Rozmiar pliku EPS - pomniejszanie - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Ogólnotematycznie (https://stock-board.info/forum-ogolnotematycznie.html) +--- Dział: Grafika (https://stock-board.info/forum-grafika.html) +--- Wątek: Rozmiar pliku EPS - pomniejszanie (/watek-rozmiar-pliku-eps-pomniejszanie.html) Strony:
1
2
|
Rozmiar pliku EPS - pomniejszanie - stockforum - 2009-06-16 witam, zapisując prace wektorowe w formacie AI uzyskuję pliki o rozmiarze 2-3 mB, natomiast po zapisaniu ich w pożadanym przez serwisy stock formacie EPS mają one już rozmiar minimum 6 mB. rysuję w rozdzielczości 3000x3000 pikseli ale gdy próbuję zapisać plik o rozdzielczości 500x500 pikseli rozmiar jest równie duży. nie nadużywam osadzania czcionek więc nie w tym tkwi przyczyna. ilustracje są proste, jedna warstwa, gradient. jak zapisać plik EPS tak by jego rozmiar nie przekraczał 5 mb? lub jak pracować by uniknąć dużego rozmiaru pliku. pracuję w Illustratorze CS2 i CS3 będę zobowiązana za pomoc, nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na to pytanie, być może jest to dziecinnie proste. proszę mnie nie odsyłać do podręcznika, mam go ale z tego co widzę nie rozpatrywana jest tam ta kwestia myślę ze odpowiedzi udzieli z łatwością każdy, kto po prostu wrzuca wektory na serwisy stock - z własnego doświadczenia pozdrawiam, RE: Rozmiar pliku EPS - pomniejszanie - bociek666 - 2009-06-16 Nie wiem jak to jest w AI, ale w Corelu olbrzymie .epsy były generowane poprzez załączanie nagłówka TIFF w pliku. Opcję należało odhaczyć w oknie dialogowym exportu i było po krzyku. Może w AI chodzi o to samo? RE: Rozmiar pliku EPS - pomniejszanie - magoria - 2009-06-17 i jeszcze jeden drobiazg. W action jest standardowa akcja "Delete unused items". to uwolnia plik od niepotrzebnych kolorów, pędzli itd. RE: Rozmiar pliku EPS - pomniejszanie - stockforum - 2009-06-17 dziękuję za sugestie, przetestuję w praktyce rady jak powyżej i zobaczymy czy to pomoże, pozdrawiam RE: Rozmiar pliku EPS - pomniejszanie - Edgar - 2010-02-01 (2010-02-01, 14:59:18)agnieszka napisał(a): Ważna jest też sprawa rozdzielczości pliku, w zasadzie bardzo ladnie epsy zapisują się już na 150 DPI, no i rozmiar fizyczny - tu bez znaczenia. Muszę uściślić powyższe zdanie. W przypadku eps-a który nie zawiera elementów bitmapowych (lub efektów opierających się na bitmapach) nie można mówić o rozdzielczości, gdyż takowej nie posiada. Cechy tej nabiera dopiero po zapisaniu wektora do pliku bitmapowego (np jpg) - wtedy ten jpg ma ileś tam punktów na cal (dpi) RE: Rozmiar pliku EPS - pomniejszanie - Emielcia - 2010-02-01 a czy przy "konwersji" ai na eps gradienty nie sa czasem zamieniane na bitmapy? RE: Rozmiar pliku EPS - pomniejszanie - Edgar - 2010-02-02 (2010-02-01, 22:26:12)Emielcia napisał(a): a czy przy "konwersji" ai na eps gradienty nie sa czasem zamieniane na bitmapy? Nie. Przynajmniej wtedy jeśli to zapisujesz w Illustratorze. Inne programy może mogą płatać figle, ale to tylko aberracje tych programów. Można to tak opisać: W plikach czysto wektorowych (którym często bywa EPS choć nie zawsze) informacja przedstawiona jest w taki sposób np. "W obiekcie prostokąt jest wypełnienie kolorem gradientowych od np K100 do K0" I jest to tylko informacja o sposobie wypełnienia, a nie o tym, że jakieś konkretne piksele mają taki a taki kolor, jak to ma miejsce np w jpg. Generalnie EPS - jest to język który opisuje jak ma coś wyglądać. Nasunęła mi się taka analogia z językiem html. HTML nie tworzy strony internetowej jako takiej, a tylko mówi przeglądarce co ma się wyświetlać, w jakiej kolejności, w jakim miejscu i kolorze. Tak samo EPS. Dodatkowo w pliku EPS może być zawarta informacja o tym że "w tym miejscu znajduje się grafika rastrowa o takiej a takiej rozdzielczości". Ale to nas w tej chwili nie interesuje bo przygotowujemy wektory na stocki a tam nie możemy wykorzystywać bitmap. Pozdrawiam RE: Rozmiar pliku EPS - pomniejszanie - bwl - 2010-11-07 Pozwolę sobie odświeżyć temat. Mam podobny problem. Używam Inkscape - kiedy zapisuję plik w formacie .svg plik waży kilkaset kilo, kiedy zapisuję .eps potrafi ważyć i 100M. W czym może być problem? Zaznaczam, że to bardzo proste grafiki a ja dopiero raczkuję, więc bardzo możliwe, że popełniam jakieś podstawowe błędy. Z góry dzięki za pomoc. RE: Rozmiar pliku EPS - pomniejszanie - Edgar - 2010-11-08 (2010-11-07, 17:10:58)bwl napisał(a): Pozwolę sobie odświeżyć temat. Mam podobny problem. Używam Inkscape - kiedy zapisuję plik w formacie .svg plik waży kilkaset kilo, kiedy zapisuję .eps potrafi ważyć i 100M. W czym może być problem? Spróbuj otworzyć równolegle i svg i eps i sprawdż czym się różnią - czy nie wkradły się bitmapy zamiast gradientów, czy np zamiast dwóch obiektów nie masz ich nagle stu tysięcy... - trzeba podejrzeć. RE: Rozmiar pliku EPS - pomniejszanie - bwl - 2010-11-10 W końcu udało mi się zapisać w odpowiednim rozmiarze, ale praca została odrzucona, oto uzasadnienie: Editing--Your image has rough edges. Limited Commercial Value--We do not need this image at this time. Please see Shutterbuzz for more info Najciekawsze jest to, że Inkscape nie może otworzyć eps`a którego sam zapisał, a kiedy otworzyłem plik w PS okazało się, że to faktycznie bitmapa... Zupełnie nie wiem jak to teraz ugryźć ;/ |