Zdjęcia budynków - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Ogólnotematycznie (https://stock-board.info/forum-ogolnotematycznie.html) +--- Dział: Ogólnie o stock photography (https://stock-board.info/forum-ogolnie-o-stock-photography.html) +--- Wątek: Zdjęcia budynków (/watek-zdjecia-budynkow.html) |
Zdjęcia budynków - Zolthar - 2008-04-29 Dużo oglądam fajnych biurowców albo ich fragmentów z fajnym blurem w tle za postacią ale mam zonka, otóż raz pzejeżdżając obok jednego chciałem zrobić fotke i wrodzona kultura kazała mi zapytać ochroniarza czy mogę. No i ochroniarz gdzieś zadzwonił po czym usłyszałem NIE! Pytanie brzmi, jak załatwia się takie pozwolenia, albo czy mozna bezkarnie sobie stanąć pod budynkiem, rozłożyć statyw i pstryknąć fotkę. RE: Zdjęcia budynków - hadrian - 2008-04-29 Zolthar napisał(a):Dużo oglądam fajnych biurowców albo ich fragmentów z fajnym blurem w tle za postacią ale mam zonka, otóż raz pzejeżdżając obok jednego chciałem zrobić fotke i wrodzona kultura kazała mi zapytać ochroniarza czy mogę. No i ochroniarz gdzieś zadzwonił po czym usłyszałem NIE! jesli twoj statyw bedzie stal na terenie publicznym, tak. natomiast czy mozesz potem ta fotke bezkarnie publikowac... no to juz inna sprawa Łączenie podwójnego posta a pozwolenie z administratorem/wlascicielem budynku trzeba zalatwiac. RE: Zdjęcia budynków - Zolthar - 2008-04-29 No chodzi o jej potem wykorzystania, bardziej jest kwestia czy jak zrobie fotke gdzie nie ma żadnych znaków szczególnych po jakich możnaby to rozpoznać na przykład szklana ściana po kątem etc. RE: Zdjęcia budynków - Adiasz - 2008-04-29 zalezy od tego co bedziesz fotografowal jezeli bedzie to biurowiec jakich wiele to mozesz sprzedawac bez problemu, jezeli bedzie to zamek czy stadion i beda glownym motywem fotografi to albo zalatwisz property release albo mozesz tylko editorial RE: Zdjęcia budynków - monster666 - 2008-05-04 Małe OT O cholercia, hadrian, nie widziałem, że hadrian to Ten HadrianK. Od dawna podziwiam Twoje fotki na IS, świetne portfolio! RE: Zdjęcia budynków - hadrian - 2008-05-04 THX RE: Zdjęcia budynków - Witold Spisz - 2008-05-04 Stojąc na terenie publicznym możesz sobie spokojnie fotografować. W Polsce nie ma zakazu fotografowania. Został zniesiony również zakaz fotografowania obiektów wojskowych przez Radka Sikorskiego. RE: Zdjęcia budynków - teo73 - 2008-05-04 JA robiłem kilka zdjęć budynków między innymi na canary wharf w londynie i hotelu Raddisson na Docklandach. za każdym razem wylatywała jakiś ochraniaz i grzecznie prosił o nie robienie zdjęć. ja sie grzecznie pytałem czy mam skasować to co zrobiłem a on sie uśmiechnoł i odpowiadał że nie RE: Zdjęcia budynków - havanna - 2008-05-05 A jak to obecnie jest z takimi miejscami jak dworce? Czy SOK-iści wciąż mogą pogonić i zakazać robić zdjęcia jak się kiedyś zdarzało? Hm? Jeśli już nawet obiekty wojskowe można fotografować, to logicznie by było, gdyby można było również takie miejsca komunikacyjne itp. RE: Zdjęcia budynków - max - 2008-05-05 teo73 napisał(a):JA robiłem kilka zdjęć budynków między innymi na canary wharf w londynie i hotelu Raddisson na Docklandach. za każdym razem wylatywała jakiś ochraniaz i grzecznie prosił o nie robienie zdjęć. ja sie grzecznie pytałem czy mam skasować to co zrobiłem a on sie uśmiechnoł i odpowiadał że nieTo ciekawe, ale zarazem smutne co piszesz. Tez robilem na terenie Canary Wharf, Docklands, motywy biznesowe, ochrona byla wtedy przeciwna jedynie statywowi. Z reki mozna bylo robic wszystko. Od tamtej pory minely jednak 3 lata. Mam jeszcze nadzieje, ze moze "Twoj" ochroniarz byl wyjatkowo nadgorliwy. Moze Cie przepedzal tylko zebys przypadkowo gosci hotelowych nie sfotografowal, a ogolnie nie jest tak zle? Niby zawsze mozna robic "na rympal", focic na raty, podjazdowo, ale nie ma komfortu jak sie trzeba spieszyc i w kazdej chwili mozna sie spodziewac dretwej dyskusji. W Polsce bywa czasem gorzej. W podobnym czasie robilem efektowne wieze i zbiorniki petrochemii plockiej zza plotu przez teleobiektyw. Ciec przylecial, wrzeszczal w nieboglosy, dzwonil po Policje. Jak za socjalizmu. Nieco na zachod mozesz zrobic nawet elektrownie atomowa jesli zza plotu. Wiele nieporozumien przy foceniu w Polsce wynika wylacznie z nieznajomosci przepisow przez ochrone. Z kultura tez bywa rozmaicie, choc trzeba przyznac, ze czesto juz calkiem dobrze. |