![]() |
Grafika restrowa - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Banki zdjęć - Microstock (https://stock-board.info/forum-banki-zdjec-microstock.html) +--- Dział: iStockPhoto (https://stock-board.info/forum-istockphoto.html) +--- Wątek: Grafika restrowa (/watek-grafika-restrowa.html) Strony:
1
2
|
Grafika restrowa - papkin - 2009-02-24 Witam Mama pytanie ? Czy iStockphoto akceptuje grafikę restrową ? Robię grafikę w Inkscape,ze względu na to że Inkscape nie robi prawidłowych plików eps. jestem zmuszony robić grafikę restrową. Jakiś czas temu przed świętami Bożego Narodzenia wysłałem trochę plików restrowych z tematyką świąteczną,żadnego nie przyjęli, a w uzasadnieniu napisali by wysłać vektory bo takie pliki są akceptowane. Ale przeglądając grafikę iStockphoto jest dużo restrów,nie rozumiem o co chodzi ? Czy warto marnować limit na iStockphoto i ryzykować wysyłkę tego typu grafiki np: ![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie ![]() RE: Grafika restrowa - rachwal - 2009-02-24 iStock nie akceptuje grafiki restrowej. RE: Grafika restrowa - TaWhy - 2009-02-24 tak jak rachwal pisze jak wyslesz im te rysunki to beda kazali Ci wyslac niestety eps RE: Grafika restrowa - rachwal - 2009-02-24 Ja generalnie sie nie znam, ale wiem, ze nie ma czegos takiego jak grafika restrowa, wiec z definicji tego nie akceptuja. Sorry ... ![]() RE: Grafika restrowa - TaWhy - 2009-02-24 oczywiscie ze jest cos takiego jak grafika rastrowa, przykładem jest BMP JPG czy TIFF, iStockphoto nie preferuje czegos takiego jak np jest na shutter ze wektor sprzedaje w dwoch postaciach , dlatego jezeli to ma byc ilustracja to tylko .eps RE: Grafika restrowa - rachwal - 2009-02-24 rastrowa oczywiscie, restrowa na pewno nie ![]() ![]() RE: Grafika restrowa - Salmon - 2009-02-24 Grafika Rastrowa - to całkiem normalny termin i istnieje odkąd istnieją komputery ![]() Co do IS to oczywiście przyjmuje grafikę rastrową i tu przykładem jest choćby nasz forumowy kolega Edgar... Grafika Rastrowa Pana Edgara NR1 Grafika Rastrowa Pana Edgara NR2 Jak widać: - W pierwszym przypadku jest to grafika "malowana" więc nie można powiedzieć ze da się to zrobić w wektorach (chociaż jak by się ktoś uparł... ![]() - w drugim zaś przypadku mamy do czynienia z grafiką 3D. Da się to zrobić w wektorach ale najpierw trza by mieć odnośnik (grafikę 3D). Perspektywę ciężko na oko w wektorach odwzorować. W Twoim przypadku grafika jest ewidentnie robiona w programie do wektorów (jak wspomniałeś w Inkscape - BTW bardzo dobry program) więc inspektorzy dziwią sięczemu raster a nie wektor (który jest o wiele bardziej użyteczny). Uff... To chyba tyle ![]() ![]() Mam nadzieję że ew. wątpliwości rozwiałem ![]() Pozdrawiam. ps. nie doczytałem że chodzi o to RE/RA ![]() RE: Grafika restrowa - plrang - 2009-02-24 rastrowa mozesz jako JPG jako foto RE: Grafika restrowa - TaWhy - 2009-02-25 rachwal nie zauwazylem nutki ironi ![]() ![]() RE: Grafika restrowa - rachwal - 2009-02-25 ![]() |