Photoshop używanie programu na stocki nie do kónca legalnie? - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Ogólnotematycznie (https://stock-board.info/forum-ogolnotematycznie.html) +--- Dział: Ogólnie o stock photography (https://stock-board.info/forum-ogolnie-o-stock-photography.html) +--- Wątek: Photoshop używanie programu na stocki nie do kónca legalnie? (/watek-photoshop-uzywanie-programu-na-stocki-nie-do-konca-legalnie.html) |
RE: Photoshop używanie programu na stocki nie do kónca legalnie... - kreatorex - 2015-05-20 Craft ale pliki dalej niezależnie na czym były zrobione są twoja własnością i robisz co z nimi chcesz. Nielegalność programu to kwestia już producenta i jego determinacji w ściganiu. Dodawanie różnych kodów i tajnych zabezpieczeń może podchodzić pod inwigilacje (taka jest moja opinia). Prawda jest taka że jakby Producenci programów chciało ścigać użytkowników musieli by wsadzić do paki jakieś pół globu i 90% Azjatów . RE: Photoshop używanie programu na stocki nie do kónca legalnie... - yuma2 - 2015-05-20 (2015-05-20, 10:35:41)kreatorex napisał(a): ... musieli by wsadzić do paki jakieś pół globu i 90% Azjatów . czyli pol globu w ekstremalnych przypadkach prawnych, zaleznych glownie od prokuratury i kieszeni skladajacego pozew, pliki powstale w wyniku bezprawnego uzytkowania programu takze moga zostac zakwalikowane jako pochodzace z kradziezy lub jako produkt powstaly poprzez nie zgodne z prawem dzialanie, w praktyce gdy policja konfiskuje komputer z piratem, konfiskuje takze wszystko co na dysku, i tutaj jak juz wczesniej powiedzialem, moze nastapic dalsze drazenie sprawy. Jesli pozywajacy uzna ze pliki zarobily pieniadze a pochodzily z pirata moze wniesc o odszkodowanie lub nalozenie kary finansowej, dlatego ze miala miejsce dzialalnosc gospodarcza przynoszaca zysk a nie tylko wlasny uzytek, a wtedy paragrafow jest juz wiecej a i kary ostrzejsze (przestepstwa gospodarcze) idac dalej tym tokiem, jesli za pieniadze z stockow, kupiles np aparat to takze podlega on konfiskacji.Informowany jest takze urzad skarbowy i zarzadza sie kontrole, tak przy okazji. Od razu zaznacze, przyklad podany bardzo dobrze mi znany, mial miejsce w UK, fakt nie chodzilo o PS czy stocki ale mechanizm byl identyczny. Nawiazujac do tematu, bardziej obawialbym sie przlapania z piratem np poprzez uslugi, typu zrobie komus grafike na piracie i ktos okaze sie zyczliwy, anizeli tego ze ktos po pliku ze stocku dojdzie do tego ze byl robiony na piracie. RE: Photoshop używanie programu na stocki nie do kónca legalnie... - uzytkownik - 2015-05-20 yuma2 Tylko co jeśli te zdjęcia nielegalne obrobione w przeszłości znajdują się na serwerze z którejś stron stockowych a w domu na dysku twardym ich nie mam tylko same Rawy lub nadpisane legalnym PS. Chyba za serwer i znajdujące się pliki odpowiedzialne są strony stockowe a nie autorzy. Jest możliwość, że ktoś włamie im się na serwer i pozmienia dane nawet te legalne pliki innych autorów. RE: Photoshop używanie programu na stocki nie do kónca legalnie... - bluefilter - 2015-05-20 Czy Wy bardziej poważnych problemów nie macie?? Współczuję. Wy tak na poważnie czy dla zabicia czasu? RE: Photoshop używanie programu na stocki nie do kónca legalnie... - craft08 - 2015-05-20 bluefilter Widocznie prawo Cię nie interesuje a innych tak... Polecam zajrzeć. Były pracownik w Sądzie Rejonowym potwierdza, że Photoshop zostawia w Jpg. ukryte ślady systemu i adresu IP. http://forum.fotoblogia.pl/obrobka-zdjec/109502,czy-photoshop-w-jpg-zostawia-ukryte-slady-systemu-i-adresu-ip RE: Photoshop używanie programu na stocki nie do kónca legalnie... - ajt - 2015-05-20 Potwierdza? Ten "były pracownik" raczej nie zrozumiał pytania i odpowiada trochę nie na temat RE: Photoshop używanie programu na stocki nie do kónca legalnie... - yuma2 - 2015-05-20 (2015-05-20, 19:28:22)bluefilter napisał(a): Czy Wy bardziej poważnych problemów nie macie?? Jak Cie nie interesuje, to sie nie musisz wypowiadac, no chyba ze dla zabicia czasu.. uzytkownik- chodzi o to , ze jesli prawda jest ze PS zostawia slady w pliku zostawia napewno takze date modyfikacji, wiec jesli byly zrobione na nielegalu to na tych plikach ta informacja jest, wiec w tej ekstremalnej sytuacji o ktorej pisalem, bardzo latwo spradzic czy miales w tym czasie legalna kopie czy nie, w Adobe, jesli rejestrowales przez neta, po IP lub jakos inaczej w tym akurat nie jestem obeznany za bardzo. Za serwery odpowiada stock oczywiscie i to on zapenia, lub powinien, ochrone danych i plikow. Jesli ktos by sie wlamal by pozmieniac dane plikow na piraty (tzw.wlam stulecia) to data modyfikacji byla by inna niz data uploadu. RE: Photoshop używanie programu na stocki nie do kónca legalnie... - bluefilter - 2015-05-21 Kupiłem prywatnie kilka lat temu PS i późniejsze aktualizacje. Panowie z urzędu poszukujący nielegalnych oprogramowań zrobili mi na dom najazd..... Nic nie znaleźli. Dwa razy klienci zażyczyli sobie oświadczenia o posiadanym legalnym oprogramowaniu graficznym, gdy wykonywałem dla nich zlecenia. Wyraziłem zgodę dla firmy Adobe by ta śledziła wszystkie moje działania wykonywane w PS. Czego mam się obawiać? Ja już swoje przeszedłem. Zobaczycie, że Adobe dogada się ze stockami i żadne zdjęcie pochodzące z nielegalnego oprogramowania nie przejdzie. A najszybciej to wprowadzą na własnym podwórku, tzn. Fotolii RE: Photoshop używanie programu na stocki nie do kónca legalnie... - kreatorex - 2015-05-21 Serio weszli ci do chaty? RE: Photoshop używanie programu na stocki nie do kónca legalnie... - craft08 - 2015-05-21 Wyraziłeś zgodę na śledzenie działania Ciebie w PS. W jaki sposób? Podpisałeś jakieś papiery? Przecież to inwigilacja... |