TaxCenter na Fotolia - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Banki zdjęć - Microstock (https://stock-board.info/forum-banki-zdjec-microstock.html) +--- Dział: Fotolia (https://stock-board.info/forum-fotolia.html) +--- Wątek: TaxCenter na Fotolia (/watek-taxcenter-na-fotolia.html) |
RE: TaxCenter na Fotolia - adaszku - 2010-01-03 ludzie, Zacznijcie czytac (na fotolia) to co do was piszą zamiast zasmiecac forum banalnymi pytaniami. Przeciez na fotolii wszystko jest wyjasnione - i to po polsku. Wiec nawet taki gląb z angielskiego, jak ja wie juz wszystko a tu wciąż te same pytania: "skad wziąć ITIN" itp... brrrr.... Cytuje: "Zachęcamy Cię do wystąpienia o numer identyfikacyjny ITIN (Individual Taxpayer Identification Numbers), uzupełniając Formularz SS-4 ( Instrukcje do Formularza SS-4 ) lub Formularz W-7 , aby skorzystać z obniżonej lub zerowej stawki podatkowej. Formularz powinien zostać wysłany bezpośrednio do urzędu IRS, nie do Fotolia." Natomiast same formularze (W-7, SS-4) sa juz po angielsku i moze ktos bardziej kumaty wyjasnilby na forum czy w ogole ma sens wypelnianie ich i jak to poprawnie zrobic. I dlaczego podaja do wyboru dwa formularze? W ktorym przypadku nalezy wypelnic jeden, a w ktorym drugi z nich? I czy wypelnienie formularza (przez obywatela naszego kraju) jest zawsze rownoznaczne z uniknięciem podwojnego opodatkowania czy moze sa takie przypadki, w ktorych wypelnienie formularza i staranie sie o ten cały ITIN nic nie da? Ktoś zna odpowiedzi? pozdroofka RE: TaxCenter na Fotolia - canion - 2010-01-03 elvis. bez ITIN potrącą Ci 30% od amerykańskich DL i 0% od pozostałych. o ile wypełniłeś formularz. jeśłi tego nie zrobiłeś potrąca 30% od wszystkiego. w każdym razie tak wyglada sytuacja na 3 stycznia 2010 co do ITIN. hmmm. biroąc pod uwagę marność DL amerykańskich to trzeba sie 100 razy zastanowić czy pakować sie w ten ITIN. o ile wiem posiadanie ITIN to także zobowiazanie do wypełniania tamtejszych PITów za każdy rok a niedopełnienie tego obowiązku może skutkować niemiłą niespodzianką przy staraniu sie o amerykańską wizę. może z punktu widzenia Fotolia to ogarnięcie tego dla przecietnego stockera z europy to pikuś. z punktu widzenia stockerów to niestety już tak fajnie nie wygląda i może skutkować lawiną nowych podatkowo-papierkowych obowiązków. biorąc pod uwagę że nawet temat opodatkowania tu , na miejscu w PL jest nie do końca ogarnięty to raczej słabo to widzę. jak jeszcze Paniom ze skarbówki dołozymy ITIN i amerykańskie PITy wraz z podatkiem tam opłaconym to system tego nie ogarnie. RE: TaxCenter na Fotolia - elvis700 - 2010-01-03 Dzięki wielkie Canion za wyczerpujące info oczywiście ITIN nie bedę wypełniał zostawie tylko W-8BEN z punktem 9 a i nic więcej chyba że coś trzeba jeszcze wysłać ??? Pozdr RE: TaxCenter na Fotolia - alga38 - 2010-01-05 Dziękuję wszystkim za pomoc. Zapalilo się zielone światelko pzdr, RE: TaxCenter na Fotolia - klawod - 2010-01-05 Nawet nie 30%, 40! Miałem dziś DLa za 5 kredytów czyli przy mojej prowizji 30% 1,5 dla mnie a tu zonk, na koncie przybyło 0,9 kredytu. Gdyby zabierali 30% to bym dostał 1,05. No chyba że jeszcze bardziej obniżyli prowizje... edit: Właśnie zobaczyłem nowy cennik na Fotolii a w zasadzie na fotolii bo właśnie stracili mój szacunek. Podatek owszem 30% ale prowizja dla mnie spadła o 16,66% RE: TaxCenter na Fotolia - blueminiu - 2010-01-05 Wypełniłem formularz i zobaczymy czy zaakceptują. RE: TaxCenter na Fotolia - blueminiu - 2010-01-06 (2010-01-05, 18:01:37)blueminiu napisał(a): Wypełniłem formularz i zobaczymy czy zaakceptują. Udało się Zaakceptowali. Teraz czekam na efekty przy sprzedaży. RE: TaxCenter na Fotolia - rachwal - 2010-01-06 Cytat:Hi All, http://www.fotolia.com/forum/viewtopic.php?id=24454 RE: TaxCenter na Fotolia - virusowy - 2010-01-08 no wlasnie troche sie zdziwilem ze najpierw mialem 30% a pozniej 10% na liscie obciazen podatkowych ... zobaczym pozniej .. RE: TaxCenter na Fotolia - Ariene - 2010-01-08 Dzięki Wam za szczegółowe kroki w wypełnianiu... z taką instrukcją człowiek nie zginie |