kulisty namiot bez szwów, dętka, poszewka, balon... ...może coś obłego ( nie mylić z obleśnego ) przyjdzie Ci do głowy... ![]() w RE: Jak fotografować bombki choinkowe? - klawod - 2009-10-10 Wpadłem na ten sam pomysł, mianowicie zawiesiłem bomkbę w poszewce od poduszki ![]() Kilka fotek z zastosowaniem ogniskowej w okolicach 30 mm ![]() ![]() z zastosowaniem ogniskowej około 70mm ![]() Inna bombka dla porównania ![]() Światło z lamp 100ws, zmiękczane parasolami, namiotem z prześcieradeł i na koniec poszewką. Zdjęcia mogą być trochę nie ostre bo zauważyłem że ostrość jest ustawiana na odbicie obiektywu :/. To żółte pomarańczowe coś wokół obiektywu to takie coś do wyszywania znalezione pośród rupieci. Świetnie utrzymuje mały otwór na obiektyw. Zdjęcia idą do obróbki a potem zobaczymy co na nie powiedzą stocki i klienci. edit: uprasowanie poszewki również nie byłoby złym pomysłem ![]() RE: Jak fotografować bombki choinkowe? - kaczor58 - 2009-10-11 ... a może zroluj duży arkusz białego bristolu w walec ( im większa średnica tym lepsza). Podumaj nad górną i dolna podstawą. (Np. na górę połóż gałązkę choinki i przykryj białym materiałem, dół biała pexa). Podświetl scenę od spodu. obiektyw wmontuj w boczną ściankę walca, walec możesz popróbować i w pionie , ale i w poziomie mogłoby być ciekawie powodzenia ![]() w RE: Jak fotografować bombki choinkowe? - fotek - 2009-10-11 Przede wszystkim kup matowe bombki, a nie takie lustrzane ![]() Zrezygnuj z tego "kokona", w którym robisz zdjecia, bo jak dla mnie brakuje tu światłocienia, a jasna obwódka wokół bombek uroku im nie dodaje. Zobacz na stockach... w najlepiej sprzedających sie balls-ach widac wyrźnie odbicie źródła (źródeł) światła (widac rozproszone oswietlenie, a nie lampę). RE: Jak fotografować bombki choinkowe? - klawod - 2009-10-11 Rezygnuję z focenia lustrzanych, efekt niewspółmierny do nakładu pracy. Matowe bez żadnych szczególnych zabiegów wychodzą bardzo dobrze a te po prostu marnie. RE: Jak fotografować bombki choinkowe? - robootb - 2009-10-11 ![]() |