Ile zdjęć miesięcznie wam się sprzedaje i ile macie zdjęć? - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Banki zdjęć - Microstock (https://stock-board.info/forum-banki-zdjec-microstock.html) +--- Dział: ShutterStock (https://stock-board.info/forum-shutterstock.html) +--- Wątek: Ile zdjęć miesięcznie wam się sprzedaje i ile macie zdjęć? (/watek-ile-zdjec-miesiecznie-wam-sie-sprzedaje-i-ile-macie-zdjec.html) |
RE: Ile zdjęć miesięcznie wam się sprzedaje i ile macie zdjęć? - SHaiith - 2022-02-23 (2022-02-22, 21:45:15)fret napisał(a): Statystycznie licz na 16$ miesięcznie z każdego tysiąca zdjęć w pf (taki lajf, nie słuchaj forumowego błazna, Shutterstock publikuje raporty kwartalne i roczne, roczny za 2021 jest już dostępny, można poczytać o średnim RPD i wszystko policzyć). Ok, średnia niczego nie determinuje, można być znacznie lepszym. "Pierdy" wbrew pozorom zwiększają szansę, bo pięknych i słitaśnych fotek jest lekki nadmiar. Daj link do raportu. RE: Ile zdjęć miesięcznie wam się sprzedaje i ile macie zdjęć? - yuma2 - 2022-02-23 (2022-02-23, 01:55:49)SHaiith napisał(a): Daj link do raportu. https://investor.shutterstock.com/news-releases/news-release-details/shutterstock-reports-fourth-quarter-and-full-year-2021-financial raport za IVQ i caly 2021 najciekawszy fragment: RPD $4.29 ( oczywiscie dla Shutterstock nie dla nas, zrby komus sie przypadkiem nie wydawalo ) RE: Ile zdjęć miesięcznie wam się sprzedaje i ile macie zdjęć? - szakalikus - 2022-02-23 Dylematy sprzed 11 lat widzę wciąż aktualne! RE: Ile zdjęć miesięcznie wam się sprzedaje i ile macie zdjęć? - yuma2 - 2022-02-23 (2022-02-23, 15:06:13)szakalikus napisał(a): Dylematy sprzed 11 lat widzę wciąż aktualne! Dylemat aktualny, ale obawiam sie ze odpowiedz z gola inna RE: Ile zdjęć miesięcznie wam się sprzedaje i ile macie zdjęć? - celafon - 2022-02-23 Oczywiście, ze warto, tylko trzeba to robić na 101%, a nie z doskoku, po troszku. Jaka praca, taka płaca. Kto nie chce tego robić na serio to potem marudzi, że się nie opłaca i nie warto w to wchodzić RE: Ile zdjęć miesięcznie wam się sprzedaje i ile macie zdjęć? - laszlo111 - 2022-02-23 (2022-02-22, 21:45:15)fret napisał(a): Statystycznie licz na 16$ miesięcznie z każdego tysiąca zdjęć w pf Nie zgadzam się z tym. Jednych algorytm lubi, innych nie. Ja mam na Shutterstock 4,5 tysiąca zdjęć (krajobrazy i dzikie zwierzęta) i wyciągam ostatnio poniżej 15$ miesięcznie za całość. Zacząłem, na próbę, fotografować ludzi ale przez dwa miesiące nie sprzedało się nic. Nie chcę wyjść na marudera, robię to dla zabawy, nie żyję z fotografii. RE: Ile zdjęć miesięcznie wam się sprzedaje i ile macie zdjęć? - fret - 2022-02-23 (2022-02-23, 21:15:38)laszlo111 napisał(a): Nie zgadzam się z tym. Jednych algorytm lubi, innych nie. Ja mam na Shutterstock 4,5 tysiąca zdjęć (krajobrazy i dzikie zwierzęta) i wyciągam ostatnio poniżej 15$ miesięcznie za całość. Zacząłem, na próbę, fotografować ludzi ale przez dwa miesiące nie sprzedało się nic. Co Twój jednostkowy przypadek ma wspólnego ze statystyką? Jesteś poniżej średniej i tyle. RE: Ile zdjęć miesięcznie wam się sprzedaje i ile macie zdjęć? - yuma2 - 2022-02-23 (2022-02-23, 21:15:38)laszlo111 napisał(a): Nie zgadzam się z tym. Jednych algorytm lubi, innych nie. Ja mam na Shutterstock 4,5 tysiąca zdjęć (krajobrazy i dzikie zwierzęta) i wyciągam ostatnio poniżej 15$ miesięcznie za całość. Zacząłem, na próbę, fotografować ludzi ale przez dwa miesiące nie sprzedało się nic. musisz do tego dodac odrobine systematycznosci, u mnie wiekszosc zdjec sprzedaje sie po roku ale systematycznie dokladam, nie ma sie co poddawac po kilku tygodniach RE: Ile zdjęć miesięcznie wam się sprzedaje i ile macie zdjęć? - laszlo111 - 2022-02-24 (2022-02-23, 21:33:04)fret napisał(a): Co Twój jednostkowy przypadek ma wspólnego ze statystyką? Jesteś poniżej średniej i tyle. Sorry, Nie zatrybiłem, że te 16$ pochodzi ze statystyk, myślałem, że to tak luźno rzucona kwota. (2022-02-23, 23:24:11)yuma2 napisał(a): musisz do tego dodac odrobine systematycznosci, u mnie wiekszosc zdjec sprzedaje sie po roku ale systematycznie dokladam, nie ma sie co poddawac po kilku tygodniach Dzięki. Na Adobe dodaję systematycznie i rzeczywiście tam jakoś to wygląda. Na Shutterstock byłem długo obrażony po tym jak obniżyli stawki na 0,1$. RE: Ile zdjęć miesięcznie wam się sprzedaje i ile macie zdjęć? - szakalikus - 2022-02-24 (2022-02-24, 07:05:57)laszlo111 napisał(a): Dzięki. Na Adobe dodaję systematycznie i rzeczywiście tam jakoś to wygląda. Na Shutterstock byłem długo obrażony po tym jak obniżyli stawki na 0,1$. No jak tak sobie porównam wcześniejsze lata przed obniżką, to aż płakać się chce jak dobry dzień w ilość DLI i grosze na koncie. Biorąc jakieś randomowe miesiące pod uwagę mając portfolio 2x mniejsze niż teraz, miałem przychód 2x większy niż teraz. Dodać do tego inflację 2x... Daje to 8x smutku I teraz jak ktoś pyta, czy wciąż się opłaca... Może i się opłaca, ale dodane 1000 zdjęć w latach 2017-2018 do dodania 1000 zdjęć w 2021.... Hmmm z moich obliczeń wychodzi, że W MOIM PRZYPADKU (podkreślam) nie opłaca się to już od jakiegoś czasu, ale robię to z braku alternatywy nad którą pracuję Chociaż teraz AS wydaje się iść w dobrą stronę i może nie będzie tak źle, ale jakbym miał portfolio tylko na Shutterstock to ... |