[robootb] Moje zdjęcia do oceny - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Zdjęcia (https://stock-board.info/forum-zdjecia.html) +--- Dział: Krytyka (https://stock-board.info/forum-krytyka.html) +--- Wątek: [robootb] Moje zdjęcia do oceny (/watek-robootb-moje-zdjecia-do-oceny.html) |
RE: Fotografia szkla - Zolthar - 2008-04-28 Uhm szkło potrzebne do robienia fotek szkła... Logiczne w sumie Naprawde fajne masz te fotki kielonków szklanek, gdzie ja.. a mam w sumie szybke do antyram i pudło też by sie znalazło No to dzisiaj jade po czarne kartony hehehehehe RE: Mini studio - robootb - 2008-04-30 a co powiecie o tej fotce ? Cos mi w niej brakuje ;/ ... Czy da sie jakos szybko z tego zrobic miale tlo ? Selective color niestety w tym wypadku nie daje rady bo przy krawedziach pomidorow to wyglada okropnie;/ RE: Mini studio - pershing - 2008-04-30 Ja ostatnio obrabiam w CaptureNx, który dostałem przy zakupie Nikona D300 i odkrywam w nim wiele zalet. jest tam bardzo przydatna opcja "control point" i w przypadku tego zdjęcia idealnie białe tło uzyskasz w kilkanaście sekund bez strayty szczegółów w pomidorkach a zwłaszcza ich krawędzi. RE: Mini studio - robgr85 - 2008-04-30 robootb napisał(a):A co sadzicie o tej fotce?;> biala pianka wyglada troche jak odbarwiony psi bobek - wybacz nie moglem sie powstrzymac odnosnie fotek to generalnie widac poprawe. Cytat:a co powiecie o tej fotce ? Cos mi w niej brakuje ;/ ... Czy da sie jakos szybko z tego zrobic miale tlo ? Selective color niestety w tym wypadku nie daje rady bo przy krawedziach pomidorow to wyglada okropnie;/ selective color to beznadziejna opcja. Jest lepsze rozwiazanie, nie wiecej jak 2-4minuty/fotka (tylko teraz nie pamietam jak te opcje sie nazywaja w ps'ie - i nie odpale bo jestem na linuxie i wysylam spory set fotek)[postaram sie opisac latwa i ladna metode na swoim blogu podczas opisywania technik robienia fotek na bialym tle ] Pozdr RE: Mini studio - robootb - 2008-04-30 a co do pomidorow to jak ? RE: Mini studio - robgr85 - 2008-04-30 moglo byc lepiej... RE: Mini studio - robootb - 2008-04-30 Jak skonczysz to opisz to mniej wiecej o jaka Ci opcje chodzilo. Rozumiem ze te "..." oznaczalo ze jest tragicznie no coz ... Moze wkoncu uda mi sie cos dobrego zrobic .... Pozdrawiam Robootb RE: Mini studio - robgr85 - 2008-05-01 robootb napisał(a):Jak skonczysz to opisz to mniej wiecej o jaka Ci opcje chodzilo. poszło na PW. całą technikę opiszę dokładnie (ilustracje itd) za kilka dni, Pozdrawiam. RE: Fotografia szkla - bociek666 - 2008-05-13 Foty szkła - cięzki temat... Ostatnio próbowałem zrobić szklankę wypełnioną wodą na stole bezcieniowym. Niestety przy f16-18 przepalenie jest straszne. Z kolei wyższe f powoduje winietowanie, plamy, jakieś dziwne kolorystyczne efekty.... Nie wiem czego to jest wina: - aparatu: eos 350d - WB: custom ustawiony do 18% szarej kartki - lamp: 4x75W - iso: 200 ?? RE: Fotografia szkla - robgr85 - 2008-05-14 bociek666 napisał(a):Foty szkła - cięzki temat... /f16 to zdecydowanie zbyt mała przysłona. Większość obiektywów ma najlepsze właściwości optyczne (np mniej aberrruje) przy f/8, jak robisz w studyjnych warunkach to chyba lepiej byłoby ISO 100. Nie ustawiaj custom WB tylko rób zdjęcia w RAW'ach. plamy - prawdopodobnie puszka do przeczyszczenia (zrób zdjęcie przy /f32 to zobaczysz ile masz syfu na matrycy) kolory - aberracja (w tanich obiektywach jest dużo bardziej uciążliwa), może też po trochu oświetlenie. Zobacz na mój blog. Tam masz kilka pomocnych informacji na temat fotografii szkła. Pozdrawiam |