![]() |
Którym bankom warto poświęcić swój czas? - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Ogólnotematycznie (https://stock-board.info/forum-ogolnotematycznie.html) +--- Dział: Ogólnie o stock photography (https://stock-board.info/forum-ogolnie-o-stock-photography.html) +--- Wątek: Którym bankom warto poświęcić swój czas? (/watek-ktorym-bankom-warto-poswiecic-swoj-czas.html) |
RE: Którym bankom warto poświęcić swój czas? - fotek - 2014-01-03 (2014-01-03, 15:50:08)Ariene napisał(a): Istock? To jeszcze ktoś tam wrzuca? Sa tacy... u mnie to nadal numer 1, w odróżnieniu od Alamy, gdzie nie sprzedałem jeszcze zdjęcia, a upierdliwość opisywania spowodowała, ze wrzuciłem tam ledwie 200 zdjęć. Mysle, ze nie nalezy ferować tak jednoznacznych wyroków. Sporo czynników zdaje sie wpływac na to, co uważamy za najlepsze, a co trzeba odpuscić. Zapewne bedzie to charakter i tematyka zdjęc, staz(?) i byc może jeszcze coś, np. systematyczny upload. Kazdy powinien chyba sam pretrenować, gdzie mu idzie najlepiej i potem dopiero podjąc decyzje RE: Którym bankom warto poświęcić swój czas? - Tomek De - 2014-01-03 Dokładnie. Co ciekawe chyba wszyscy są jednomyślni co do SS. RE: Którym bankom warto poświęcić swój czas? - Ariene - 2014-01-03 (2014-01-03, 16:27:34)fotek napisał(a): Kazdy powinien chyba sam pretrenować, gdzie mu idzie najlepiej i potem dopiero podjąc decyzje Trudno się nie zgodzić ![]() (2014-01-03, 16:27:34)fotek napisał(a): ... w odróżnieniu od Alamy, gdzie nie sprzedałem jeszcze zdjęcia, a upierdliwość opisywania spowodowała, ze wrzuciłem tam ledwie 200 zdjęć. Pierwszą sprzedaż tam miałam właśnie jakoś w okolicy 200 plików w PF (ok. 2 lata temu), przy 700 plikach sprzedaż już w miarę regularna, czyli wszystko przed Tobą ![]() RE: Którym bankom warto poświęcić swój czas? - fotek - 2014-01-03 (2014-01-03, 16:52:42)Ariene napisał(a): ...czyli wszystko przed Tobą Na razie odpuszczam, mi szkoda czasu ![]() RE: Którym bankom warto poświęcić swój czas? - Tomek De - 2014-01-04 Miałem dokładnie takie same doświadczenia z Alamy jak Ty ![]() tzn. coś tam chyba sprzedałem - już nawet nie pamiętam, w każdym razie ruch w interesie był taki że zwinąłem stamtąd swoje PF (wolałem nie trzymać zdjęć bo z tego co pamiętam była tam karencja w kasowaniu fotek i wolałem nie być uzależniony czasowo od nich). Ariene - Ty sprzedajesz tam licencje RF ? Bo miałem wrażenie że ludzie zarabiają tam głównie na editorialach - i takich zdjęć szukają klienci tego banku - przynajmniej tak próbowałem sobie tłumaczyć moje marne wyniki sprzedażowe ![]() RE: Którym bankom warto poświęcić swój czas? - Ariene - 2014-01-04 Jak najbardziej sprzedają się i RF. Tomku, trudno mi w tym roku powiedzieć coś o statystykach, co ile i jak się sprzedaje, bo to był dziwny rok. Ogólnie sytuacja wygląda tak, że przez ponad 2 lata miałam tam gnioty głównie RF (strzelam z pamięci, że na 400 RF było ze 20 RM, które też w zasadzie mogły być RF, ot pstryki od niechcenia). W 2013 (od lutego) nagle PF zadrżało i foty zaczęły się sprzedawać. Z roku na rok coraz bardziej nie w smak mi oddawanie swoich prac w micro po ~0,20-2 $, bez kontroli, bez limitów... Czyli wybieram drogę RM. (Poza tym, jedna sprzedaż na Alamy rozwala miesięczny przychód na micro :p )Tym bardziej, że kręcą mnie zdjęcia "inne", art ale też reporterka. Obecnie produkuję 90% RM. W ciągu 4 miesięcy podwoiłam tam PF. Pod koniec 2014 będę miała już znacząco rozbudowane PF o RM (przynajmniej takie jest założenie), więc będę mogła porównać czy lepiej sprzedają się RF czy nowe RM, chociaż i te będą musiały kilka miesięcy dojrzewać, więc zapraszam z pytaniem w okolicy maja 2015 ![]() ![]() RE: Którym bankom warto poświęcić swój czas? - bwl - 2014-01-06 IS odpuściłem, decyzji nie zmieniam. Jednak fajnie że temat powstał bo zaintrygowałaś mnie tym Alamy ![]() Mam takie wrażenie, że strasznie opuściłem się fotograficznie przez stocki, być może choćby sporadyczne RM jest receptą ![]() RE: Którym bankom warto poświęcić swój czas? - Tomek De - 2014-01-06 (2014-01-04, 22:51:02)Ariene napisał(a): Poza tym, jedna sprzedaż na Alamy rozwala miesięczny przychód na micro :p W takim razie nie ma się co dziwić że masz takie podejście do IS i reszty ![]() ![]() Tak jak napisał Sławek; trzeba samemu spróbować gdzie jest nasze miejsce. RE: Którym bankom warto poświęcić swój czas? - Nightman - 2014-01-06 Do powyższego dodałbym, że czasem łut szczęścia powoduje, że zdjęcie zyskuje w danym stocku podczas gdy na innym nie. I tak naprawdę jak zmierzysz się z danym stockiem to dopiero będziesz miał odpowiedź na pytanie "Którym bankom warto poświęcić swój czas". RE: Którym bankom warto poświęcić swój czas? - Ariene - 2014-01-06 (2014-01-06, 09:21:32)bwl napisał(a): Mam takie wrażenie, że strasznie opuściłem się fotograficznie przez stocki... Też odniosłam takie wrażenie widząc co robisz, albo raczej czego nie robisz ostatnio ![]() |