![]() |
|
CY100MR czy Delicacy 180Ws ? - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Sprzęt (https://stock-board.info/forum-sprzet.html) +--- Dział: Wyposażenie studia (https://stock-board.info/forum-wyposazenie-studia.html) +--- Wątek: CY100MR czy Delicacy 180Ws ? (/watek-cy100mr-czy-delicacy-180ws.html) |
RE: CY100MR czy Delicacy 180Ws ? - Tomek De - 2008-05-07 czytałem ostatnio ciekawy post w archiwum pl.rec.foto o "przygodach" pewnego użytkownika z lampami quantuum (a konkretnie ich niemal masowym paleniu się i problemami z serwisem), wiem że nie ma co generalizować ale uważam że jest to tych samych lotów chińszczyzna co powerluxy - powerlux jednak jest dystrybuowany przez funsports który ponoć ma dosyć dobry serwis (to też tylko wyczytane, chociaż parę gratów tam kupiłem i nigdy nie było najmniejszych problemów z różnymi przeróbkami) - osobiście zaryzykuję powerluxa myślę że istotne jest aby kierować się również kompatybilnością osprzętu czyli najlepiej aby lampy miały mocowania w systemie Bowensa gdyż przy droższych lampach tak na prawdę to on wyznacza standard po targach łódzkich trochę choruję na Fomei - serię digital albo digital plus, jednak cena robi swoje moje CY100MR zdają się świecić na pełnej mocy nieco słabiej od JH6800 pocieszające dla niskobudżetowców może być jednak to że to co najlepsze wciąż jeszcze przed nami RE: CY100MR czy Delicacy 180Ws ? - ajt - 2008-05-08 Nie chcę, by wyglądało, że bronię Quantuum, bo i tak ich nie mam, ale to co piszesz o pl.rec.foto, to było upublicznienie konfliktu między hurtownikiem a dystrybutorem. Jeden narzekał na kiepski serwis, a drugi twierdził, że dostał do naprawy gwarancyjnej jakiś poobijany szmelc, czy coś w tym guście. W każdym razie incydentalny przypadek i trudno wyrokować, kto zawinił Co do słabszego świecenia CY100MR - one świecą bardziej "naookoło", bo mają płytszy odbłyśnik (i dobrze, światło jest lepiej rozpraszane przez softa czy parasolkę). Żarówki błyskowe mają zwykle bardziej kierunkowy reflektor, dzięki czemu z parasolką świecą mocniej na obiekt, ale za to ostrzejszym strumieniem (więcej środkiem, mniej po brzegach). RE: CY100MR czy Delicacy 180Ws ? - tomos - 2008-05-09 dziwne, pytalem o zdanie takze pana z funsports i w odpowiedzi dostalem, ze to wlasnie CY100MR swieci bardziej 'kierunkowo', a Delicacy szerzej RE: CY100MR czy Delicacy 180Ws ? - ajt - 2008-05-09 tomos napisał(a):dziwne, pytalem o zdanie takze pana z funsports i w odpowiedzi dostalem, ze to wlasnie CY100MR swieci bardziej 'kierunkowo', a Delicacy szerzej Zgadza się, ale ja odpowiadałem na post dotyczący CY i "żarówki" błyskowej JH6800 RE: CY100MR czy Delicacy 180Ws ? - Tomek De - 2008-05-10 ajt tak, to ten wątek - fakt że to głównie żenująca wymiana zdań pomiędzy dystrybutorem i hurtownikiem niemniej chodziło mi bardziej o to że quantuum i powerlux to mniej więcej ta sama półka made in china - więc istotna jest tu sprawa serwisu - nie wiem jak wygląda serwis quantuum na dzień dzisiejszy - lampki są faktycznie godne zastanowienia - sprawdziłem ceny i są tańsze od powerluxów (strzelając w ciemno stawiałbym ze będzie odwrotnie) - tym bardziej żałuję ze nie poświęciłem tej firmie więcej czasu na targach ja też nie bronię ani jednego ani drugiego - na razie opieram się głównie na zbieranych opiniach poszczególnych użytkowników po forach - nie jest to do końca miarodajne bo z reguły najgłośniej krzyczy użytkownik niezadowolony RE: CY100MR czy Delicacy 180Ws ? - elbek - 2008-07-13 Szukając lamp spotkałem się z kiepską opinią zarówno o CY100 jak i o Delicacy. Tzn. podobno częste używanie w/w lamp powoduje zmiane ich temperatury barwy. Ile w tym prawdy? W końcu dostałem propozycje żeby jednak zdecydować się na żarówki Trilite Bowensa, a w późniejszym etapie na światło błyskowe najlepiej tej samej firmy. Zatem jak to jest z tymi CY100, czy innymi lampami błyskowymi "made in china"? RE: CY100MR czy Delicacy 180Ws ? - monster666 - 2008-07-13 Lepiej kup już CY100MR nawet jeśli to prawda (ja nic takiego nie zauważyłem, poza tym "częste używanie" może znaczyć bardzo różne rzeczy a nawet gdyby tak było to po to są RAWy żeby się nie przejmować tak bardzo WB). RE: CY100MR czy Delicacy 180Ws ? - pershing - 2008-07-14 Ja używam CY100MR od roku i niezauważyłem, żadnych zmian temperatury barwowej, a czasami po dłużeszj sesji są rozgrzane do czerwoności. W każdym bądź razie póki co jestem z nich zadowolony. RE: CY100MR czy Delicacy 180Ws ? - Sever - 2008-07-14 Już kika razy się wypowiadałem - jakieś pół roku temu miałem podobny dylemat. Zdecydowalem sie na CY-200K. W stosunku do Powerluxów: są prostsze (a wiadomo, że chińsczyzna im prostsza tym mniej rzeczy które mogą się zchrzanić), przetestowane przez kilka lat przez kupe fotgrafów Do Q: funsports robi wszystkie naprawy na miejscu i ma w tym doświadczenie (w dodatku do sklepu funsports mogę sam dojechać i osobiście załatwić), są tańsze, są starsze i dobrze przetestowane. Wszystkie wymienione (Q, Powerlux, CY-x00K) mają mocowanie Bowens więc spokojnie możesz wymieniać akcesoria i później dokupić jakąś inną lampę. RE: CY100MR czy Delicacy 180Ws ? - tomek.g - 2008-10-08 A macie jakiś patent by mocować akcesoria z mocowaniem bowensa do CY100MR ? |