TaxCenter na Fotolia - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Banki zdjęć - Microstock (https://stock-board.info/forum-banki-zdjec-microstock.html) +--- Dział: Fotolia (https://stock-board.info/forum-fotolia.html) +--- Wątek: TaxCenter na Fotolia (/watek-taxcenter-na-fotolia.html) |
RE: TaxCenter na Fotolia - Onaaa71 - 2013-05-28 No dobra dziękuje. Przeczytałam cały ten temat i nie wiem czy do końca dobrze wszystko zrozumiałam. Jestem osobą fizyczną mieszkającą w Polsce, nie mam własnej działalności. Tak więc jak dobrze rozumiem powinnam wysłać formularz podatkowy W-8 BEN?? Jeśli tak rzeczywiście powinno być to co do tego formularza, mam poniższe pytania: 1. Jak dobrze rozumiem w Części I w polu nr 2 ktoś sugerował, że trzeba wpisać "N/A" ale było to w wersji ang. czy pisząc w wersji Pl mam też tam wpisać "N/A"czy jakoś inaczej? 2. Dalej... w tej samej części czyli I w polu 6 i 7 nie wpisuje nic? 3. Nie zaznaczam w tym samym punkcie tego "Ein" ani tego "SSN lub ITIN" ?? 4. W części I w punkcie 8 ( Numer(y) referencyjne) mam coś wpisać czy pozostawić te pole psute? Teraz część druga; 5. W polu numer 9 zaznaczam podpunkt a) i wybieram z listy Poland?? 6. Pole nr 10 " Właściciel powołuje się na postanowienia artykułu [.......... ] ???? umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, o której mowa w rubryce 9a powyżej, ubiegając się o zastosowanie [............] ??? ( Czy tu należy wpisać kwotę 10 %??? ) stawki podatku potrącanego od (określić typ dochodu):[...........] ???? Wyjaśnić powody, dla których właściciel spełnia wymogi postanowień wspomnianego artykułu umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania: [.............]???? " No i część 3, tu jest jeden punkt nr 11, jak rozumiem nie powinnam go zaznaczać? Czyli zostawiam puste, nie zaznaczone? RE: TaxCenter na Fotolia - alga38 - 2013-05-28 post #28 Dlaczego nie czytasz dokładnie forum? Temat wałkowany na okrągło, już nikomu się nie chce go tłuc od nowa... RE: TaxCenter na Fotolia - fotek - 2013-05-28 Onaaa lubi sie trzy razy upewnić RE: TaxCenter na Fotolia - Onaaa71 - 2013-05-28 Cytat:Onaaa lubi sie trzy razy upewnić Smile fotek, to prawda Cytat:post #28 alga38, czytałam to wszystko, tylko tam ogólnie wszystko się odnosi do wersji angielskiej, a ja mam polską i dlatego pytam odnośnie wypełnienia tych rubryk w punkcie 10 cz II i w punkcie 2 cz. I. Na nie które moje wcześniejsze pytania nie znalazłam konkretnej odpowiedzi. Mam też wrażenie, że trochę forma tego formularza się zmieniła, zwłaszcza w końcówce lecz to może dlatego, że jest wersja polska. Był jeden screen podany z wersji pl ale jest w zbyt małej rozdzielczość aby go odczytać co tam jest napisane ;-/ Jak by jednak ktoś był tak miły i jeszcze w miarę możliwości odpowiedział na te nurtujące mnie zagadania co pytałam wcześniej byłoby super. Kurcze ja się strasznie boję, że coś źle zrobię, a wiecie z podatkami nie ma żartów. Później jak coś źle wypełnię i namieszam to ciężko będzie odkręcić... Wiem, wiem jestem straszną marudą i panikarą... -Przepraszam Pozdrawiam RE: TaxCenter na Fotolia - Ariene - 2013-05-29 (2013-05-28, 23:31:23)Onaaa71 napisał(a): Kurcze ja się strasznie boję, że coś źle zrobię, a wiecie z podatkami nie ma żartów. Później jak coś źle wypełnię i namieszam to ciężko będzie odkręcić...Ech, do czego ten kraj doprowadził... człowiek już oddychać się boi... Umówmy się może w ten sposób - jak już będziesz trzepać tysiące, dziesiątki tysięcy, ba setki tysięcy $ rocznie, o czym US dowie się po latach, to wtedy zaczniesz się trząść, a tymczasem skup się na dobrych fotach, szkoda nerwów i zdjęć... Ważne, że podatki zapłacisz w terminie. RE: TaxCenter na Fotolia - Nightman - 2013-05-29 Nie wiem czy to prawda ale słyszałem, że Roztowski na swoim facebooku kliknął w Stock-Bord "Lubię To" i teraz ma zamiar zalogować się do naszej społeczności. RE: TaxCenter na Fotolia - fotek - 2013-05-29 (2013-05-29, 08:04:27)Nightman napisał(a): Nie wiem czy to prawda ale słyszałem, że Roztowski na swoim facebooku kliknął w Stock-Bord "Lubię To" i teraz ma zamiar zalogować się do naszej społeczności. Ja mysle, że rachwal od razu mu bana da RE: TaxCenter na Fotolia - Ariene - 2013-05-29 Gdzie tu jest LUBIĘ TO?! RE: TaxCenter na Fotolia - rachwal - 2013-05-29 (2013-05-29, 08:08:52)fotek napisał(a): Ja mysle, że rachwal od razu mu bana da Spokojnie, dzwoniłem do Cukenberga i mówił, że konto Vincent'a to fake. RE: TaxCenter na Fotolia - Onaaa71 - 2013-05-29 Po głębszej analizie proszę o potwierdzenie i ewentualnie podpowiedź do następujących jeszcze pytań: (Do tych punktów nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi (wersja polska tego formularza) i nie wiem co wpisać) W części I w punkcie 8 ( Numer(y) referencyjne) mam coś wpisać czy pozostawić te pole psute? W części II w pole nr 10 " Właściciel powołuje się na postanowienia artykułu [.......... ] ???? umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, o której mowa w rubryce 9a powyżej, ubiegając się o zastosowanie [............] ??? ( Czy tu należy wpisać kwotę 10 %??? ) stawki podatku potrącanego od (określić typ dochodu):[...........] ???? Wyjaśnić powody, dla których właściciel spełnia wymogi postanowień wspomnianego artykułu umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania: [.............]???? " Bardzo Was proszę pomóżcie z tymi dwoma punktami. Chcę ten formularz wysłać bo mi strasznie dużo odtrącają za sprzedane zdjęcia |