![]() |
Podatek z shutterstock za 2017 r - Prosty rozrachunek - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Banki zdjęć - Microstock (https://stock-board.info/forum-banki-zdjec-microstock.html) +--- Dział: ShutterStock (https://stock-board.info/forum-shutterstock.html) +--- Wątek: Podatek z shutterstock za 2017 r - Prosty rozrachunek (/watek-podatek-z-shutterstock-za-2017-r-prosty-rozrachunek.html) |
RE: Podatek z shutterstock za 2017 r - Prosty rozrachunek - 55marek55 - 2018-04-08 (2018-04-08, 08:29:56)fajnyfotograf napisał(a): Pytanie czy konieczne jest to wogole placić? Czy ktoś mial kiedys jakies problemy z w tej sprawie z US ? Czy może pozostawić to bez echa ? JEst wogole szansa ze ktos się dowie o takim dochodzie? https://stock-board.info/watek-rozliczenia-podatkowe-stocki.html?pid=98361#pid98361 RE: Podatek z shutterstock za 2017 r - Prosty rozrachunek - blas - 2018-04-18 (2018-04-07, 14:47:44)celafon napisał(a): A czy wie ktoś jak odliczać podatek zapłacony już przez shuttera w USA? By skorzystać z prawa uniekniecia podwojnego opodatkowania. Da się wogole wg Polskiego prawa? Jeżeli tak, to od jakiej kwoty i po jakim kursie odliczyć podatek już zapłacony za oceanem? Też o to pytałem i szukałem i jakoś nie mam info. Trochę by się uzbierało, bo z USA sporo klientów, a tak płacimy dwa razy. RE: Podatek z shutterstock za 2017 r - Prosty rozrachunek - celafon - 2018-04-19 (2018-04-18, 20:38:41)blas napisał(a): Też o to pytałem i szukałem i jakoś nie mam info. No wlasnie, niestety nie znalazłem odpowiedzi, wiec jeżeli ktoś wie jak to rozliczyć to proszę o krotka wzmianke na ten temat. Dzieki RE: Podatek z shutterstock za 2017 r - Prosty rozrachunek - rpd - 2018-04-19 metoda odliczenia podatku zapłaconego za granicą tutaj jest o tym. RE: Podatek z shutterstock za 2017 r - Prosty rozrachunek - Userr1 - 2018-04-21 (2018-04-19, 21:53:26)rpd napisał(a): metoda odliczenia podatku zapłaconego za granicą Zgadza się, teoretycznie można by się pokusić o rozliczenie przychodów ZG/UPO. I tak właśnie odnośnie USA, ma zastosowanie - odliczenie proporcjonalne + PIT/O do ulgi abolicyjnej. (USA jest właśnie w tej grupie Państw, gdzie można użyć tej ulgi) Z tego co ja zbadałem temat, jest tylko jedno "ale" Aby to miało wszystko ręce i nogi to potrzeba jest wiedzieć ile zapłaciliśmy fizycznie podatku w USA i mieć na to odpowiednie dokumenty w razie co. Czy ktoś może napisać czy jest to osiągalne i jak to zrobić? Skupmy się w tym przypadku na Shutterstock. Wiemy ile zarobiliśmy powiedzmy w przeciągu roku czasu, liczymy wszystkie kursy NBP i tak dalej ale jak sprawdzić ile fizycznie zapłaciliśmy $ do skarbówki w USA? Potrzebna też jest wiedza, kiedy dany podatek zapłaciliśmy abyśmy mogli też ten podatek przeliczyć po kursie NBP dnia powszedniego. Macie jakieś pomysły w tej materii? RE: Podatek z shutterstock za 2017 r - Prosty rozrachunek - blas - 2018-04-22 Ile zapłaciłeś w USA masz bardzo dokładnie napisane na druku 1048(o ile dobrze pamiętam), który dostajesz na koniec roku z każdego stoka z USA. Poczytałem i nie wiem do końca, czy to co napisałeś jest takie proste "I tak właśnie odnośnie USA, ma zastosowanie - odliczenie proporcjonalne + PIT/O do ulgi abolicyjnej" Jeśli ktoś zarabia TYLKO na shutterstoku, to gdzie tu jest dochód uzyskany w PL?, jak to jest określone w: "Metoda wyłączenia z progresją: Zastosowanie tej metody oznacza, że w Polsce zwalnia się z opodatkowania dochód osiągnięty w drugim państwie, jednak ma on wpływ na ustalenie stopy procentowej, według której należy obliczyć należny podatek od dochodu osiągniętego w Polsce." zarobiłeś na Shutterstock $1000, z tego $500 w USA. W USA zapłaciłeś $50 podatku(10%). W Polsce już zapłaciłeś(np kwartalnie) 19% od $1000(podwójne opodatkowanie). I teraz w zeznaniu rocznym(czy za 4K) powinno się zapłacić podatek pomniejszony o ten zapłacony w USA(albo zwrot). A z tego dokumentu to nie wynika. Liczy się proporcjonalnie dochód uzyskany w PL vs za granicą. Z definicji dochodu chyba cały ten dochód jest uzyskany w PL, tylko dodatkowo podatek zapłacony w USA. Ktoś to faktycznie rozliczał i WIE jak? RE: Podatek z shutterstock za 2017 r - Prosty rozrachunek - Userr1 - 2018-04-22 (2018-04-22, 08:19:22)blas napisał(a): Ile zapłaciłeś w USA masz bardzo dokładnie napisane na druku 1048(o ile dobrze pamiętam), który dostajesz na koniec roku z każdego stoka z USA. RE: Podatek z shutterstock za 2017 r - Prosty rozrachunek - celafon - 2018-04-23 Shutter podaje sume roczna opodatkowania plikow sprzedanych w USA, ale czy ktoś wie po jakim kursie należy to przeliczyć na PLN? Sa na to jakies wytyczne? RE: Podatek z shutterstock za 2017 r - Prosty rozrachunek - blas - 2018-04-23 (2018-04-23, 10:07:54)celafon napisał(a): Shutter podaje sume roczna opodatkowania plikow sprzedanych w USA, ale czy ktoś wie po jakim kursie należy to przeliczyć na PLN? Sa na to jakies wytyczne? Słuszne pytanie ![]() ![]() Userr dochód uzyskany w PL jest z pracy wykonanej w PL nie ważne, że klient jest zagraniczny. Dlatego te definicje się nachodzą, w piśmie o UPO dochód od klienta z USA nazywa się uzyskany w USA, ale przecież jest z pracy w PL. Mam całą stertę kopert z drukami 1042 z kilku lat, niektóre nie otwierane. Na pewno z Getty i Shuttra są dokładne kwoty przychodu i podatku. Nie pamiętam jak pozostałe stoki. Jak stoki dawały kasę co miesiąc z podwyżką, to nikt się marnymi zwrotami podatku nie przejmował ![]() RE: Podatek z shutterstock za 2017 r - Prosty rozrachunek - celafon - 2018-04-23 Problem w tym, ze shutter nie pokazuje us tax z danego dnia w pliku rocznym |