![]() |
Podatki na Shutterstock - wymagany dokument W-8 - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Banki zdjęć - Microstock (https://stock-board.info/forum-banki-zdjec-microstock.html) +--- Dział: ShutterStock (https://stock-board.info/forum-shutterstock.html) +--- Wątek: Podatki na Shutterstock - wymagany dokument W-8 (/watek-podatki-na-shutterstock-wymagany-dokument-w-8.html) |
RE: Podatki na Shutterstock - wymagany dokument W-8 - Crazy_Cat - 2011-02-11 Słuchajcie, czy oni wysyłają jakieś potwierdzenie, że dostali i zaakceptowali ten formularz? U mnie za pierwszym razem nie przeszedł, bo jakieś krzaki się z polskich liter zrobiły, ale później wysłałem prawidłowo już 2-krotnie z oczekiwaniem na jakiś odzew z ich strony i od miesiąca nic... RE: Podatki na Shutterstock - wymagany dokument W-8 - mateusz - 2011-02-13 Crazy_Cat ja potwierdzenia nie dostałem. A na akceptację formularza czekałem jakieś 1,5 miesiąca. Może troszkę krócej bo nie sprawdzałem codziennie czy zaakceptowali. Maila w każdym razie nie dostałem w tej sprawie. RE: Podatki na Shutterstock - wymagany dokument W-8 - Crazy_Cat - 2011-02-13 No ok. A gdzie sprawdziłeś, że jest zaakceptowany? Nie mogę się doszukać tego info u nich. ![]() RE: Podatki na Shutterstock - wymagany dokument W-8 - mateusz - 2011-02-13 Wchodzisz tam gdzie się wypełnia formularz online. Na górze mam napisane: "You have previously supplied us with W-8BEN data. Click here to view." Po kliknięciu pokazuje się się poprzednio wypełniony formularz z adnotacją "approved" ![]() RE: Podatki na Shutterstock - wymagany dokument W-8 - Crazy_Cat - 2011-02-14 ![]() RE: Podatki na Shutterstock - wymagany dokument W-8 - sneer - 2011-02-17 Gosc, ktory prowadzi mi ksiegowosc stwierdzil, ze powinenem dac mu jakas 'podkladke' pod moje wyplaty z SS. Dlatego mam wystawic fakture, ktora on wrzuci w moja ksiegowosc. No i mam: Shutterstock Images LLC 60 Broad Street, 30th Floor New York, NY 10004 USA ale chyba czegos mi jeszcze brakuje? Jakis ich NIP, czy cos? RE: Podatki na Shutterstock - wymagany dokument W-8 - 122 - 2011-02-17 (2011-02-17, 16:12:00)sneer napisał(a): Gosc, ktory prowadzi mi ksiegowosc stwierdzil, ze powinenem dac mu jakas 'podkladke'Brakuje Ci lepszego gościa od księgowości. Przecież Ty zdjęć nie sprzedałeś, otrzymujesz wynagrodzenie, tantiemy lub jak to zwał. RE: Podatki na Shutterstock - wymagany dokument W-8 - sneer - 2011-02-17 ![]() RE: Podatki na Shutterstock - wymagany dokument W-8 - CamiArt - 2011-02-24 ależ tutaj jest stron... jest tutaj parę osób, które w 100% rozumieją system podatkowy i rozliczenia na ss, więc może jakiś FAQ na ten temat moznaby napisać... nie wiem, w sumie kosztowałoby to trochę wysiłku, ale nikt by ciągle nie pytał o to samo. a może już coś takiego jest? ![]() RE: Podatki na Shutterstock - wymagany dokument W-8 - Crazy_Cat - 2011-02-24 Obiema rękoma jestem za! Myślałem też o ankiecie - kto jak się rozlicza, ponieważ brnąc przez temat podatków okazuje się, że jest kilka zupełnie różnych "sposobów". Pamiętam 3 podstawowe: - zaliczka wpłacana co miesiąc (w nazwie przelewu któryś pit... który...?); - podatek płacony jednorazowo po wypełnieniu zeznania; - konieczna działalność gospodarcza. Prośba do Admina, czy możnaby taką ankietę powiesić? Ułatwiłaby ona podejmowanie decyzji. |