Zamiast Photoshopa - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Oprogramowanie (https://stock-board.info/forum-oprogramowanie.html) +--- Dział: Cyfrowa obróbka obrazu (https://stock-board.info/forum-cyfrowa-obrobka-obrazu.html) +--- Wątek: Zamiast Photoshopa (/watek-zamiast-photoshopa.html) |
RE: Zamiast Photoshopa - alzajac - 2012-03-01 Dostałem odpowiedź co do wersji studenckiej załączam moje pytania żeby każdy wiedział co i jak dokładnie a więc tak: Moje zapytanie: Cytat:Po przeczytaniu licencji Adobe mam wątpliwości czy aby wykorzystywać Photoshopa lub Lightrooma komercyjnie (praca jest wykonywana w domu i tylko ja wykorzystuję program do obróbki fotografii na których zarabiam) muszę zakupić pełną licencję która jednak kosztuje spore pieniądze czy może wystarczy wersja studencka która jest nieporównywalnie tańsza? Jeśli licencja studencka pozwala na jej komercyjne wykorzystanie to chciałbym zapytać czy ma jakieś ograniczenia co do takiego wykorzystania (np. czasowe - po zakończeniu studiów licencja wygasa lub po innym okresie)? Mam też pytanie czy takie oprogramowanie mogę zainstalować na kilku komputerach w domu (oprócz komputera stacjonarnego posiadam również prywatnego laptopa na którym czasem także pracuję)? Co jest potrzebne by móc się ubiegać o zakup wersji studenckiej? Odpowiedź jaką otrzymałem: Cytat:1. Licencja na oprogramowanie Adobe w wersji CS5.5 dla studenta dopuszcza użytek komercyjny tego oprogramowania przez studenta, który je na siebie zarejestruje. Jeśli dobrze interpretuję pełny wymiar czasu z punktu ostatniego oznacza to że zakupić takiej licencji nie mogą osoby na studiach wieczorowych, ale jeszcze o to dopytam. Jeśli macie jeszcze jakieś pytania które też chcielibyście jeszcze zadać piszcie to zawre wszystkie w jednym mailu Będę chciał także zapytać czy jeśli zakończę studia przed czasem tj. zrezygnuję ze studiów to czy nadal mogę wykorzystywać taką licencję. RE: Zamiast Photoshopa - KAPA - 2012-03-02 bardzo serdecznie Ci dziękuję idę przepytać odpowiednią osobę. RE: Zamiast Photoshopa - alzajac - 2012-03-04 Wysłałem dodatkowe zapytania, a tutaj na chwilę obecną link do poczytania W sumie mogłem nie zadawać części pytań bo tutaj jest sporo wyjaśnione no ale kto pyta ponoć nie błądzi Jak przyjdą odpowiedzi na moje dodatkowe pytania to od razu poinformuje http://www.cortland.pl/index.php?dispatch=pages.view&page_id=11 RE: Zamiast Photoshopa - alzajac - 2012-03-05 Dostałem odpowiedzi na pytania lecz nie takie jakich się spodziewałem Moje zapytanie: Cytat:Mam jeszcze kilka pytań: Otrzymana odpowiedź: Cytat:Odnośnie punktu 1, firma Adobe nie przysłała na interpretacji studiów wieczorowych i weekendowych, więc proszę zwrócić się do nich z tym pytaniem, dzwoniąc na numer 00 800 44 11 935. Także myślę że najważniejsze wątpliwości zostały rozwiane Wygląda nawet na to że Ci co chcą bardzo oszczędzić mogą się nawet pokusić o zapisanie na studia tylko po to żeby dostać legitymacje i zakupić licencję, bo nikt nie zobowiązuje nas do ukończenia studiów RE: Zamiast Photoshopa - KAPA - 2012-03-05 chyba trzeba będzie pójśc na jakieś studia bo ta moja szkoła to chyba raczej taka firma szkoleniowa, chociaż niesamowicie fajna i jestem szczęśliwy, że tam trafiłem, ale akredytacji raczej nie posiada. RE: Zamiast Photoshopa - alzajac - 2012-03-05 no ale tak jak mówisz może warto pomyśleć nad zapisaniem się na byle jaki kierunek tylko po to aby tą legitymację otrzymać bo jednak oszczędność duża w porównaniu do normalnej licencji RE: Zamiast Photoshopa - KAPA - 2012-03-05 1000 PLN wersja edu, 2400PLN upgrejd z Photo Elementsa, 3225PLN pełna wersja eng bez łaski, trzeba spojrzeć ile kosztuje zapisanie się, opłata za semestr i może się myk nie udać, bo na dzienne studia się nie zapiszę, nawet nie wiem czy trzeba zdawać jakieś egzaminy, stary już jestem i pewnie nie zdam, a zaoczne?, indeks pewnie tyle zakosztuje, że może się nie opłacić. RE: Zamiast Photoshopa - alzajac - 2012-03-05 nikt nigdzie nie powiedział że na dzienne mogą się zapisać tylko młodzi a co do egzaminów to zależy od kierunków - na sporej większości nie ma żadnych a opłata za wydanie indeksu i legitymacji to 21 zł różna jest tylko opłata rekrutacyjna no i oczywiście czesne też zależne od kierunku i uczelni. Te opłaty to też teraz dziwna sprawa bo miały całkiem zniknąć z początkiem tego roku, teraz się okazuje że to nie tak kolorowo jednak i każda uczelnia sobie ustawę inaczej interpretuje... ajj, odbiegamy od tematu chyba w każdym razie zawsze można się rozejrzeć czy opłaciłby się taki myk RE: Zamiast Photoshopa - KAPA - 2012-03-05 Zrobiłeś kawał świetnej roboty, wiekie dzięki!!! RE: Zamiast Photoshopa - alzajac - 2012-03-05 Polecam się ogólnie to jakby ktoś miał jeszcze jakieś ciekawe pytania odnośnie tej licencji to niech śmiało pisze bo jestem w stałym kontakcie tak z wykładowcą który ma kilka dojść do dystrybutorów Adobe czy tam Corela a nawet Apple a każda z tych firm ma jakiś studencki program |