Fotografia bezcieniowa - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Ogólnotematycznie (https://stock-board.info/forum-ogolnotematycznie.html) +--- Dział: Jak fotografować (https://stock-board.info/forum-jak-fotografowac.html) +--- Wątek: Fotografia bezcieniowa (/watek-fotografia-bezcieniowa.html) |
RE: Fotografia bezcieniowa - kaczor58 - 2009-04-22 (2009-04-22, 12:41:57)mika_xx napisał(a): Witam, podnoszę wątek poniewaz interesuje mnie ten temat. Chciałabym kupić namiot bezcieniowy żeby robić ładnie oświetlone fotki na białym tle. Wydaje mi się, że w Funsporcie kupisz taniej ( 89zł za sześcian 80x80cm), chyba, że podrożało pozd w RE: Fotografia bezcieniowa - disarrays - 2009-04-22 mika_xx.. to raczej nie ten dział.. ale ja osobiście nie polecam, szczególnie tych żarówek xD -------------------------------------------------------------------------------------- A Ty Kaczorku, co tak zamilkłeś? Pochwal się czymś w końcu.. ja wiem że święta były, ale już powinieneś się powoli rozkręcać po jajkowej wyżerce xD Pozdrawiam --------------------------------------------------------------- Edit: O ja roztrzepana - wybacz.. cofam wszystko xD Coś mi się uwidziło ze to post Kaczora hihi RE: Fotografia bezcieniowa - mika_xx - 2009-04-22 no przecież temat brzmi 'fotografioa bezcieniowa więc czemu to ma być nie ten dział? co z tymi żarówkami jest nie tak? RE: Fotografia bezcieniowa - mika_xx - 2009-04-22 poczytalam trochę i już wiem że świetlówki nie są najlepszym rozwiązaniem.. więc nie wiem już co kupić. wiem ze polecacie tu żarówki WS.. ale sama nie wiem, przeciez jak robię foto lampą blyskową z aparatu (bo mam tyu na mysli fotocele) to wtedy światło które wychodzi z mojego aparatu odbija sie w fotografowanym przedmiocie a chodzi o to zeby unikać też takich odbić... RE: Fotografia bezcieniowa - kaczor58 - 2009-04-22 (2009-04-22, 19:23:58)mika_xx napisał(a): poczytalam trochę i już wiem że świetlówki nie są najlepszym rozwiązaniem.. więc nie wiem już co kupić. wiem ze polecacie tu żarówki WS.. ale sama nie wiem, przeciez jak robię foto lampą blyskową z aparatu (bo mam tyu na mysli fotocele) to wtedy światło które wychodzi z mojego aparatu odbija sie w fotografowanym przedmiocie a chodzi o to zeby unikać też takich odbić... żeby się pozbyć odbić od Ws, Możesz albo: - użyć namiotu bezcieniowego, - albo skierować błysk na blendę (i obiekt oświetlić pośrednio przez odbicie od blendy) - styropian, karton, folię aluminiową, biały materiał, ściany, sufit, podłogę, etc pozd w RE: Fotografia bezcieniowa - disarrays - 2009-04-22 albo uzyć kabelka synchro RE: Fotografia bezcieniowa - Nightman - 2009-12-07 (2008-11-17, 21:55:56)kaczor58 napisał(a): Próby z prostowaniem tła do namiociku nie do końca się powiodły. Ale kąpiele i prasowanie, ( samodzielnie - żona miała "muchy" w nosie) na przemian, ( przez szmatkę ) wyraźnie zminimalizowały widoczność zagięć. Podobno dobrze jest nakrochmalić tła i dać do... magla. Jutro tak zrobię. Można dopytać się o szczegóły. Zakupiłem sobie na Mikołaja ( a co ) namiot 80x80x80 do tego trzy lampy VS-68/34W. Namiot był złożony więc zarówno on jak i tła są mocno pogniecione i teraz dylemat z tym prasowaniem, można czy nie a jeśli nie to w jaki inny sposób pozbyć się tych zagnieceń. Chciałbym kupić pleksi ale zastanawiam się jaka na początek będzie bardziej uniwersalna przeźroczysta czy mleczna? Z góry dzięki za wszelkie sugestie i podpowiedzi. RE: Fotografia bezcieniowa - tomas24 - 2009-12-07 Z mojego puntu widzenia najlepiej mieć obie. Mleczna rozprasza światło więc jest ono równomierne, natomiast np. do focenia napojów drinków przeźroczysta - bo świecimy tylko od dołu a cały namiot (lub jak w moim przypadku włożony w środek karton) powinien być wyłożony czarnym materiałem/tłem. Ale jeśli musisz wybrać jedną - bierz mleczną, wykorzystasz ją o wiele częściej. RE: Fotografia bezcieniowa - leslaw - 2009-12-07 Jeżeli nie masz stołu bezcieniowego, a sam namiot , i nie będziesz świecił z kontry ,to po co Ci przezroczystość materiału.W sprzedaży są różnego rodzaju tworzywa elastyczne , łatwe do formowania ,zmywalne, do wielokrotnego użytku w białym kolorze. /Z tłami materiałowymi , podobno ciągle robota , pranie ,prasowanie, naciąganie/. RE: Fotografia bezcieniowa - Nightman - 2009-12-07 Tomas24 - dzięki za wyjaśnienia, na początek kupię mleczną a z czasem dokupię przeźroczystą. Leslaw - pomyślałem sobie, że pod przeźroczystą zawsze można podłożyć jakieś kolorowe tło, karton i będzie bardziej uniwersalna. Ale decyzja już podjęta na początek kupuję mleczną. A z tymi tłami materiałowymi się nie upieram, były w komplecie z namiotem więc jak są warto spróbować. Poza tym będą to moje pierwsze próby ze zdjęciami izolowanymi i lampami w takim wymiarze. Panowie a co z pogiętym płótnem namiotu, prasować a może tylko zwilżyć wodą i samo dojdzie gdy namiot naciągnięty?? |