Przyjęty na ShutterStock - pochwal się! - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Banki zdjęć - Microstock (https://stock-board.info/forum-banki-zdjec-microstock.html) +--- Dział: ShutterStock (https://stock-board.info/forum-shutterstock.html) +--- Wątek: Przyjęty na ShutterStock - pochwal się! (/watek-przyjety-na-shutterstock-pochwal-sie.html) |
RE: Przyjęty na ShutterStock - pochwal się! - Rangizzz - 2010-10-02 (2010-10-02, 21:57:11)zegarmistrz napisał(a): Trudno się z Tobą nie zgodzić. Jeśli robisz dobre grafiki to rób je nadal i sprzedawaj. Ale ja nie kupuję tego w ciemno wierząc, że podbiję stocki. Lubię fotografię, znam teorię i chcę aparat, żeby przejść do praktyki. A stocki traktuję jako wyzwanie- rywalizację. Na szczęście nie muszę na tym zarabiać. Photoshopa też nie wyssałem z mlekiem tylko się go nauczyłem, do tego stopnia, że mam już wygranych 8 międzynarodowych konkursów. Brak mi jednak motywacji w tym temacie więc biorę się za photo. Nikt mi nie zabroni się uczyć. P.S. i nie lubię jak ktoś daje takie bezproduktywne rady i uważa się za lepszego. Skąd masz pewność, że np. za rok nie będę bił Cie na głowę w "Twojej branży" tzn. w fotografii? BTW wysłałem trzy foty zrobione marnym kompaktem do czterech agencji i wszystkie je zaakceptowały. Nawet już się sprzedały. RE: Przyjęty na ShutterStock - pochwal się! - zegarmistrz - 2010-10-03 (2010-10-02, 18:49:16)Rangizzz napisał(a): ... bo mało wiem o fotografii (jak na razie) (2010-10-02, 22:57:18)Rangizzz napisał(a): Lubię fotografię, znam teorię i chcę aparat, żeby przejść do praktyki. Jedno z drugim trochę się gryzie. (2010-10-02, 22:57:18)Rangizzz napisał(a): A stocki traktuję jako wyzwanie- rywalizację. Na szczęście nie muszę na tym zarabiać. Stocki to jeden ze sposobów zarabiania pieniędzy. Wyzwanie - to raczej udział w konkursach. (2010-10-02, 22:57:18)Rangizzz napisał(a): do tego stopnia, że mam już wygranych 8 międzynarodowych konkursów. Brak mi jednak motywacji w tym temacie więc biorę się za photo. Nie potrafię tego skomentować. (2010-10-02, 22:57:18)Rangizzz napisał(a): nie lubię jak ktoś daje takie bezproduktywne rady i uważa się za lepszego. Skąd masz pewność, że np. za rok nie będę bił Cie na głowę w "Twojej branży" tzn. w fotografii? Za lepszego się nie uważam. A to czy będziesz mnie bił na głowę w "mojej branży" jest mi zupełnie obojętne. Jeśli będę zadowolony z poziomu sprzedaży moich zdjęć, jakie znaczenie będzie miał dla mnie fakt, że Ty sprzedasz 100, 200 czy 2000 więcej? Poza tym sam napisałeś: nie kupuję tego w ciemno wierząc, że podbiję stocki. (2010-10-02, 22:57:18)Rangizzz napisał(a): wysłałem trzy foty zrobione marnym kompaktem do czterech agencji i wszystkie je zaakceptowały. Nawet już się sprzedały. Stocki w kwestii akceptacji zdjęć to w dużej mierze ruletka. A jak to mówią nie nabity karabin raz do roku sam strzela. W każdym razie gratuluję przyjęcia na shutterstocka. RE: Przyjęty na ShutterStock - pochwal się! - Rangizzz - 2010-10-03 Dalej wyczuwam od Ciebie traktowanie z góry, ale nic tam. Tak jak mówisz rywalizować ze sobą nie będziemy. Ty rób swoje a ja będę robił swoje. Myślałem tylko, że się czegoś praktycznego dowiem a tu druga odpowiedź i już szyderczy komentarz. Co do mojej wiedzy na temat fotografii, pisałem, że mało wiem, bo czytając wszystkie fora człowiek dostaje mętlika w głowie. A po drugie nie chciałem cwaniakować, bo nie lubię cwaniactwa. Skromność widzę tu nie popłaca Teorię znam, czas na praktykę. I tak jak pisałem- zarabiać na tym nie muszę. Na chleb mam. Ja to traktuję jako rywalizację. Nie wiem czy znasz to uczucie ale jak Twoja ilustracja, zdjęcie (moja to: speaker texture) po dwóch tygodniach na stocku zajmuje pierwsze miejsce wg pobrań, spośród 1797 wyników, to dla mnie jest to świetna rywalizacja i motywacja do dalszej pracy. Pieniądze schodzą na drugi plan. Powodzenia na stockach RE: Przyjęty na ShutterStock - pochwal się! - yanuz - 2010-10-24 Za trzecim razem, przy wyniku 7/10. Ale fotę odrzucili bo nie było " property release from artist required for tattoo ", jedna za " Poor Lighting--Poor or uneven lighting, or shadows. White balance may be incorrect " - a te foty wszędzie przechodzą, w istock-u też. Czyli trzeba brać się do roboty i wysyłać.... RE: Przyjęty na ShutterStock - pochwal się! - KAPA - 2010-10-25 gratki i powodzenia! RE: Przyjęty na ShutterStock - pochwal się! - Wronaavd - 2010-10-27 Nowy na forum jestem, nowy na stockach. Na Shutterstock miałem 9/10 wiec chyba mogę być zadowolony? Teraz trzeba się zmobilizować do pracy i pstrykać RE: Przyjęty na ShutterStock - pochwal się! - Wronaavd - 2010-10-27 Dzięki http://www.shutterstock.com/gallery-678145p1.html Na razie nic ciekawego, w sensie nic, co się sprzeda (przynajmniej mi się tak wydaje) ale zawsze mam drzwi otwarte i mogę wrzucać inne rzeczy, zacząć pstrykać "komercyjne" fotki RE: Przyjęty na ShutterStock - pochwal się! - sirart - 2010-10-27 I przed kilkoma minutami - 8/10 http://www.shutterstock.com/gallery.mhtml?id=678499 (na razie nie widać zdjęć - pewnie indeksowanie chwilę trwa) RE: Przyjęty na ShutterStock - pochwal się! - rachwal - 2010-10-27 (2010-10-27, 14:28:39)sirart napisał(a): I przed kilkoma minutami - 8/10 Gratuluję! Cieszę się podwójnie RE: Przyjęty na ShutterStock - pochwal się! - Wronaavd - 2010-10-27 Działa, działa, tylko trzeba PRZED wejściem do Twojej (czy mojej) galerii wyszukać czegokolwiek i ustawić sortowanie od najnowszych (Newest first), dopiero potem wchodzić do galerii Standardowo jest ustawione sortowanie od najpopularniejszych, a w świeżej galerii ciężko mówić o popularności... Chyba, że jest inny powód, ale ten sposób przynajmniej działa |