![]() |
Stół bezcieniowy własnej roboty - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Sprzęt (https://stock-board.info/forum-sprzet.html) +--- Dział: Wyposażenie studia (https://stock-board.info/forum-wyposazenie-studia.html) +--- Wątek: Stół bezcieniowy własnej roboty (/watek-stol-bezcieniowy-wlasnej-roboty.html) |
RE: Stół bezcieniowy własnej roboty - pershing - 2008-10-28 No i wreszcie skończyłem. Stolik wyszedł taki sobie, 70 cm szerokości 120 wysoki. Chyba będę musiał jeszcze jakieś modyfikacje wprowadzić bo faktycznie trochę niestabilny jest. pewnie dlatego że wysoki a pleksi 3mm swoje waży. narazie jest z tyłu wsparty o scianę i daje rade. A tak wygląda: ![]() RE: Stół bezcieniowy własnej roboty - Wuja - 2008-10-28 Dobra robota, niedlugo zamowienia bedziesz zbieral. ![]() RE: Stół bezcieniowy własnej roboty - monster666 - 2008-10-28 Tylko tak naprawdę po co on aż taki wysoki? Musisz robić zdjęcia na stojaka? ![]() To takie moje przemyślenia, poza tym świetna robota! Czekamy na przykładowe fotki. RE: Stół bezcieniowy własnej roboty - robootb - 2008-10-28 Nom efekt bardzo fajny ![]() ![]() RE: Stół bezcieniowy własnej roboty - tomas24 - 2008-10-28 Fajnie to wygląda. A przy tej wysokości to pewnie wygodnie się robi zdjęcia, ale co bedzie jak jakiś produkt bedziesz chciał zrobić z góry ? Może wprowadzić jakąś regulację? Obecnie też myślę o podobnej konstrukcji. RE: Stół bezcieniowy własnej roboty - pershing - 2008-10-28 Co do wysokości to chciałem żeby był własnie taki ze względu na dolne podświetlenie. Im wyżej tym lepiej (lepsze rozproszenie światła, poza tym tam jest żarówka 68Ws bez regulacji i czasem zbyt prześwietla, musze dawać dodatkową pleksę żeby ją ściemnić. Pracuje się dość komfortowo (nie garbię się robiąc zdjęcie) a jak chce z wyższej perspektywy to fakt musze na stołek stawać, ale coś za coś. Robiłem próbę wytrzymałości 5 kilo staneło i wytrzymał. Z tym że jak pisałem wczesnie jest wsparty o ścianę a pleksa ma 3mm więc dość wytrzymała nie wygina się aż tak jak dwójka. Pierwsze fotki niebawem. RE: Stół bezcieniowy własnej roboty - robootb - 2008-10-28 pershing, ja zrobiłem tak że żarówke odbijam od białej kartki(żarówka ustawiona na dół) po prostu idealnie rozproszone swiatlo. RE: Stół bezcieniowy własnej roboty - pershing - 2008-10-28 Poniesione koszty: rurki 40 zł nożyce do ich cięcia 35 zł pleksi 3mm w arkuszu 70x160cm 65 zł klipsy 5,5 zł Całość =155 zł Myślę że dokupię jeszcze rurki i dorobię dolną półkę na czarne tło, i zrobię kilka udogodnień do fotografii szkła. Mam to wszystko w głowie, jak bedę miał chwilę czasu to zrealizuję, ale narazie musze trochę isolated on white porobić i zarzucić Shutterstock bo mi sprzedaż siada. (2008-10-28, 21:56:23)robootb napisał(a): pershing, ja zrobiłem tak że żarówke odbijam od białej kartki(żarówka ustawiona na dół) po prostu idealnie rozproszone swiatlo.No widziśz nad tym kurka nie pomyślałem, a to jest dobre wyjście, będę musiał poeksperymentować ze światłem. A co do czxarnej pleksy to znalazłem dostawcę tylko skubany nie chce sprzedać ciętej /g mojego wymiaru. Musiałbym kupić cały arkusz czyli 2x3m za 460 zł. Ale na to też znalazłem sposób. Byłem u szklarza i powiedział że zrobi mi taką czarną szybę na wymiar więc będę miał i czarne dobre tło. RE: Stół bezcieniowy własnej roboty - fotek - 2008-10-28 Przepłaciłes... to rurki PCV? Trzeba było do cięcia brzeszczot kupic ![]() Tak na marginesie.... chyba wolałbym dołozyc 100 i kupic gotowy stół, jakkolwiek rozumiem ze gotowe nie mają wymaganych wymairów RE: Stół bezcieniowy własnej roboty - pershing - 2008-10-28 Za 240 zł na allegro możesz kupić 50x100cm trochę mały, a nożyce się przydadzą. Zamierzam je sfocić w akcji i koszt się zwróci ![]() |