Galeria zdjęć stockowych - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Pozostałe (https://stock-board.info/forum-pozostale.html) +--- Dział: Administracja (https://stock-board.info/forum-administracja.html) +--- Wątek: Galeria zdjęć stockowych (/watek-galeria-zdjec-stockowych.html) |
Galeria zdjęć stockowych - rachwal - 2009-08-12 Jest możliwość zrobienia ogólnie rzecz ujmując galerii naszych zdjęć stockowych pod "wyklikiwanie" + Google + co za tym idzie potencjalni kupcy. Model: - zdjęcia byłyby skatalogowane pod photos.stock-board.info - dodawanie przez użytkowników forum (logowanie via forum) - tylko małe zdjęcia e.g rozmiar poglądowy jak na ISP - znak wodny po całości - automatyczny czytnik IPTC - linki referencyjne do banków zdjęć gdzie można kupić daną fotkę - na razie po angielsku, być może później po polsku via jakiś słownik - optymalizacja SEO galerii Pytanie tylko czy ktoś będzie dodawał Podobny model funkcjonuje na pewnym blogu, z linkami do ISP, o dziwo działa. To moje luźne przemyślenia na szybko. RE: Galeria zdjęć stockowych - monster666 - 2009-08-12 Ja dodam wszystko co mam o ile nie będzie to za bardzo czasochłonne RE: Galeria zdjęć stockowych - kaczor58 - 2009-08-12 Też się piszę. Czas i prostota dodawania też dla mnie jest ważna, wojtek RE: Galeria zdjęć stockowych - leslaw - 2009-08-12 Chętnie , jeżeli procedura nie będzie zbyt skomplikowana. RE: Galeria zdjęć stockowych - rachwal - 2009-08-12 Nad tym sie jeszcze zastanawiam... na pewno nie bedzie ftp (nie mam takiej technicznej mozliwosci), co najwyzej multiupload + czytnik IPTC i nie powinno to byc IMO specjalnie upierdliwe ... RE: Galeria zdjęć stockowych - canion - 2009-08-12 pomysł fajny tylko....... jakbyś Rachwal mógł przyblizyć cel takiego działania. słaby dzień mam i jakoś nie mogę złapać myśli przewodniej RE: Galeria zdjęć stockowych - leslaw - 2009-08-12 canion , masz to wyjaśnione w pierwszym poście. RE: Galeria zdjęć stockowych - rachwal - 2009-08-12 Tak jak pisałem, cele: - wyklikiwanie (bez zbędnej dyskusji) - hipotetyczni kupcy via Google - powiązane z naszym PP, więc kasa za hipotetycznych poleconych kupców - lans Najciekawszy mógłby być punkt drugi jeśli treść byłaby po polsku (być może jakiś dobry słownik da radę przetłumaczyć nasze angielskie IPTC ale nie badałem tematu), wtedy taki stockplus idzie z torbami w tydzień Najwięcej zachodu może każdemu przysporzyć odszukanie pod jakim ID w danym banku zdjęć sprzedajemy dodawane zdjęcie. Oczywiście nie byłoby sensu dodawać zdjęć których nie sprzedajemy - brak powiązania. Tak jak pisałem, pewien blog na małą skale stosuje taki rodzaj pośrednictwa między iStockphoto i są tego wymierne efekty. Uważam, że warto nad tym przynajmniej pomyśleć. RE: Galeria zdjęć stockowych - canion - 2009-08-13 pomysł fajny tylko roboty z tym bedzie , no i jak rozumiem trzeba bedzie dodatkowo przygotować miniaturki zdjęć i potem je tu uploadować bo stocki nie pozwalają linkować bezpośrednio plików będących na ich stronach. no w moim przypadku słabo to widzę. chociaż ten lans kusi . hehe. chyba że tu chodzi tylko o jakieś wyrywkowe zdjęcia lub wrecz linki do lightbox np na IS. wstępnie jestem za . każde działanie sprzyjajace legalnemu pozyskiwaniu zdjeć jest na naszą korzyść. RE: Galeria zdjęć stockowych - Tomek De - 2009-08-13 monster666 napisał(a):Ja dodam wszystko co mam ... zatem jaki będzie algorytm sortowania zdjęć? bo jeśli większość zrobi tak jak Monster to może być z tym problem |