![]() |
Fotografia powierzchni lustrzanych bez odbicia fotografa - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Ogólnotematycznie (https://stock-board.info/forum-ogolnotematycznie.html) +--- Dział: Jak fotografować (https://stock-board.info/forum-jak-fotografowac.html) +--- Wątek: Fotografia powierzchni lustrzanych bez odbicia fotografa (/watek-fotografia-powierzchni-lustrzanych-bez-odbicia-fotografa.html) Strony:
1
2
|
Fotografia powierzchni lustrzanych bez odbicia fotografa - dopam - 2017-01-27 Witajcie Jak temat zakłada, przymierzam się do zrobienia kilku zdjęć z różnymi powierzchniami, które akurat odbijają otoczenie. Są to między innymi metalowa taca, czy tablet. Problem w tym, że nie wiem jak uniknąć odbicie mnie samej i aparatu w tych powierzchniach, a aparat będzie dokładnie na przeciwko. Mam filtr polaryzacyjny na jeden z obiektywów, ale i tak widać odbicie. Co pozostaje? Jakaś ciemna zasłona z wycięciem na obiektyw? Kompletnie nie mam pomysłu, a wujek Google nie chciał pomóc. (pewnie nie to pytanie zadałam, co trzeba ![]() RE: Fotografia powierzchni lustrzanych bez odbicia fotografa - bluefilter - 2017-01-27 Napiszę szczerze: nie pomogę, zbyt dużo dni i czasu poświęciłem na rozwikłanie tego tematu. Sorry, ćwicz i kombinuj, to skuteczny nauczyciel. RE: Fotografia powierzchni lustrzanych bez odbicia fotografa - spyman - 2017-01-27 Ja fotografem nie jestem, nie znam się na fotografii i udawał nawet nie będę. Ale moje testy zacząłbym od robienia fotki z dalszej odległości a później PS ![]() RE: Fotografia powierzchni lustrzanych bez odbicia fotografa - dopam - 2017-01-27 Jeśli chodzi o odległość, to statyw na więcej nie pozwala. PS oczywiście biorę pod uwagę, ale miałam nadzieję, że jest sposób na minimalizację odbić już na etapie robienia zdjęcia. RE: Fotografia powierzchni lustrzanych bez odbicia fotografa - GregorK - 2017-01-27 (2017-01-27, 16:27:24)dopam napisał(a): Jeśli chodzi o odległość, to statyw na więcej nie pozwala. PS oczywiście biorę pod uwagę, ale miałam nadzieję, że jest sposób na minimalizację odbić już na etapie robienia zdjęcia. oczywiście że jest ![]() ![]() RE: Fotografia powierzchni lustrzanych bez odbicia fotografa - spyman - 2017-01-27 "wysłonić" czyli wygonić wszystkie słonie ![]() RE: Fotografia powierzchni lustrzanych bez odbicia fotografa - GregorK - 2017-01-27 (2017-01-27, 16:46:19)spyman napisał(a): "wysłonić" czyli wygonić wszystkie słonie wtedy byłoby "odsłonić" ![]() RE: Fotografia powierzchni lustrzanych bez odbicia fotografa - yuma2 - 2017-01-27 trzeba experymentowac z katem robienia zdjecia plus czarne kartki itp jest masa poradnikow na jutubie RE: Fotografia powierzchni lustrzanych bez odbicia fotografa - dopam - 2017-01-27 Jak zmieniam kąt robienia zdjęcia da się jakoś to zorganizować, choć jeszcze w czarny brystol / piankę się nie zaopatrzyłam. Takie poradniki widziałam. A mi chodzi o zdjęcia dokładnie na przeciwko. Pomyślę o tym 'wysłonieniu' ![]() RE: Fotografia powierzchni lustrzanych bez odbicia fotografa - GregorK - 2017-01-27 (2017-01-27, 20:50:25)dopam napisał(a): a po co ? ... jeszcze Ci się bliki albo jakieś odbicia porobią ![]() |