![]() |
Najlepsze zdjęcia... - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Oprogramowanie (https://stock-board.info/forum-oprogramowanie.html) +--- Dział: Cyfrowa obróbka obrazu (https://stock-board.info/forum-cyfrowa-obrobka-obrazu.html) +--- Wątek: Najlepsze zdjęcia... (/watek-najlepsze-zdjecia.html) Strony:
1
2
|
Najlepsze zdjęcia... - Darek144 - 2007-11-05 Witam. Chciałbym zapytać jaki czas naświetlania jest lepszy? Krótki czy długi? Zastanawiam się, czy lepiej zdjęcia wychodzą z dłuższym czasem naświetlania czy dłuższym? Kiedy jest więcej szumów, zakładając, że ISO mamy takie same? ![]() RE: Najlepsze zdjęcia... - ola - 2007-11-05 Darek144 napisał(a):czy lepiej zdjęcia wychodzą z dłuższym czasem naświetlania czy dłuższym? No jasne, że z dłuższym ![]() ![]() RE: Najlepsze zdjęcia... - Darek144 - 2007-11-05 ola napisał(a):Darek144 napisał(a):czy lepiej zdjęcia wychodzą z dłuższym czasem naświetlania czy dłuższym? Oj tam czepiasz się ;P Taka mała pomyłka. ![]() ![]() ![]() RE: Najlepsze zdjęcia... - rachwal - 2007-11-05 Ola odreagowuje stres w pracy sarkazmem ![]() Nie mozna wskazac lepszego czasu, wszystko zalezy, powiedzmy, od efektu jaki chcesz uzyskac ... zacznijmy od pytania, co chcesz fotografowac ? Polecam zapoznac sie z jakimis podstawami fotografii bo po pytaniu wnioskuje, ze masz elementarne braki. RE: Najlepsze zdjęcia... - fotek - 2007-11-05 Darek144 napisał(a):Chciałbym zapytać jaki czas naświetlania jest lepszy? Krótki czy długi?W instrukcji do mojego 20D jest napisane: "Długie czasy naświetlania wprowadzaja na obraz zakłócenia" - w części opisującej tryb BULB. Pozwala on także właczyć procedury redukcji szumów w tym trybie. To pierwsza sprawa. Druga, to sposób w jaki fotografujesz i co fotografujesz. Jezeli korzystasz z lamp błyskowych to jesteś ograniczony z jednej strony czasem synchronizacji, z drugiej czasem, w którym potrafisz wykonac zdjecie nieporuszone z reki. W zależnosci od jakosci lamp (czas błysku), pewien zakres czasów naświetlania nie bedzie miał znaczenia (jeżeli czas błysku trwa krócej od czasu ustawienia aparatu, to i tak obraz zostanie zamrozony przez błysk). Przy tanich, studyjnych lampach chińskich (a takie posiadam) najkrótszy czas, w którym mam pewnośc ze bedzie sie sychronizował to 1/125, a nadłuższy, przy którym zaryzykuję z wolnej reki to 1/80. W przypadku moich lamp zmiana czasu wpływa na ekspozycje ponieważ błysk trwa dośc długo, w graniczach czasu naświetlania. To tak w uproszczeniu. RE: Najlepsze zdjęcia... - ArturKo - 2007-11-05 Dodam tylko, jako uzupełnienie, że w cyfrówkach ekstremalnie długie czasy naświetlania (rzędu powiedzmy kilku sekund) powodują nagrzewanie matrycy, a co za tym idzie, generuje ona szumy. RE: Najlepsze zdjęcia... - tsz01 - 2007-11-06 Darku, naprawdę ciężko coś Ci doradzić... nie pieszesz nawet o jakie rzędy wielkości Ci chodzi - rozważasz róznicę między 1/50 a 1/500s, czy między 1/50s a 5s? Diametralnie zmienia to postać rzeczy, nie wspominając już o efekcie jaki chcesz uzyskać. Napisz cos więcej jakie sytuacje rozważasz (studio, zdjęcie w ruchu, landscape), a może ktoś będzie w stanie Ci pomóc. RE: Najlepsze zdjęcia... - ArturKo - 2007-11-06 A najlepiej wziąć jakąś porządną książkę do fotografii (i przeczytać uważnie), żeby później wiedzieć o co pytać... RE: Najlepsze zdjęcia... - Adiasz - 2007-11-06 ArturKo Moze polecisz jakas konkretna ksiazke o fotografii (f-s) warta uwagi? RE: Najlepsze zdjęcia... - Darek144 - 2007-11-06 Adiasz napisał(a):ArturKo Przyłączam się do pytania kolegi. ![]() Co do zdjęć - chodzi mi o fotografowanie np. makro lub fotki typowo studyjne. Głównie chodziło mi o to, czy przy długich czasach powstają szumy? Fotki robię ze statywu więc nie ma problemu z czasem w jakim mogę utrzymać. ![]() Ale w sumie macie rację - najlepiej próbować. ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |